Lukáš Blažek (Ronda Invest)
Okénko investora  |  07.04.2021 20:00:42

Čeká nás s koncem pandemie zdražování zboží i realit?

Lidé v uplynulém roce měli větší tendenci spořit. Přispěla k tomu vládní opatření, kdy lidé byli nuceni odložit svou spotřebu na později. Jaký bude mít vliv postupné rozvolňování protipandemických opatření na ceny zboží a služeb a ceny nemovitostí?

 

Zároveň s koncem opatření se očekává opětovný restart ekonomiky. V Americe již pozvolna některé vývojové grafy ekonomických ukazatelů dostávají podobu písmene „V“, kdy s příchodem pandemie přišel výrazný pokles, ale nyní se vše vrací do původního stavu. Pozornost bankéřů se tedy ubírá směrem na možnou inflaci. Česká ekonomika překonala očekávání v minulém roce i na začátku roku 2021 vyššími hodnotami inflace. Jak se situace bude pravděpodobně vyvíjet po rozvolnění? Graf níže ukazuje, že ČR v závěsu za Polskem, Maďarskem a Rumunskem měla v únoru čtvrtou nejvyšší míru inflace v porovnání s ostatními zeměmi EU.

 

Míra inflace v evropských zemích v únoru 2021 (ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Statista; https://www.statista.com/statistics/225698/monthly-inflation-rate-in-eu-countries/

 

Deflace v řadě zemí EU

Zatímco se v řadě ostatních zemích EU jako například ve Španělsku, Irsku, Slovinsku, Řecku a v lednu také v Německu naplnila očekávání v souvislosti s koronavirovou krizí a místo inflace ceny klesaly, tedy došlo k deflaci, Česká republika šla tentokrát proti proudu. Mezi možné důvody tohoto vývoje patří celkový nárůst mezd, zdražování potravin, energií nebo vyšší spotřební daň na alkohol a tabákové výrobky. Dalším relativně nepatrným, ale nezanedbatelným důvodem může být i ztížená logistika zboží z důvodu situace a opatření v různých zemích, a z toho plynoucí možné navýšení cen zboží. Náhlé zatažení za ruční brzdu ekonomiky tedy následně nezpůsobilo pokles cen, ale překvapivě vysokou inflaci.

 

Vývoj cen a poptávky je zatím otazníkem

Již nyní je jasné, že opatření nemohou trvat neomezeně dlouho, ačkoliv se to tak nyní může jevit. Vláda bude muset dříve či později umožnit podnikatelům své podniky opět otevřít. Je s otázkou, o kolik větší bude poptávka po službách i zboží a zda budou mít domácnosti zvýšenou chuť utrácet nebo si zachovají konzervativnější přístup.

Zároveň je otázka, jak moc si budou znovuotevřené provozovny konkurovat cenou a zda ponechají stejné ceny jako před začátkem pandemie nebo zvolí agresivnější strategii na přilákání lidí a zlevní. Některé služby budou určitě ceny držet, protože velká vlna poptávky přijde zároveň s vlnou rozvolnění. Některé provozovny budou v nevýhodě, jelikož například ke kadeřníkovi nelze jít častěji než třeba jednou za měsíc, takže nebudou profitovat z odložené poptávky. Naopak některé zboží, které si chce zákazník prohlédnout, a proto odkládá koupi, může ceny vyhnat opět nahoru. Vyrovnávání těchto faktorů, které jsou zatím nejisté, pak určí výsledné ceny – zda se bude celkově zdražovat nebo naopak zlevňovat.

 

Inflace a rezidenční nemovitosti

Inflace obecně nastává v případě, kdy poptávka převyšuje nabídku. U nemovitostí v ČR jdou ceny v důsledku dlouhodobého převisu poptávky nad nabídkou kontinuálně převážně nahoru. Po rozvolnění se může krátkodobě stát, že lidé, kteří například odkládali stěhování na období po pandemii, budou více poptávat nemovitosti k pronájmu. Stejně tak někteří lidé mohli odkládat stěhování či koupi vlastní nemovitosti až po odeznění pandemie. Zároveň někteří investoři vyčkávali na vývoj situace a možné zlevnění nemovitostí. Opětovně zvýšená poptávka po rozvolnění pandemických opatření může být tedy jedním z faktorů působících na další růst cen nemovitostí. Tento efekt se patrně projeví dříve zejména na cenách pronájmů v prvních měsících po rozvolnění. Vzhledem k velmi nízké míře nezaměstnanosti v ČR (4,3 % k březnu) aktuálně zároveň nevidíme důvod, proč by se lidé ve velkém začali zbavovat bytů, které postupně splácí prostřednictvím hypoték. Tudíž po rozvolnění lze očekávat spíš krátkodobý růst poptávky po rezidenčních nemovitostech ke koupi i k pronájmu. 

Ing. Lukáš Blažek, Ph.D.

Lukáš Blažek má jako obchodní ředitel společnosti RONDA INVEST 20letou praxi v bankovním i nebankovním sektoru. Je absolventem inženýrského studia na Fakultě dopravní ČVUT a doktorského studijního programu na Fakultě podnikohospodářské na VŠE. Kromě obchodní činnosti také vystupuje na odborných seminářích a aktivně se podílí se na vývoji produktů. Lukáš je mediální tváří společnosti. Ve volném čase se věnuje akademickému působení na Vysoké škole ekonomie a managementu.

RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů nepřesahuje 70 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Investoři mají možnost investovat online s výnosem až 6 % ročně na stránkách: https://www.rondainvest.cz/investovani

Více na https://www.rondainvest.cz.

09.04. 10:32  Tak urcite (kobas)
08.04. 19:18  Tak urcite (Boris)
08.04. 16:05  nájmy a pronájmy (nagualista)
08.04. 11:24  A nebo to bude naopak (Lukas)
08.04. 10:31  Pandemie? (KarelB)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688