Okénko BIG EXPERT  |  01.03.2021 15:22:10

Tři trhy, které stojí za to v tomto týdnu sledovat (1.3.2021)

Akciové trhy v minulém týdnu ztrácely. Index S&P 500 klesl už druhý týden v řadě. Jedná se o varovný signál pro pokračování rally? Poklesy však byly v rámci pouhých desetin procenta a navíc má tento index za sebou dlouhý růst do blízkosti historických maxim. Nejistá situace má navíc jasného viníka, kterým je vzestup úrokových sazeb. Pokud se centrálním bankám podaří výnosy zase snížit, ať už verbální formou či zvýšenými nákupy dluhopisů na trhu, tak prostor pro pokračování cenových růstů na akciích zůstává otevřený. Pozornost se tedy v tomto týdnu opět soustředí na výnosy. Ovšem nebude se jednat o jediné zajímavé téma. Na sklonku týdne se sejde OPEC+, takže lze očekávat zvýšenou volatilitu na ropě. Ve středu bude zveřejněn návrh státního rozpočtu ve Velké Británii. A možné zvýšení daní je hrozbou pro britskou libru.

NASDAQ (US100)

Americké akciové trhy se zatím statečně perou s růstem výnosů v USA. To však úplně neplatí pro technologické akcie a index NASDAQ, který v minulém týdnu ztratil více než 5 %. Pokračování růstu výnosů je hrozbou. Pokud však bude americký Fed proti růstu výnosů aktivně bojovat a výnosy se sníží na přijatelnější úrovně, tak jejich pokles by mohl znamenat dobrou nákupní příležitost v technologiích. Dalším faktorem je ekonomický vývoj včetně trhu práce. V pátek jsou na programu data z amerického trhu práce NFP v 14:30, kde však stále vládne obrácená logika výsledků a jejich dopad na trhy. Špatná čísla zvyšují šance na stimul a obráceně, takže dopad statistik na trhy nemusí být intuitivní a jednoznačný. Ale jelikož se už o víkendu podařilo ve Sněmovně reprezentantů schválit stimul ve výši $1,9 mld. a v Senátu by to díky rozhodujícímu hlasu demokratky Kamaly Harrisové mělo brzy dopadnout stejně, tak stimul bude na trzích hrát čím dál nižší roli.

Ropa

Ropa se pohybuje v rostoucím trendu už od začátku listopadu minulého roku. Přestože se díky vakcínám zvýšila šance na rychlý návrat poptávky, tak primární roli hraje stále nabídková strana, kde dominuje sdružení 24 států těžících ropu s názvem OPEC+. Cena ropy už vzrostla na úrovně před koronakrizí, přestože doprava, a v první řadě letecká, se na předkrizové úrovně nevrátila. Důležitou roli hraje očekávání, že se situace brzy normalizuje. Možné šíření mutací koronaviru však může do tohoto předpokladu hodit vidle. Jak se s nejistou situací popere OPEC+ na svém čtvrtečním zasedání? Očekává se snížení kvót o 500 tisíc barelů ropy denně a navíc Saúdská Arábie by měla zrušit své dobrovolné snížení kvót o 1 mil. barelů. Cenová rally by se tak mohla zastavit. Trh ale s tímto vývojem počítá, takže pokud dopadne zasedání dle předpokladů, tak by nemělo mít výrazný dopad na cenu ropy.

GBPUSD

Libra se od nového roku zbavila tíhy Brexitu a na jejím výkonu to je znát. V tomto roce je nejvíce rostoucí měnou skupiny G10. Pozitivní dopad má také rychlá vakcinace obyvatelstva a plán na opuštění lockdownu, který v minulém týdnu představil premiér Boris Johnson. Pár GBPUSD překonal na konci února úroveň 1,42. Od té doby však prochází korekcí a libru aktuálně drží support na 1,39. Pokles se zatím zdá být spíše korekcí než začátkem nového trendu. Velká Británie bude ve středu řešit návrh rozpočtu. Britský ministr financí Rishi Sunak oznámil, že přijde s „upřímným“ rozpočtem, který by mohl znamenat zvýšení korporátních daní. Dle vládních poradců by mohl rozpočet za minulý rok dosáhnout deficitu až 19 % HDP, takže nastavení výše daní se pravděpodobně nevyhne výrazným změnám. Čas zveřejnění rozpočtu není pevně stanoven, ale v tento den je třeba počítat se zvýšenou volatilitou na librových měnových párech.

Jiří Tyleček

Stal se fanouškem finančních trhů během studií na vysoké škole, kdy realizoval první obchody na burze. Po několika pracovních zkušenostech začal pracovat jako analytik finančních trhů ve společnosti XTB se zaměřením na obchodování komodit v čele s ropou a zlatem. Během několika let své zájmy rozšířil o centrální bankovnictví, které hrálo po hypoteční finanční krizi stěžejní roli. K jeho současné práci patří fundamentální i technická analýza měnových párů, komodit, akcií a akciových indexů. Myšlenkově se transformoval ze zarytého zastánce volného trhu do pozice umíněného liberála.


XTB

XTB jako přední evropský broker byl založen v roce 2004 a je jedním z největších brokerů na světě s kancelářemi ve 13 zemích, včetně České republiky, Slovenska, Velké Británie, Španělska, Německa, Francie a Chile. Pražská kancelář je zde od roku 2008. Je regulován světovými dohledovými orgány jako je britské FCA, polské KNF nebo kyperský CySEC. Od roku 2016 je společnost kotována na varšavské burze.

Více na https://www.xtb.com/cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688