Lynx (Lynx)
Akcie ve světě  |  01.04.2021 17:01:38, aktualizováno 02.04.2021 10:44:20

Vesmírné akcie 2021: Inspirujte se společnostmi, které míří ke hvězdám!

Vesmír fascinuje lidstvo odjakživa a zájem o něj neopadl ani v 21. století. Není to tak dávno, co sonda Perseverance přistála na Marsu, aby mohla pátrat po stopách života na této planetě.

Vesmír je ale také plný příležitostí. Mnoho investorů vidí ve vesmíru budoucnost. Ať už se jedná o vesmírnou turistiku nebo využívání vesmíru pro jiné účely. První vesmírný závod náhle skončil poté, co Neil Armstrong přistál na Měsíci.

Druhý vesmírný závod jako by se odehrával mezi soukromými společnostmi, jejichž cílem jsou zejména turistické lety mimo naši planetu.

V tomto článku se podíváme na akcie společností, které jsou nějakým způsobem spojené s vesmírem. Ukážeme si, do čeho všeho se dá ve spojitosti s vesmírem investovat. Nechte se inspirovat společnostmi, které se zajímají o vesmír. Vyletí ke hvězdám i jejich akcie?

 

V článku se dozvíte:

  1. Dělení vesmírných akcií
  2. Vesmírná turistika
  3. Satelitní a komunikační služby
  4. Vojenské systémy
  5. Obchodujte vesmírné akcie u LYNX

Dělení vesmírných akcií

Vesmír a investice do něj patří k současným oblíbeným trendům. Je to sektor, který má před sebou zdárnou budoucnost. Že jsou investice do vesmíru přitažlivé potvrzují i významní investoři.

Jistě jste již slyšeli o společnosti Blue Origin, kterou vlastní zakladatel Amazonu Jeff Bezos, firmě Virgin Galactic kterou vlastní Richard Branson nebo společnosti SpaceX a Starlink Elona Muska, který je znám zejména kvůli společnosti Tesla. Za zmínku stojí také ARK Space Exploration & Innovation ETF investorky Cathie Wood, které bylo spuštěno před 2 dny.

Je třeba říct, že mnoho společností zabývajících se vesmírem je zatím stále ryze soukromých a nedají se obchodovat na burzovním trhu. To se ale může velmi rychle změnit.

Společnosti zabývající se vesmírem můžeme rozdělit do několika skupin. Jako první zmiňme společnosti, které usilují o lety do vesmíru. Tyto společnosti se zaměřují zejména na komerční lety a vesmírnou turistiku.

Další kategorií jsou firmy, které vesmír využívají například k zajištění komunikačních služeb a datových přenosů. K tomu jim slouží satelitní sítě.

Satelitní komunikace a navigace budou důležité zejména v éře internetu věcí (IoT), kdy budou chytré přístroje sledovány a ovládány právě díky soustavě satelitů. Třetí kategorií, kterou uvedeme, jsou vojenské zbraňové systémy a komunikační systémy rozmístěné v kosmu.

Vesmír lze ale také využít například k získávání solární energie. Věděli jste, že každá čtvereční stopa solárního panelu ve vesmíru získá asi 10krát více energie než každá čtvereční stopa solárního panelu na Zemi? O vesmíru se také mluví v souvislosti s těžbou surovin.Vesmírná turistika

Jak už bylo řečeno, poslední roky se svádí boj o to, které společnosti se jako první podaří zprovoznit pravidelné lety do vesmíru pro turisty. V této souvislosti nejvíce padají jména společnosti Virgin Galactic, Blue Origin a SpaceX. Společnosti Blue Origin a SpaceX nejsou ještě veřejně obchodovatelné na burze.

O jejich IPO se ale hovoří stále hlasitěji a mohlo by se odehrát ještě tento rok. Z tohoto důvodu tedy mezi naše vesmírné akcie řadíme společnost Virgin Galactic, kde IPO proběhlo již v roce 2019 a akcie jsou veřejně obchodovatelné.

Akcie Virgin Galactic (SPCE)

 Tato společnost byla založena v roce 2004 a jejím zakladatelem je Richard Branson. Od roku 2019 jsou akcie Virgin Galactic obchodovatelné na NYSE. Firma se soustředí na lety do vesmíru a vesmírnou turistiku.

Ceny prvních letenek za tento vesmírný zážitek se vyšplhaly přes $ 250 000. V současné chvíli si letenku do vesmíru zaplatilo více než 600 zákazníků a zaregistrováno je pak přes 9000 potenciálních vesmírných turistů. První komerční let se měl uskutečnit již v tomto roce, avšak kvůli problémům s testovacími lety to nyní vypadá spíše na rok 2022.

Aktuální cena za akcii je $ 30,63 a společnost nevyplácí dividendu.

Denní graf SPCE od ledna 2020 do března 2021. Zdroj: LYNX Trading

 

Satelitní a komunikační služby

Sem řadíme společnosti, které využívají sítě satelitů ve vesmíru a jsou zaměřeny zejména na datové a komunikační přenosy a navigační zařízení.

Akcie Maxar Technologies (MAXR)

Maxar Technologies je společnost zabývající se vesmírnými technologiemi se sídlem ve Westminsteru v Coloradu ve Spojených státech. Tato společnost vlastní síť satelitů, které obíhají kolem Země a soustředí se na tvorbu satelitních snímků a mapování Země. Své služby nabízí celosvětově a to jak komerčním subjektům, tak vládním agenturám.

