Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  24.03.2021 00:00:00

Hradec Králové: Rekonstrukce Velkého náměstí začne opravami podloubí, radnice oslovuje majitele domů

Hradecká radnice chce historické Velké náměstí v centru města rekonstruovat po etapách, tou úvodní by měla být oprava podloubí. Magistrát plánuje, že součástí obnovy těchto prostor bude oprava dlažby, přilehlých schodů a konečná výmalba podloubí. V tomto týdnu město zaslalo majitelům domů s podloubím dopisy s oslovením, zda městu na jeho náklady umožní opravu té části jejich nemovitosti, která je současně veřejným prostorem.
 

 
 
„Rekonstrukci Velkého náměstí město připravuje řadu let a v podstatě stejnou řadu let se mu to nedaří. Přicházíme nyní s řešením, kdy opravy chceme dělat po etapách, postupně a co nejdříve tam, kde to lze bez komplikovaných stavebních či územních řízení. V úvodní etapě, která řeší opravy podloubí, nyní oslovujeme vlastníky domů, zda jsou ochotni se dohodnout na společném postupu a souhlasí se záměrem, kdy město opraví veřejně přístupnou část jejich nemovitosti, tedy právě podloubí. Jakmile budeme mít reakci ze strany majitelů nemovitostí, požádáme volené orgány města o financování těchto oprav včetně zpracování potřebných projektů a povolení. Vše pak na základě pravidelných konzultací s vlastníky, protože především oni by měli být s výsledkem spokojeni,“ říká primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek. Součástí obnovy podloubí by měla být oprava dlažby, přilehlých schodů a konečná výmalba podloubí. V plánu je i umístění kabelové chráničky pod dlažbu, do které by bylo možné v budoucnu ukládat různá vedení, například to, které by umožnilo nasvícení podloubí.

Vztah města a majiteli domů bude ošetřený smlouvou, která bude řešit všechny související záležitosti, jako jsou služebnosti pro vedení inženýrských sítí, závazek města udržovat chodník pod podloubím, který bude veřejně přístupný, plné moci vlastníků k získání potřebných povolení, povinnosti města konzultovat postup v rámci jednotlivých řízeních, apod. „Již jsme provedli posouzení stávajících povrchů podloubí, zakreslení stavu sítí, které by mohly být opravou dotčeny a připravili jsme po konzultaci se státní památkovou péčí i první návrhy, jak při opravě podloubí postupovat. Tyto návrhy jsou současně přílohou dopisu majitelům domů jako výchozí podklad,“ doplňuje investiční náměstek primátora Jiří Bláha.

Město s tímto záměrem oslovilo majitele dvanácti domů s podloubím na severní straně Velkého náměstí. „Nechceme na vlastníky nemovitostí nijak naléhat s termínem. Předpokládáme však, že i jim jde o to, aby se náměstí co nejdříve stalo znovu živou a příjemnou částí našeho města. Věříme, že veškeré jejich případné připomínky budeme schopni zapracovat a současně z jejich strany bude vůle umožnit opravy co nejdříve, tedy ještě letos,“ uzavírá primátor Alexandr Hrabálek.

Kateřina Šmídová, tisková mluvčí

 
Zodpovídá: Michal Komárek
Vytvořeno / změněno: 24.3.2021 / 24.3.2021
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688