Jonáš Mlýnek (LYNX)
Okénko investora  |  02.03.2021 11:35:12, aktualizováno 09.04.2021 09:47:21

Ustojí akcie Nike bojkotování na čínském trhu?

V rámci dnešní technické a fundamentální analýzy se budeme věnovat akciové společnosti Nike, neboť společnost čelí jistým problémům kvůli svému firemnímu stanovisku. Konkrétně se jedná o kritiku vnitrostátní politiky Čínské lidové republiky, kterou země zaujímá vůči etnickým Ujgurům.

Čína reaguje na obdobná prohlášení velmi rázně a dle dostupných zdrojů čelí Nike v podstatě honu na čarodějnice. I samotným Číňanům se samozřejmě obdobná prohlášení nelíbí, protože to považují za další z mnoha geopolitických tlaků na jejich suverenitu.

Nike jako předmět honu na čarodějnice

Jak bylo v dřívější analýze na akcie Alibaba zmíněno, čínské tituly čelí krizi díky novému zákonu, který prosadil dřívější americký prezdient Donald Trump. Aktuální „hon“ na společnost Nike lze tedy nesporně brát za jakousi snahu o odplatu vůči aktuální americké politice, která v podstatě znamená pokračující obchodní válku s Čínou. Pokud to tedy Čínská vláda bude podporovat, lze teoreticky očekávat, že společnost Nike nemusí mít svůj byznys v Číně zrovna jistý.

Jednak může místní vláda dělat společnosti problémy a jednak může aktuální bojkot vyústit v dlouhodobý proces. Vzhledem k tomu, že Čína je jeden z největších trhů, bude z toho jednoznačně těžit konkurence. Kromě toho některé zdroje uvádí, že vyloženě docházelo k pálením obuvi značky Nike. Z čínských sociálních sítí existují záběry, ve kterých lidé pálí produkty této značky, ale z toho se těžko pozná, zda se jedná o masovější akce. Pravda ovšem je, že se nesporně jedná o problém, který může firmu krátkodobě poškodit.

Záleží ovšem na dalším vývoji, protože problematika není samozřejmě statická záležitost. Je dost možné, že vedení společnosti nakonec nějak v tichosti dojedná s čínskou vládou smír a vše se zase vrátí časem do normálu. Jinak kromě Nike mají stejný problém i značky H&M a Adidas.

Čím se zabývá společnost Nike?

Nike je americká společnost, jejíž historie sahá až do první poloviny 60. let minulého století. Jedná se o oděvní firmu, která se ovšem specializuje na sportovní oblečení a vybavení. Firma má sídlo v americkém Oregonu a její logo má původ v mytologii o řeckých bozích. Název značky je totiž odvozen od jména řecké okřídlené bohyně vítězství Níké.

S téměř 80 tisící zaměstnanci a výrobními kapacitami po celém světě, můžeme Nike označit za velký nadnárodní korporát. A není to malý korporát, protože tržní kapitalizace firmy dosahuje skoro 210 miliard USD a její valuace je odhadována na přibližně 35 miliard USD. Jenom vlastní smluvní prodejní síť přesahuje přes 700 obchodů po celém světě. Výroba je lokalizována především v Asii, kde jsou samozřejmě mzdové náklady nejnižší.

Fundamentální analýza akcie Nike

Pokud jste dividendoví investoři, určitě vás bude zajímat, zda Nike dividendy vyplácí a kolik přesně. Na jednu stranu můžete být potěšeni, že Nike zisky mezi držitele akcií rozděluje, ale nejedná se o závratné částky. Za rok 2020 by měla dividenda činit něco přes 1 USD na akcii a má se vyplácet kvartálně, jak má společnost ve zvyku. Tudíž za jednotlivá kvartální období akcionáři dostanou 0,275 USD.

Dividendový výnos tudíž nepřesahuje ani 1 %, což samozřejmě mnohé dividendové investory odradí. Pokud vám ovšem nízká výplata dividend nevadí, může to být pro vás plus. Vysoká dividenda automaticky neimplikuje přínos pro vaši investici. Někdy je totiž možná mnohem lepší, když si společnost zisky nechá a reinvestuje třeba do nových technologií a rozšíření výroby.

Ale nyní přejděme už ke konkrétním číslům. Začněme s celkovými výnosy (obrat), které za rok 2020 činí téměř 37, 5 miliard USD. Hrubé výnosy jsou na 16,21 miliardách USD a čistý výnos je 2,54 miliard USD. Celkové výnosy společnosti klesly pouze mírně, leč čistý výnos meziročně spadl až ze 4 miliard USD. Špatná zpráva je, že dramaticky vzrostl dlouhodobý dluh. Meziročně se změnil z 3,46 miliard USD na 9,4 miliard USD, což je přibližně 170% nárůst.

Ukazatel P/E je na 61,6 bodech, což extrémně převyšuje limit pro konzervativnější strategii (max 15 bodů). Stručně řečeno, více jak 15 bodů znamená vyšší riziko. Některé zdroje uvadí, že konzervativnější investice je ještě kolem 20 bodů, ale to už záleží na individuálním akciovém titulu. Respektive, jak moc je daná akcie lukrativní. V každém případě je současné P/E příliš vysoké.

EPS se přibližuje k 1,63  bodům a rentabilita vlastního kapitálu (ROE) dosahuje necelých 30 %. Uvedené číslo je rozhodně solidní. Respektive cokoliv nad 15-20 % je pokládáno za velmi dobré.

