Kateřina Jandová (Quaentas)
Finanční rady  |  26.02.2021 16:15:25

České HDP: vloni příjemné překvapení se letos nemusí opakovat

Výsledek českého hospodářství v minulém roce pozitivně překvapil. Hrubý domácí produkt se za celý rok 2020 podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu snížil pouze o 5,6 procenta. Přitom výjimkou nebyly ani předpovědi poklesu o osm či deset procent. Tuzemská ekonomika – stejně jako ostatní evropské ekonomiky - by se letos měla vrátit k růstu. Jinými slovy prognózující instituce věří, že hůře už bylo. Aktuální vývoj, kdy dokonce hrozí zavírání části průmyslu, nicméně bude tyto nedávné prognózy srážet dolů.

Jak velký přírůstek hrubého domácího produktu lze letos očekávat, bude záviset především na tom, jak se bude Česku dařit tlumení koronavirové nákazy. To se přitom bude odvíjet od rychlosti očkování a zejména dosažené míry proočkovanosti populace. Na tom totiž záleží, kdy bude možné rušit protiepidemická opatření, která závažným způsobem omezují ekonomickou aktivitu, a to zejména ve službách.

Významné domácí i zahraniční instituce předpovídají České republice hospodářský růst, který začíná dvojkou či trojkou.  Česká národní banka ve své aktuální makroekonomické prognóze odhaduje letošní růst HDP na 2,2 procenta. Oproti předpovědi z podzimu upravila tento odhad o 0,5 procentního bodu vzhůru. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj Česku věští hospodářský růst ve výši 1,5 procenta.

Nejoptimističtější je Mezinárodní měnový fond, který pro Česko předpověděl růst HDP v tomto roce o 5,1 procenta. Jde ovšem o odhad z října loňského roku. Určitý kompromis mezi zmíněným odhady představuje lednový odhad českého Ministerstva financí, které pro letošek počítá s tříprocentním zvýšením HDP.

Jak už jsem naznačila, míra nejistoty odhadu vývoje výkonnosti české ekonomiky pro letošní rok stoupá se stářím zveřejněné prognózy. Epidemická situace v zemi se totiž mění téměř ze dne na den, stejně jako zvažovaná a vyhlášená protiepidemická opatření českou vládou. Nejistota totiž v první řadě ztěžuje život samotným podnikatelům.

Příkladem mohou být nedávné proklamace některých ministrů české vlády o zvažovaném otevření obchodů od 22. února, aby pár dní poté vláda prohlásila, že se prodejny zatím plošně otevírat nebudou. V podobné nejistotě se ocitly také například restaurační a ubytovací zařízení nebo skiareály.

Naproti tomu tuzemský průmysl už prakticky umazal propad zaznamenaný v loňském roce a ocitl se na předkrizové úrovni. Pomáhá mu zahraniční poptávka, kterou táhne hlavně Německo. Ekonomika našeho západního souseda tak bude dalším klíčovým faktorem hospodářského vývoje v České republice. Dobrou zprávou je, že německé hospodářství se loni propadlo jen o necelých pět procent a podle OECD či Evropské komise má letos o 3,5 procenta růst. Všechno však může být pod vlivem nejnovějších korovirových čísel jinak, zvlášť když si Česko vede ve srovnání se sousedními státy ve všech ohledech nejhůře a Německo přistoupilo i k dosud nebývalému kroku, kdy omezilo i nákladní dopravu směřující z ČR.

Rizikem pro růst produktu bude letos hlavně vývoj spotřebních výdajů domácností a firemních investic. Na jedné straně se dá očekávat pozitivní efekt zrušení superhrubé mzdy, k němuž došlo od nového roku. Domácnostem tak solidně vzrostou disponibilní příjmy, je ale otázkou, jakou část z nich vrátí ekonomice zpět v podobě svých útrat. A to kvůli přetrvávající nejistotě, která může být stupňována očekávaným růstem nezaměstnanosti v dalších měsících.

Nejistota pak může i nadále ochromovat investiční aktivitu firem. Domácí poptávka tak bude determinována především veřejnými výdaji. Vzhledem k tomu, že Česko čekají na podzim volby do Poslanecké sněmovny, vláda zřejmě bude další fiskální expanzi nakloněna. Otázka je, zda nám za cenu půl biliónového přírůstku státního dluhu bude ten hospodářský růst stát.

 

Kateřina Jandová

Kateřina Jandová

Vystudovala právo na Masarykově univerzitě v Brně. Ve vedoucích pozicích působí přes 14 let, v oblasti financí se pak pohybuje od roku 2008. Přes 7 let se zabývala oblastí compliance ve společnosti Grant Capital a.s., která na trhu působí jako investiční zprostředkovatelská společnost. Od roku 2016 je pak zodpovědná za vedení společnosti Quaentas s.r.o., která podniká na kapitálovém trhu.



Quaentas s.r.o.

Quaentas s.r.o. je česká společnost zaměřená na podnikání na kapitálovém trhu. Zabývá se poskytováním investičních služeb, administrativní a technickou podporou pro oblast investičních nástrojů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688