ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  08.03.2021 00:00:00

Průměrná mzda a počet zaměstnanců v Ústeckém kraji ve 4. čtvrtletí. Průměrná mzda vzrostla o 9,6 % na 36 585 Kč.

 

Ve 4. čtvrtletí 2020 vzrostlaÚsteckém kraji průměrná hrubá mzda na přepočtené počty zaměstnanců proti stejnému období předchozího roku o 9,6 %. Reálně se mzda v kraji zvýšila o 6,8 %. Počet zaměstnancůkraji poklesl o 3,4 %.

Průměrná hrubá měsíční nominální mzda dosáhla v Ústeckém kraji ve 4. čtvrtletí roku 2020 v přepočtu na plně zaměstnané osoby částky 36 585 , v porovnání se stejným obdobím roku 2019 se zvýšila o 9,6 % (o 3 198 ). K růstu nominální mzdy došlo ve všech krajích republiky, nejvyšší nárůst byl v Ústeckém kraji. O více než osm procent se zvýšila mzdaOlomouckém, Královéhradeckém a Jihočeském kraji. Naproti tomu nejpomaleji rostla mzda v Praze (+4,0 %), přesto jsou platy v hlavním městě dlouhodobě nejvyšší. Průměrná mzda zaměstnanců Ústeckého kraje zaostávala za pražskými zaměstnanci zhruba o pětinu (o 9 359 , tj. o 20,4 %). Tempo růstu nominální mzdyÚsteckém kraji bylo proti průměru republiky vyšší o 3,1 p. b. Republiková průměrná mzda byla proti mzdě Ústeckého kraje vyšší o 1 940 (o 5,0 %).

Spotřebitelské ceny[1] ve 4. čtvrtletí loňského roku vzrostly o 2,6 %, reálně se tak mzdy za celou Českou republiku zvýšily o 3,8 %, nárůst zaznamenali ve všech krajích. Reálná kupní síla obyvatel Ústeckého kraje se za uplynulé 4. čtvrtletí zvýšila o 6,8 %. V porovnání s ostatními kraji byl procentní nárůst reálné mzdy nejvyšší.

 

Průměrná měsíční mzda podle krajů ve 4. čtvrtletí 2020

 

V Ústeckém kraji ve 4. čtvrtletí loňského roku meziročně poklesl počet zaměstnanců o 3,4 %, tj. o 8,4 tisíc osob. Subjekty s pracovištěm na území Ústeckého kraje zaměstnávaly v období října až prosince 2020 celkem 242,8 tis. osob (přepočteno na plně zaměstnané). Procentní pokles v Ústeckém kraji byl mezi kraji čtvrtý nejvyšší po Karlovarském, Libereckém a Moravskoslezském kraji. Nejnižší relativní pokles zaznamenali ve Středočeském kraji. Z hlediska počtu zaměstnanců se Ústecký kraj dlouhodobě řadí na 5. nejvyšší příčku mezi kraji a na celkovém počtu zaměstnanců České republiky se ve 4. čtvrtletí 2020 podílel 6,1 %.

 

Meziroční pokles zaměstnanců podle krajů ve 4. čtvrtletí 2020  (osoby přepočtené na plně zaměstnané)

Za celý rok 2020 došlo k růstu průměrné nominální mzdykraji o 6,1 %, reálně se kupní síla obyvatel kraje, vzhledem k růstu spotřebitelských cen za uvedené období, zvýšila o 2,8 %. V Ústeckém kraji, stejně jako ve všech ostatních krajích, poklesla meziročně zaměstnanost.

Průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtený počet zaměstnanců dosáhla v 1. až 4. čtvrtletí loňského rokuÚsteckém kraji 33 303 , což představuje meziročně nárůst o 1 916 , tj. o zmíněných 6,1 %, v porovnání s ostatními kraji byl mzdový přírůstek nejvyšší. Procentní růst průměrné mzdyÚsteckém kraji byl o 1,7 p. b. vyšší než za celou ČR. V přepočtu na plně zaměstnané byloÚsteckém kraji zaměstnáno celkem 243 tis. osob. Ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku to bylo o 8,1 tis. osob, tj. o 3,2 % méně. V mezikrajovém srovnání byl pokles zaměstnancůÚsteckém kraji čtvrtý nejvyšší.

 

Meziroční růst/pokles mezd a zaměstnanců podle krajů v 1. až 4. čtvrtletí 2020 (osoby přepočtené na plně zaměstnané)

 

Vývoj průměrné hrubé měsíční mzdy v přepočtu na plně zaměstnané osoby v Ústeckém kraji od roku 2011 ukazuje následující graf.

 

 

Průměrná měsíční mzda v Ústeckém kraji v jednotlivých čtvrtletích v letech 2011 až 2020  (podle místa pracoviště přepočtené na plně zaměstnané osoby

Poznámka:
Do roku 2011 byla průměrná mzda zjišťována podnikovou metodou, vykazující jednotka byla zařazena do kraje, v němž sídlí jeho ústředí. Nyní je územní třídění provedeno podle místa skutečného pracoviště zaměstnanců, tzv. pracovištní metodou, která poskytuje pravdivější regionální pohled na trh práce. Všechny údaje jsou zpětně přepočteny podle nové metody.

 [1] Jedná se o index spotřebitelských cen za celou ČR.

 

Kontakt:

Růžena Funková

Krajská správa ČSÚ v Ústí nad Labem
e-mail:
ruzena.funkova@czso.cz
tel.: 605 452 027

 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688