Technická analýza akcie Nike

Nyní je na čase podívat se na vývoj ceny akcie Nike a zhodnotit cenový graf. Jak je vidět, akcie Nike opravdu kvůli problémům s Čínou čelily poklesu. Ovšem samotný pokles nebyl nějak extrémně dramatický, protože se jednalo pouze asi o 15% ztrátu. V každém případě, all time high je na ceně 147 USD, které se už dvakrát nepovedlo překonat. Z technického hlediska je tedy očividné, že kolem 146 USD máme silné rezistenční pásmo. Jakmile se ovšem podaří jeho proražení, je velká šance na další pokračování v expanzi.

Abychom ale nepředbíhali, je potřeba ještě zhodnotit tržní strukturu z posledních 18 měsíců. Celkově vzato tu máme solidní uptrend, u kterého zatím nic nenasvědčuje tomu, že bychom se měli překlopit do downtrendu. Zas na druhou stranu, akcie Nike už relativně dlouho stranově konsoliduje. Cena má totiž od nového roku tendenci oscilovat v rozmezí 146 – 130 USD. Až na jednu výjimku, co se týče lokálního dna, jež je na 125,44 USD, a kde ovšem nastal solidní odraz. 

Tudíž se trh vrátil zpátky na support a lze tedy počítat s atakováním rezistence na S/R levelu 139 USD. Problém ovšem spočívá v tom, že dokud se kurz nevymaní ze zakresleného patternu, trh nemůže pokračovat do vyšších cenových hladin. Zakreslený útvar je tzv. megafón, nebo v angličtině ještě broadening wedge.

V podstatě se jedná o býčí útvar, takže je větší šance, že se dočkáme průrazu horní stěny patternu. Na to si ovšem musíme ještě počkat, protože je prvně nutný průraz řečené rezistence. Jinak je ještě jakási šance na otestování S/R levelu 118 USD. Po zmíněnou hranici ale nesmí cena spadnout, protože by už došlo k závažnému narušení trendu. S tím pak vzroste riziko, že akcie Nike čekají špatné časy.

Závěrem

Společnost Nike se nesporně díky svému prohlášení poškodila, protože si tím ztížila podmínky na velkém trhu. Nezastávám ovšem názor, že se jedná o faktor, který by měl mít dlouhodobou setrvačnost. Respektive se dá kalkulovat s tím, že téma nakonec vyšumí, protože manažeři Nike si to budou v Číně tzv. žehlit. Sice práce navíc, ale v konečném důsledku se pro společnost i na tamním trhu nic markanntě asi nezmění.

Co se týče fundamentálního hlediska, až na rentabilitu vlastního kapitálu se mi titul nejeví jako nic ohromujícího. Spíš je to takový průměr. Mohlo být ovšem daleko hůře a je vcelku překvapující, že i navzdory lockdownům není obrat o moc nižší než v roce 2019. Dalo se bez debat očekávat, že tržby markantně klesnou, protože sportu se samozřejmě kvůli celosvětové pandemii Covidu moc nedaří. Jinak zisky sice zaznamenaly znatelný meziroční pokles, ale stále jsou o cca 32 % vyšší jak v roce 2018.

Z technického pohledu je trh sice od ledna slabší, ale vlastně pouze dochází ke stranové konsolidaci, po které by měl nastat další růst. Dlouhodobý trend je totiž pořád býčí. Ovšem na akciových trzích nic jako jistota neexistuje a celková situace se může velmi dynamicky začít měnit.

Hledáte tipy a analýzy nejlepších světových akcií a ETF?

Tituly, které se nyní vyplatí sledovat, akcie zralé na proražení nebo odraz. Každé úterý Vám zašleme aktuální analýzu 4 světových akcií a jednoho ETF. To vše včetně konkrétních úrovních vstupů a výstupů pro Váš obchod. Přihlaste se k investičnímu newsletteru Breakout trader a získejte ihned analýzu akcií a ETF na tento týden.

   

Upozornění: Všechny úrovně vstupů i výstupů z obchodů vychází z osobních strategií autorů newsletteru a mají pouze informativní charakter. Neměly by být chápány jako specifická nákupní a prodejní doporučení, ale jako podklad pro další analýzu se zohledněním Vašich investičních možností a zkušeností. Ujistěte se, že znáte podmínky investičního newsletteru.

---------

Investování na finančních trzích zahrnuje rizika. Vaše celková ztráta může převýšit Váš celkový vklad.   

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek působí jako ředitel české a slovenské pobočky LYNX. Akciovými trhy se zabývá již od roku 2007. Specializuje se zejména na americké trhy a na vlivy politických a makroekonomických událostí na zahraniční trhy. V současnosti studuje program CFA.


LYNX

Logo LYNX

LYNX broker je specialista na online investování. Českým a slovenským investorům poskytuje nejširší nabídku trhů a instrumentů v kombinaci s extrémně nízkými poplatky. Umožňuje obchodovat akcie, opce, futures, forex, ETF, dluhopisy, certifikáty a další instrumenty na jediném účtu. Akcie a ETF je možné obchodovat od $5 v USA nebo od €6 v EU.


Získejte tipy na akcie a ETF zdarma

Chce získat aktuální tipy na akcie a ETF na tento týden? Investiční newsletter Breakout Trader přináší pravidelně každé úterý podrobnou analýzu čtyř akcií a jednoho ETF včetně konkrétních úrovní vstupu a výstupu. Zaregistrujte se k odběru zdarma a bez závazků na www.lynxbroker.cz/breakout-trader.

31.03. 11:26  Takhle obchoduje 3-leté dítě (Expert)
03.03. 20:29  Nepochopitelná iracionalita (Jan Novák)
03.03. 20:03  Zoufalá firma (Daniel)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)

Přečtěte si také:

21.02.2023Růst na trzích vedly čínské akcie Research (Česká spořitelna)
28.11.2022Obchodování pod tlakem: Akcie Nike rostou InstaForex (InstaForex)
30.09.2022Akcie Nike klesají kvůli obavám o zásoby X-Trade Brokers (XTB)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688