Lukáš Baloga (ProfitLevel)
Okénko investora  |  01.04.2021 15:47:32

Investiční domy varují před trhy

Analytička Bank of America (BofA) zveřejnila, že vůči investorům se "odklonily od dlouhodobých, základních fundamentálních příležitostí", v důsledku čehož "je trh plný dlouhodobé neefektivnosti." Vysoká diskrepance se projevuje při pohledu na vývoj komodit, které zaznamenávají výrazně slabší vývoj. Důvodem je dlouhodobý růst akcií, a to zejména amerických, které jsou v současnosti na svých nových maximech. V současné ekonomické nestálosti to evokuje otázku, zda trh nedosáhl celého svého potenciálu.

 

Co naznačují data

 

BofA připomíná, že investice v turbulentních časech mohou pomoci zotavit se po ztrátách v medvědích trzích, které trvá v průměru asi 1100 obchodních dnů, ale některé návratnosti, například loňské, jsou mnohem rychlejší. Investoři, kteří prodali své portfolio do jednoho roku, odkdy trh dosáhl historické maximum, měli příležitost vstoupit zpět za nižší ceny. Prodej před rokem by investorovi na dvanáctiměsíční bázi přinesl vyšší výnos než ztráty během příštích 12 měsíců.

 

Při současném pohledu na akciový trh je možné pozorovat, že ocenění společností jsou na úrovních, které nemají logiku. Model BofA dokonce ukazuje, že současná cena indexu S & P 500 se nachází na 25násobku normalizovaného ročního zisku. To implikuje zjištění, že očekávaná návratnost indexu při současné ceně jsou 2 % za rok v průběhu příštích 10 let. 

 

Přichází inflace, návrat k aktivnímu investování?

 

Makroekonomické prognózy naznačují, že inflace v Americe meziročně dosáhne 2,4 % v tomto roku. Tato skutečnost prakticky zaručuje, že akcioví investoři přijdou o peníze v průběhu příštích 10 let. Inflace zvýší přitažlivost pro investory zapomenutých dluhopisů, pokud se výnosy státních 10letých dluhopisů vyšplhají na 2,15 %. (Prognóza BofA na konci 2021). Nicméně, pokud současná politika centrálních bank bude pokračovat a masivními nákupy dluhopisů tlačit výnosy do záporných čísel, do jaké třídy aktiv se investoři alokují? Toto je obrovský problém pro penzijní fondy, které stále optimisticky předpokládají, že i nadále budou rok co rok generovat 6 až 7% návratnost svých investic z akcií. 

 

"Otázka zní – chce Fed živit hlad finančních trhů? Udržovat opiát levných a hojných peněz? "Vyjádřil se bývalý prezident Dallasu Fed Richard Fisher.

 

V blízké budoucnosti tento trend bude i nadále pokračovat. Ekonomové předpokládají, že pokud se spustí lavina výdajů amerických domácností, hrubý domácí produkt USA bude v prvních třech měsících roku růst solidním tempem. Spotřebitelské výdaje tvoří více než dvě třetiny ekonomického poptávky v USA. Tyto výdaje jsou klíčovým zdrojem paliva pro růst v největší ekonomice světa.

 

Přiložený graf zachycuje 5letý procentuální vývoj ceny 7 až 10letých amerických dluhopisů (červená), komoditního indexu (žlutá) a akciového trhu S & P 500 index (svíčky). Hodnota akciového trhu za 5 let vzrostla o 90 %, dluhopisy ztratily 6,8 % a komoditní index až 25,5 %. Z grafu vyplývá, že může být zajímavé uvažovat o investicích do alternativních aktiv, jako jsou komodity, drahé kovy nebo zlato, které budou časem dobíhat ostatní aktiva a růst.)

 

 

Zdroj: Tradingview.com 

Lukáš Baloga

Finančním trhem se začal aktivně zabývat už na vysoké škole. Při studiu na Ekonomické univerzitě v Bratislavě pracoval více než rok na pozici junior analytik a následně na pozici člena investičního výboru. Aktivní sledování finančních trhů aplikuje na investování do různých finančních nástrojů. Na finančních trzích se věnuje zejména makroekonomickému dění a jeho aplikování na trhy.




Profit Level

ProfitLevel poskytuje klientům komplexní investiční služby po celém světě. Prostřednictvím profesionální platformy mají možnost obchodovat Forex, komodity, akcie a indexy. Nejčastěji využívají obchodování CFD kontraktů, které téměř dokonale kopírují cenu podkladového aktiva. Jednoduché a zároveň propracované rozhraní je vhodné pro každého, od začínajících obchodníků, až po ty pokročilé.

Více na https://profitlevel.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688