Libor Vaníček (Lidya)
Okénko pro podnikatele  |  10.03.2021 10:06:09

V letošním roce může ukončit svou činnost každý třetí podnikatel

Rok od prvního potvrzeného případu nákazy v České republice je zřejmé, že situace dopadla nepříznivě zejména na drobné podnikatele a malé a střední podniky. Podle aktuálního průzkumu společnosti Lidya v loňském roce více jak 70 % podnikatelů zaznamenalo propady v tržbách oproti roku 2019.  S ohledem na nejnovější vývoj situace a další vládní opatření plánuje v letošním roce ukončit svou činnost každý třetí podnikatel.

 

V souvislosti se zastavením šíření pandemie koronaviru byl v České republice 12. 3. 2020 vyhlášen nouzový stav, který s jedinou přestávkou trvá dodnes. Restrikce a omezení citelně zasáhly ekonomiku a řada podnikatelů se dostala do problémů. Podle dat společnosti Bisnode podnikání loni přerušilo skoro 100 000 živnostníků, což je v meziročním srovnání nárůst o 43 %. Celkový trend, kterým živnostníci dočasně ukončovali podnikatelské aktivity, nabral na tempu ve druhé polovině roku, kdy skončily všechny úlevy jako odložení plateb úvěrů nebo odpuštění plateb sociálního a zdravotního pojištění.

 

Letošní rok už neustojíme

A tato čísla vzhledem k vývoji situace porostou. Podle aktuálního průzkumu společnosti Lidya plánuje s ohledem na nekončící vládní opatření až 30 % podnikatelů, kteří se průzkumu zúčastnili, v letošním roce svou činnost ukončit. V průzkumu, který Lidya provedla v září loňského roku, tedy na počátku druhé vlny, predikovalo svůj konec pouze 12 % respondentů. „Je vidět, že řada podnikatelů a malých firem vyčerpala rezervy již v prvních vlnách restrikcí a jelikož je řada sektorů prakticky už rok výrazně omezena, nemají kde brát prostředky na pokračování v činnosti. Státní kompenzace se čím dál více ukazují jako nedostatečné a řada podnikatelů na ně nedosáhne,“ říká Libor Vaníček, ředitel české pobočky Lidya.

 

Změnila se dostupnost a účel úvěrů

Banky často zpřísnily podmínky a pečlivě si vybírají, komu půjčí. Z aktuálního průzkumu vyplynulo, že se splácením svého úvěru má nyní problém až 28 % podnikatelů. Více jak 32 % z dotazovaných nemá v tuto chvíli žádné prostředky na vytváření si vlastních rezerv.  Přesto je řada životaschopných firem, kterým mohou pomoci překlenout ztížený přístup k financím nebankovní instituce. Obrací se na nás klienti, kterým banky zpřísnily podmínky, nedaly jim dostatečné množství prostředků nebo jim úvěr zamítly.  Některým  z nich může pomoci právě  Lidya. Na rozdíl od bank, jsme v poskytování prostředků mnohem flexibilnější a můžeme firmám pomoci překlenout kritické období. Naší specializací jsou krátkodobé nezajištěné provozní úvěry a právě toto financování banky v této nejisté a velmi složité době omezily nejvíce,“ dodává Libor Vaníček.

Zatímco v loňském únorovém průzkumu uvádělo 58 %  respondentů jako účel úvěru investici do rozšíření nemovitosti a technologií, v letošním průzkumu více jak 32 % procent z dotázaných podnikatelů uvedlo jako účel úvěru překlenutí dočasného nedostatku provozní hotovosti.

 

Nedostupnost provozních zdrojů

Přestože se hovoří hlavně o negativních dopadech, je zajímavé, že i v této situaci vznikají nové firmy a často se životaschopným obchodním modelem, který doplácí na nedostupnost provozních zdrojů. „I mezi našimi klienty máme řadu firem, které mají poměrně krátkou historii a zatímco banky vyžadují daňová přiznání za několik předešlých let, nám stačí poslední tři měsíční bankovní výpisy. Tuto skutečnost nám potvrdil i realizovný průzkum. U 31 % podnikatelů, kteří pořádali o úvěr a nedostali ho, byla překážkou právě krátká doba existence firmy,“ uzavírá Libor Vaníček.

 

-----

O průzkumu

Průzkum probíhal ve dnech 22. až 26. února 2021 za účasti 315 podnikatelů a firem do patnácti zaměstnanců.

Byl realizován on-line formou pomocí nástroje Instant Research nezávislé výzkumné agentury Ipsos.

Tony ChristoforouLibor Vaníček

Je zkušený manažer s více než 20letou praxí v oblasti financí. Velkou část kariéry strávil ve skupině ING, v jejíž české pobočce banky řadu let vedl divizi osobních financí. Vystudoval Nottingham Trent University a Brno International Business School. Od srpna 2019 stojí v čele české pobočky finančně technologického startupu Lidya.

 

 

 Lidya

Lidya je holdingová společnost registrovaná v USA. Založena byla v roce 2016 jako digitální platforma pro poskytování nezajištěných provozních úvěrů v segmentu živnostníků a malých a středních firem. U jejího zrodu stáli úspěšní internetoví podnikatelé Tunde Kehinde a Ercin Eksin. Lidya aktuálně působí v Nigérii, Portugalsku, Polsku a České republice. Kapitál na rozvoj společnost získává od renomovaných investorů jako Accion Venture Lab, Omidyar Network, Bamboo Capital Partners, Alitheia Capital, Goodwell Investments nebo Newid Capital.

Více na www.lidya.co/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688