Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  09.04.2021 09:46:00

Americké daně na Bidenův způsob: Které firmy je (také) výrazně pocítí?

Ve Spojených státech byla nastíněna daňová opatření, která mají pomoci zaplatit probíhající masivní podporu americké ekonomiky. Případné daňové reformy se přitom projeví i na finančních trzích. Nejvíce se investoři zaměří například na společnosti z farmaceutického sektoru Pfizer a Johnson & Johnson, případně na technologické společnosti Microsoft a Apple s nejvíce penězi mimo USA.

Americký prezident Joe Biden představil rozsáhlý fiskální balík na podporu americké ekonomiky. Předpokládá se, že peníze v objemu zhruba dvou bilionů dolarů budou mít na ekonomiku USA podstatný vliv. Plán počítá s výdaji na zlepšení dopravní infrastruktury, jako jsou mosty či přístavy. Dále zahrnuje projekty zaměřené na čistou energii, dostupné bydlení nebo financování pečovatelských služeb.

S takto ambiciózní podporou jsou přitom spojené nemalé náklady, a tak vláda přichází s konceptem daňových změn, v rámci kterého by se sazba daně z příjmů pro korporace mohla zvýšit na 28 % ze současných 21 %.

Růst daní by samozřejmě mohl motivovat některé podniky ke snahám optimalizovat daňovou zátěž přechodem pod zahraniční daňové systémy. Biden proto hodlá změnit i některá pravidla, která nyní umožňují americkým firmám placení vysokých daní obcházet a ukládat si zisky v daňových rájích tak, aby firmy platily minimální část daní doma. Snahou administrativy je zabránit firmám ve vyhýbání se daním založením ústředí v zemích s nižšími sazbami, což je praxe převládající zvláště mezi technologickými společnostmi. Provozní přítomnost firmy v daném daňovém ráji přitom často není de facto žádná.

Globální tažení za spravedlivější zdanění

Minimální daňová sazba pro korporace se přitom diskutuje na globální úrovni. Jedině mezinárodní konsenzus uplatňovaný všemi dodává této myšlence na hodnotě, aby již daňové ráje nepředstavovaly konkurenční výhodu v podobě až 0% sazby. Návrh z dílny USA podporovaný Mezinárodním měnovým fondem a vítaný významnými ekonomikami včetně Francie a Německa získává stále větší pozornost. Uvažovaná reforma zaměřená na ukončení daňové konkurence mezi zeměmi bude i na pořadu jednání ministrů financí zemí G20.

Americká ministryně financí Janet Yellenová v týdnu uvedla, že plošná nadnárodní minimální daň může zajistit prosperitu globální ekonomice na základě rovnějších podmínek. Francouzský ministr financí Bruno Le Maire řekl, že globální dohoda o mezinárodním zdanění je na dosah, a vyzval země, aby využily této historické příležitosti. Německý ministr financí Olaf Scholz pak označil Yellenové oznámení za velký krok vpřed v boji za zastavení eroze vládních příjmů.

Hlavní ekonomka Mezinárodního měnového fondu Gita Gopinathová zdůraznila existenci velkého množství společností vyhýbajících se daňovým povinnostem. Ty snižují zasaženým ekonomikám daňový základ, který je důležitý pro státní příjmy potřebné k financování nezbytných sociálních a ekonomických výdajů. Podle posledních známých dat z roku 2016 Bermudy a čtyři další populární daňové ráje (Nizozemsko, Irsko, Švýcarsko a Lucembursko) "hostily" 43 % zahraničních příjmů amerických nadnárodních společností, ale směřovalo do nich jen 7 % zahraničních investic těchto firem.

Celý článek najdete na https://www.investicniweb.cz/investice/akcie/americke-dane-na-bidenuv-zpusob-ktere-firmy-je-take-vyrazne-pociti 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688