Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  07.03.2021 11:10:08

Pražskou burzu v týdnu podržely rakouské tituly a akcie KB. V návaznosti na lockdown akcie Pilulka na novém maximu


Pražská burza vlastně již měsíc osciluje u setrvalých úrovní. V úvodu uplynulého týdne navázala na předchozí nevýrazné pozitivní směrování, které však následně začalo vyprchávat. Ve čtvrtek se dokonce dopoledne zdálo, že směruje k negativnímu týdennímu výsledku. Nicméně po páteční nakonec optimistické seanci index PX uzavřel týden se zhodnocením 0,94 %, když zakončil nad 1 067 body. Počet rostoucích emisí z indexu byl však přitom v menšině.

Váha akcií ERSTEindexu PX se přehoupla přes hranici 20 %, jejich nakonec více než 5% posun na pražské burze byl tak hlavním motorem. Oproti domovské Vídni titulu v přepočtu pomáhalo i pokračující zpětné oslabování koruny (k 26,35 /EUR). Obdobně na nová téměř roční maxima se ve Vídni posunuly akcie VIG, v Praze se tak přehouply přes hranici 600 . Investoři nakupují před zveřejněním úterních hospodářských výsledkům, resp. očekáváným oznámením letošní květnové dividendy.


Nehledě na u nás odstartovaný další lockdown si zisky dokázal připsat další na tyto situace jinak přitom citlivý finanční titul – akcie KB. Jediným ztrátovým titulem se tak v sektoru staly pouze akcie MONETA. PPF oznámila prodloužení odkupu do 5. března, nicméně právě jeho konec přestával v druhé polovině týdne logicky udržovat cenu u 80 hranice. Oproti minulým týdnům titul poměrně logicky přestal domácímu trhu vládnout z hlediska likvidity. PPF také využila svého avizovaného práva, resp. oznámila, že hodlá v bance získat až 29% podíl. Stále však čeká na stanovisko/povolení ČNB. Zda akcionáři budou v rámci odkupu vypořádáni jen jednou transakcí 24. března, není tím pádem dosud rozhodnuto. K akcionářským změnám možno zmínit, že zpět na vyšší úrovně (na 4,3 %) navýšil podíl v současnosti zřejmě největší akcionář - investiční skupina BlackRock. Každopádně až na konci března bude jasnější, kteří velcí akcionáři využili nabídky odkupu a v jakém rozsahu.

V týdnu ziskové akcie KOFOLA vlastně jen ale nadále poslední týdny oscilují v nevelkém cenovém rozsahu cca 250-260 , zatímco dále rostoucí akcie PFNONWOVENS se posunuly na nová 2letá maxima. Jak se ukázalo, jeden akcionář již uplatnil právo na dorovnání ceny vytěsnění, když podobně jako celá řada dalších nesouhlasí se stanovenou výší 719,50 . Titul každopádně již v příštím týdnu „zmizí“ z kapitálových trhů, když právě dojde následně na vytěsněné minoritních akcionářů. Na pražské burze půjdou akcie PFNONWOVENS zobchodovat naposledy ve čtvrtek, zatímco na burze RM-Systém ještě o den později. Při této příležitosti lze vzpomenout na vstup titulu na trh v prosinci 2006, tehdy pod názvem PEGAS. V rámci IPO se prodaly akcie za kurz 27 EUR, resp. tehdy za 751 Kč…

Největší ztráty v týdnu utrpěly akcie PHOTON ENERGY, které tak již přišly o většinu letošních zisků, tedy zároveň od okamžiku jejich přechodu na standardní trh. Z indexu PX však největší ztráty druhý týden v řadě zaznamenaly akcie CZG. Svou vahou však hlavní brzdou byly akcie ČEZ, jejichž váha v indexu PX setrvává nad hranicí 20 %. Titul převzal předchozí nadvládu akcií MONETA z hlediska likvidity, když se postaral o čtvrtinu všech obchodů. Stojí zmínit, že dlouhodobé ceny elektřiny oscilovaly u vysokých úrovní, domácí kontrakt pro „nejdražší“ rok 2023 dokonce uzavřel na historickém maximu 55,27 EUR/MWh. Zřejmě v návaznosti na plánované ukončení provozu jaderných elektrárenNěmecku do konce příštího roku, se tak distributoři právě nejvíce jistí na následně hůře predikovatelnou situaci na trhu s elektřinou.

Zveřejněné hospodářské výsledky softwarové společnosti Avast na investory pozitivně nezapůsobily. Titul tak v domovském Londýně za nadprůměrné likvidity bojuje o udržení listopadových minim, resp. u poměrně výrazné technické hladiny u 440 GBp. Po mezitimní dividendě 0,048 USD čeká na akcionáře finální dorovnání za loňský rok ve výši 0,112 USD. S nárokem se titul bude obchodovat až do 12. května včetně.

 

Z trhu START stojí závěrem za zmínku na rostoucí vlně dále se vezoucí akcie Pilulka, kterým mohl pomoci právě vyhlášený lockdown, resp. tedy odhadovaný obecný vyšší zájem o on-line nákupy. Vyšplhaly se již na 1 250 a na pražské burze tak s více než 113 % posunem vládnou coby letos nejrůstovější titul. Zakladatelé a hlavní akcionáři Petr a Martin Kasa v týdnu oznámili, že část vlastněných akcií (po 32,5 tis.) skrze právnické osoby převedli na sebe coby fyzickou osobu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688