Společnost Maxar Technologies spolupracuje s NASA také na výrobě komponentů pro vesmírné moduly. Jen za loňský rok cena akcie vzrostla o více než 239 %. Aktuální cena akcie je $ 37, 82 a dividendový výnos činí 0,11 %.

Denní graf MAXR od dubna 2020 do března 2021. Zdroj: LYNX Trading

Akcie Iridium Communications Inc. (IRDM)

Tato společnost vlastní síť 75 satelitů, které zajišťují hlasové a datové přenosy pro komunikační zařízení po celém světě. Datových a komunikačních přenosů je využíváno u internetu věcí a u chytrých elektronických zařízení.

Firma také nabízí komunikační řešení pro letecký a námořní provoz, stejně jako pro vojenské a zpravodajské agentury. Za loňský rok cena akcie vzrostla o 64 % a aktuálně se akcie IRDM obchoduje za $ 41,25. Společnost nevyplácí dividendy.

Denní graf IRDM od dubna 2020 do března 2021. Zdroj: LYNX Trading

Akcie Garmin Ltd. (GRMN)

Garmin se zaměřuje na výrobu nejrůznějších GPS navigací. Jde například o osobní přenosné navigace, které můžeme využít v automobilu nebo při jízdě na kole či turistice. Tato společnost nabízí ale i přístroje, které jsou používány zejména v leteckém, námořním a automobilovém průmyslu.

Pro letectví například zajišťuje integrované letadlové paluby, displeje a další navigační zařízení. U letadel pak ještě dodává systémy, které jsou zodpovědné za automatické řízení letu.

Pro námořní průmysl se pak navíc jedná o různé sonary, radary a komunikační přístroje. V loňském roce cena akcie zaznamenala nárůst o více než 72 %. Aktuální cena akcie je $ 131,85 a dividenda je $ 2,68 při dividendovém výnosu 2,03 %.

Denní graf GRMN od dubna 2020 do března 2021. Zdroj: LYNX Trading

Akcie Gilat Satellite Networks Ltd. (GILT)

Tato společnost je předním světovým poskytovatelem satelitní širokopásmové komunikace. Své služby nabízí ve více než 90 zemích.

Firma navrhuje a vyrábí pozemní zařízení pro satelitní komunikaci a poskytuje s tím spojené služby. Její portfolio se skládá z cloudové satelitní síťové platformy, terminálů s velmi malou aperturou, zesilovačů, modemů a nejrůznějších druhů antén a přijímačů.

Kromě toho společnost nabízí různé služby jako plánování a optimalizace sítě, podporu call center a instalace komunikačních sítí. Za loňský rok zaznamenala akcie GILT nárůst o více než 41 %. Dividendový výnos činí 9,41 %. Aktuální cena akcie je $ 10,46.

Denní graf GILT od dubna 2020 do března 2021. Zdroj: LYNX Trading

Vojenské systémy

Sem spadají společnosti, které se nějakým způsobem podílí na vývoji vojenských technologií a zbraňových a komunikačních systémů. Mnoho informací o těchto projektech je z pochopitelných důvodů v režimu utajení.

Vesmír je totiž strategicky významný i z vojenského pohledu. Na tomto vývoji se podílí například firma Boeing, Lockheed Martin Corporation a Aerojet Rocketdyne Holdings.

U posledních dvou zmiňovaných ale musíme dodat, že jejich akcie nejdou u LYNX obchodovat. Tyto společnosti jsou zařazeny na seznam firem, které se podílí na výrobě kazetové munice a ze zákona tedy nemohou být u LYNX obchodovatelné.

Akcie Boeing (BA)

Firma Boeing je známá zejména jako výrobce letadel určených hlavně ke komerčnímu létání. Vedle toho je ale také zapojena do vývoje vojenských letadel, satelitů a systémů protiraketové obrany. Podílí se též na vývoji bezpilotních letounů.  Aktuální cena akcie je $ 254,72. Akcie za minulý rok zaznamenala růst o 35 %.

Denní graf BA od dubna 2020 do března 2021. Zdroj: LYNX Trading

Akcie Lockheed Martin Corporation (LMT)

Společnost se zabývá hlavně vojenským letectvím a bezpečnostními obrannými systémy. Vyvíjí bojová letadla, vrtulníky, bezpilotní drony, řízené rakety a systémy protiraketové obrany.

Soustředí se také na vesmírné technologie a satelity, které mají sloužit zejména k vojenským účelům. Aktuální cena akcie je $ 369,5 a dividenda činí $ 10,4.

Denní graf LMT od dubna 2020 do března 2021. Zdroj: LYNX Trading

Aerojet Rocketdyne Holdings (AJRD)

Aerojet Rocketdyne Holdings vyvíjí systémy pro letectví a obranu ve Spojených státech. Spolupracuje s Národním úřadem pro letectví a kosmonautiku a s ministerstvem obrany.

Společnost dodává zejména motory a pohonné systémy pro vesmírné raketoplány a pro balistické rakety. Aktuální cena akcie je $ 46,96. Za loňský rok cena akcie vzrostla o více než 21 %.

Týdenní graf AJRD od listopadu 2017 do března 2021. Zdroj: LYNX Trading



Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688