Daniela Adamová (RekvalifikačníKurzy.cz)
Finanční rady  |  26.02.2021 12:36:30

Konec superhrubé mzdy | Kam investovat ušetřené peníze?

Pandemie koronaviru sice způsobila mnoha lidem výrazné finanční problémy, zvýšila se nezaměstnanost a některé obory vyloženě zmrazily restrikce vlády, ale i přesto velká část lidí na svém účtu najde více peněz, než by našlo v předchozích letech. Postará se o to zrušení superhrubé mzdy, zvýšení daňové slevy, popřípadě i využití nového daňového paušálu. Co dělat s ušetřenými penězi, aby dále vydělávaly?

Jaké změny v oblasti financí nastaly?

Každého, kdo platí daně, potěší, že letos ušetří minimálně 3000 Kč díky slevě na poplatníka, která se pro letošek zvýšila. Další skvělou zprávou pro všechny zaměstnance je zrušení superhrubé mzdy, které zajistí vyšší částky na vašem účtu každý měsíc. 


O kolik se zvýší váš čistý výdělek díky zrušení superhrubé mzdy? To se odvíjí od výše vašeho hrubého výdělku, nejedná se o jednotné zvýšení pro všechny. Samozřejmě platí, že čím více vyděláváte, tím větší částka vás čeká. Například při hrubém výdělku 30 000 Kč by navýšení mělo činit necelých 1800 Kč. V případě dvojnásobného výdělku (tedy 60 000 Kč hrubého) se můžete těšit na 3 295 Kč. 

Desetitisíce živnostníků (OSVČ) se letos přihlásilo k takzvanému daňovému paušálu. Ten totiž představuje daňovou úsporu až v řádu 10 000 Kč za rok a také disponuje lehčí administrativou. 

A poslední dobrou zprávu ze světa financí představuje příspěvek na stravování ve formě navýšení mzdy pro mnoho zaměstnanců, které je letos čeká.  

Letos ušetříte tisíce korun: Jak s nimi naložit efektivně?

Když tedy sečteme všechny výhody a novinky pro letošní rok, čeká nás poměrně zajímavý nárůst peněz na našem běžném účtu. V mnoha případech se bude jednat o několik tisíc korun měsíčně navíc, se kterými můžete pokrýt běžné náklady, využít je pro nákup všeho potřebného nebo můžete nechat peníze, se kterými jste nepočítali, vydělávat další peníze. Jak na to? S chytrým investováním velice snadno. 

Investiční příležitosti pro rok 2021

Vaše úspory vám nemusí ležet pouze na účtu, kde si z nich díky nízké úrokové sazbě každou chvíli ukrojí 2 až 3 % inflace. Investování je způsob, jak překonat inflaci a ještě nechat své našetřené peníze vydělávat. A vyšší příjem navíc nabízí velmi vhodnou příležitost pro investování.

Lze investovat i malé částky?

Možná máte představu, že investování se týká pouze velkých částech v řádech deseti a statisíců. Opak je však pravdou. S investováním můžete začít už od velmi nízkých částek, postačí i několik stovek měsíčně. Peníze se rychle kumulují a vydělávají další – ve většině případů investování probíhá exponenciálně (tedy čím déle vkládáte, tím lépe, jelikož částka se začne po nějaké době velmi rychle zvyšovat). 

Do čeho investovat první peníze?

Začátečníci v investování by se mohli zaleknout například akcií nebo různých fondů. Pro seznámení s investicemi je tedy vhodné začít vkládat peníze například do stříbra či zlata. Je však důležité říci, že se jedná o dlouhodobou investici, vhodnou například pro důchodové spoření apod. 


Také se vyplatí uvažovat o založení stavebního spoření nebo některého ze zajímavých penzijních spoření. Tato varianta však nevyhovuje každému. Proto se nebojte prozkoumat i nabídku podílových fondů, kde lze opět vkládat pouze malé částky a přitom poměrně výrazně vydělat.


Podílové fondy, kterých najdeme na trhu stovky, fungují na různých úrovních strategií – od konzervativních až po dynamické. Záleží pouze na vás, jak velké riziko chcete podstoupit a zároveň kolik chcete investováním vydělat. 


Odborníci z fondu pak za vás obstarají nákup aktiv jako jsou akcie, firemní i státní dluhopisy apod. Vaše peníze rozdělí do více aktiv, abyste se vyhnuli riziku. Navíc bývají fondy prověřené časem, což vám může dodat na klidu. 

Jaké další možnosti investování existují?

Samozřejmě i větší částky se dají investovat do nejrůznějších fondů, ale i do samotných akcií. Zde však doporučuji poradit se s odborníkem nebo finančním poradcem a nastudovat si principy akciového trhu. 


Skvělou investicí, která vám může výrazně přilepšit k měsíčnímu rozpočtu, je koupě nemovitosti. Většina lidí zde uplatňuje jednu ze dvou strategií – buď koupí nemovitost, kterou následně opraví, vylepší nebo jinak zhodnotí a zase ji rychle prodá, nebo si nemovitost ponechá a pronajímá ji. Obě varianty jsou vhodné a vydělají velké množství peněz, rozdíl představuje pouze doba, za kterou peníze dostanete. V případě rychlého prodeje můžete vydělat za krátkou dobu velké množství peněz. U pronájmu sice vyděláváte stejnou částku podstatně déle, avšak můžete ve výsledku naspořit i více. Musíte však počítat i s výdaji spojenými s údržbou nemovitosti. 


Daniela Adamová

Věnuje se především obsahovému marketingu, optimalizaci pro vyhledávače a sociálním sítím. K psaní článků nepřistupuje povrchově, ale snaží se jít do hloubky tématu a předat tak čtenářům relevantní informace z oblasti personalistiky a marketingu. Sama se neustále vzdělává a přitom zvládá cestovat po celém světě. Vyzkoušela si řízení mezinárodního týmu překladatelů, v současnosti pracuje jako šéfredaktorka webu zijuspesne.cz, redaktorka ve společnosti Orange Academy s.r.o. s přesahem na linkbuilding a SEO.



RekvalifikacniKurzy.cz

Nezaměstnanost či horší uplatnění na trhu práce? Lidé se přiklánějí k absolvování rekvalifikace a změně oboru. Na stránkách RekvalifikacniKurzy.cz naleznete přehledný vyhledávač rekvalifikačních kurzů po celé České republice. Najdete zde aktuální nabídku kurzů s akreditací seřazenou podle termínu konání, města, kraje a oboru – např. účetnictví a daňová evidence, mzdové účetnictví, daně, personalistika, online marketing a kurz asistentky/sekretářky. Nechybí ani užitečné tipy a rady z této oblasti.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688