Jan Berka (Roklen)
Okénko BIG EXPERT  |  17.03.2021 12:10:34

Netrpělivé čekání na prognózu Fedu

Trhy netrpělivě čekají, co dnes zazní od Fedu. Otázkou je, zda si v některých případech neslibují až příliš mnoho.

Sazby podle nás zůstanou beze změny, patrně včetně sazby na přebytečné rezervy IOER, stejně tak i objemy nákupů v rámci APP. Prognóza by měla ukázat rychlejší obnovu pro letošek a nižší míru nezaměstnanosti, oboje z titulu obnovy spojené s vakcinací a fiskální podporou. Zajímavý by měl být výhled inflace. Trh, jak se zdá, Fedu moc nevěří, že bude důsledně uplatňovat cílení průměrné inflace, se kterým by měly být konstantní sazby na nule až do konce 2023, alespoň podle prosincové prognózy. Proto bude ostře sledovaný dot plot graf. Od něj podle nás nelze čekat posun většiny směrem ke zvýšení sazeb např. v roce 2023, a už vůbec ne v 2022. Každopádně i posun jednotlivců bude mít hodně pozornosti, otázkou je, jestli to nebude až zbytečně přeceněná pozornost.

Případné zvýšení predikce inflace, zejména pro příští roky, by mohlo otevřít prostor pro další růst delších tržních sazeb. Fed by je nemusel nijak zvlášť krotit, ostatně už dříve hned několikrát zaznělo, že pozorované posuny jsou v „pohodě“ a reflektují očekávanou silnou obnovu. Ta šla během posledního měsíce ruku v ruce s růstem reálných sazeb, který by ale, pokud by ve stejně intenzivním trendu pokračoval svižně dál, Fedu mohl zavařit skrze utahování měnových podmínek.

Zde by bylo patrně potřeba, aby Fed predikce trhu trochu zbrzdil. Jasně by mělo být zmíněno, že ekonomický růst očekávaný během 2Q a 3Q bude spíše krátkodobou záležitostí, kde budou hrát roli faktory vakcinace, fiskálu a otevírání ekonomiky. Pro Fed je důležitý střednědobý výhled, resp. výhled na horizontu měnové politiky, u kterého nelze čekat, že si udrží tempo, které zřejmě uvidíme ve druhém a třetím čtvrtletí. Jakmile si toto trh uvědomí, nebude potřeba žádných zásahů, např. formou slovních intervencí, které by zastavily výrazný posun delších sazeb ve velmi krátké době.

 

Suma sumárum, dnešní prognóza bude určitě důležitá, na druhou stranu, z hlediska klíčového výhledu na horizontu měnové politiky, u kterého by onen „hype“ ze strany trhu neměl být podle nás totožný, jako je u krátkodobého výhledu, pro nás bude zajímavější asi až červnová prognóza, s důrazem na potenciální změny v dot plot grafu vzhledem k inflaci a nové strategii americké měnové politiky. Tehdy už budeme mít o něco lepší představu o tom, jak americká ekonomika zpracovala vakcinaci spolu s fiskální podporou, a tudíž i lepší představu o inflaci nejen z krátkodobého, ale především toho střednědobého hlediska. 

Jan Berka

FX analytik skupiny Roklen

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze se zaměřením na hospodářskou politiku, finanční trhy a bankovnictví. Ve finanční skupině Roklen začal pracovat v roce 2014 jako editor a analytik devizových trhu. Postupně se vypracoval na pozici šéfredaktora finančního portálu Roklen24 a je hlavním analytikem devizových trhů služby RoklenFx. Externě přednáší na vysoké škole CEVRO Institut.


Roklen

Investiční skupina Roklen propojuje finanční svět s moderními technologiemi. Provozuje ekonomický portál Roklen24, online směnárnu měn RoklenFx a crowdfundingovou platformu Fundlift spojující rostoucí firmy s investory.

Více informací na https://www.roklen.cz/roklenfx/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688