Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
Finanční rady  |  17.03.2021 10:55:52

Fincentrum Hypoindex únor 2021: Hypotéky přepisují rekordy

Hypoteční trh dál láme rekordy. „Únor se s objemem poskytnutých hypoték téměř 30 miliard korun stal nejsilnějším měsícem v historii ukazatele Fincentrum Hypoindex. Pokračuje i pokles průměrné úrokové sazby hypoték. Průměrná hypotéka překonala třímilionovou hranici,“ řekl Jiří Sýkora, hypoteční specialista společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. 

Pokles průměrné úrokové sazby hypoték podle ukazatele Fincentrum Hypoindex se navzdory očekávání a rostoucím nabídkovým sazbám hypoték nezastavil ani v únoru. Průměrná sazba ale poklesla ve srovnání s lednem již pouze o jeden bazický bod na 1,93 procenta. 

„Na únorovém Fincentrum Hypoindexu je vidět, jak hypoteční trh jako celek reaguje s mírným zpožděním. Na trhu již totiž sazby začínají pomalu růst. To je dáno nejen dlouhodobě nízkou marží bank, ale i díky tomu, že počátek roku je ideální dobou pro zvyšování sazeb, aby je pak banky v rámci jarních promoakcí mohly opět mírně snížit. I přes pozvolné zvyšování sazeb průměrná úroková sazba hypoték za únor ještě mírně klesla na hodnotu 1,93 procenta. Nicméně se dá předpokládat, že se v březnovém Fincentru Hypoindexu se již tento růst projeví,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční specialista Fincentrum & Swiss Life Select.

 

Graf 1: Fincentrum Hypoindex za únor 2021
 
Zdroj: Fincentrum Hypoindex

 

Nejsilnější měsíc v historii

Po nejlepším startu hypoteční sezóny v historii, kdy banky sjednaly hypotéky za 24,942 miliard korun, zájem o hypotéky nepolevil ani v únoru. Objem poskytnutých hypoték vzrostl oproti lednu o dalších téměř pět miliard korun a vyšplhal se až na rekordních 29,913 miliard korun. Letošní únor tak překonal i dosud rekordní listopad 2016, kdy banky poskytly hypoteční úvěry za 29,683 miliard korun, a stal se tak nejsilnějším měsícem v historii ukazatele Fincentrum Hypoindex.

„Ve druhém měsíci roku sjednaly banky celkem 9 948 hypoték, což je o 1 568 více než v lednu a dokonce o 2 856 více než před rokem. Počty poskytnutých hypoték ale nerostou tak rychle jako objemy, což se odráží v průměrné výši hypotéky, která poprvé překonala hranici tří milionů korun,“ řekl Jiří Sýkora, hypoteční specialista společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.


Třímilionová hranice pokořena

Průměrná výše hypotečního úvěru vzrostla během února o 30 555 korun na 3 006 901 korun. Meziročně činí nárůst průměrné hypotéky téměř 390 tisíc korun. A za poslední čtyři roky se průměrná hypotéka zvýšila již o třetinu, tedy téměř o jeden milion korun.

„Díky růstu cen nemovitostí překročila průměrná výše hypotečního úvěru magickou hranici tří milionů korun a zastavila se zatím na čísle 3 006 901 korun. Stavebnictví se podle dat ČSÚ v oblasti výstavby nových bytů oproti loňsku propadlo o přibližně 15 až 20 procent. I přes prohlášení některých developerů o snižování cen za metr čtvereční u nově postavených pražských bytů, tak nelze čekat pokles cen nemovitostí. Proto předpokládám, že i průměrná výše hypoték bude nadále spíše pozvolně růst,“ řekl Jiří Sýkora, hypoteční specialista společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.


Hypotéky zdražují i největší hypoteční banky
Česká národní banka (ČNB) sice ponechala na únorovém zasedání základní úrokové sazby beze změny, cena peněz na mezibankovním ale již několik měsíců roste. Bankám se tak prodražují zdroje financování hypoték, zájem o hypotéky ale nepolevuje, a tak se bankám otvírá prostor pro zvyšování hypotečních sazeb.

Během února zvýšila sazby o jednu desetinu mBank a Moneta Money Bank. Již na konci února ale oznámila zvyšování sazeb i skupina ČSOB, která s platností od 8. března zvýšila sazby hypoték až o 0,2 procentního bodu. Hypoteční banka a ČSOB tak nově nabízí pětileté fixace s LTV do 80 procent od 2,29 procenta.

V polovině března se ke stejnému kroku odhodlala i Air Bank. Zvýšení o dvě desetiny posunulo hypoteční sazby pětiletých fixací Air Bank opět po delší době za hranici dvou procent na 2,19 procenta.

„Ostatní banky zatím sice vyčkávají, dá se ale očekávat, že se ke zvyšování hypotečních sazeb zřejmě již brzy odhodlají a průměrná úroková sazba zamíří vzhůru již zřejmě v březnu,“ předpokládá Jiří Sýkora, hypoteční specialista společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Tabulka č. 2: Souhrnné údaje Fincentrum Hypoindex za únor 2021

 


Ing. Jiří Sýkora

specialista oddělení produktového managementu

Jiří je absolvent Vysokého učení technického v Brně, oboru Podnikový management.

V retailovém bankovnictvím se pohybuje dvacet let. Svou kariéru zahájil v pobočkové síti tehdy ještě GE Money bank.

Poté působil čtyři roky České spořitelně. Od listopadu roku 2010 působí na pozici v týmu produktového oddělení společnosti Fincentrum & Swiss Life Select, kde je zodpovědný za produkty v oblasti úvěrů, stavebního spoření a penzijního spoření pro celou síť společnosti.






Fincentrum & Swiss Life Select a.s.

Fincentrum & Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby na nejvyšší kvalitativní úrovni. Je součástí finanční švýcarské skupiny Swiss Life, předního poskytovatele penzijních a finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 160 let. Prostřednictvím kvalitních finančních poradců pomáháme soukromým i firemním zákazníkům připravit se na jejich finanční budoucnost.

Více na https://fcsls.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)
Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)

Přečtěte si také:

19.01.2022Fincentrum Hypoindex prosinec 2021: Sazby rostly nejrychleji v historii Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688