mdcr.cz (MD ČR)
Přeprava  |  23.02.2021 14:38:39

Jak se bude rozvíjet železnice v roce 2021?

Správa železnic bude i v letošním roce pokračovat v nastaveném tempu modernizací, oprav tratí a v pokračující renovaci nádražních budov. Investice umožní rozpočet, který dosahuje 53 miliard korun. Z toho na investice je vyčleněno 31 miliard , což je o 1,5 mld. více než v minulém roce. Zmodernizované tratě letos celkem budou měřit 97 kilometrů, zvyšování bezpečnosti bude pokračovat na 200 železničních přejezdech a 114 nádražních budov bude v průběhu roku v rekonstrukci.
Jak se bude rozvíjet železnice v roce 2021?
Rozpočet SFDI je pro letošní rok rekordní a odráží se i v železniční dopravě. Pokračujeme v zabezpečení železnice, jak na železničních přejezdech, tak v zavádění ETCS. Opravujeme také nádražní budovy, investice letos dosáhnou 1,7 miliardy korun. Hotové budou budovy například v Havířově nebo Strakonicích,“ a říká ministr dopravy Karel Havlíček.

V letošním roce plánuje Správa železnic také zrekonstruovat na 200 přejezdů za téměř 2 miliardy korun. Je to více, než bylo plánováno. Celkem 40 přejezdů získá ke stávající světelné signalizaci také závory; ty se budou instalovat i na dalších 30 místech, která jsou dosud zabezpečena pouze výstražnými kříži. 8 železničních přejezdů bude vybaveno kamerovým systém a 11 přejezdů bude úplně zrušeno.

Největší akcí opravného charakteru budou letos práce na trati RumburkVelký Šenov za 334 milionů korun. Jejich dokončení umožní odstranění rychlostních omezení pro moderní vozidla a tomu odpovídající zkrácení jízdních dob. K významným stavbám letos řadíme i opravy mezi stanicemi Kryry a Vroutek na Lounsku (190 milionů korun) nebo na dvoukolejném úseku BystřičkaJablůnka na Vsetínsku za 173 milionů korun. Pokračovat bude rovněž rozsáhlá oprava trati HoražďoviceŽichovice.

Výraznou proměnou projde řada výpravních budov. Na pražském hlavním nádraží bude letos dokončena rekonstrukce fasády Fantovy budovy, na kterou naváže první etapa prací v interiéru. Po dokončení projektu začnou vlastní stavební práce také na rozsáhlé výpravní budově v Pardubicích. Rozběhnou se rovněž rekonstrukce dalších objektů, např. v Táboře, ve stanici Opava západ a v Plzni na hlavním nádraží a na Jižním Předměstí. Pokračovat budou rekonstrukce nádražních budov v Berouně a v Českých Budějovicích. Dokončí se architektonicky zajímavý objekt v Havířově.

Správa železnic bude pokračovat v realizaci zvyšování bezpečnosti na tratích se zjednodušeným řízením drážní dopravy. Letos plánuje takto upravit následující tratě, či úseky tratí:
Příklady vybraných staveb uvedených do provozu v roce 2021:
Zahájené stavby v letošním roce (příklady):
Všechny stavby můžete sledovat v interaktivní mapě na webu Správy železnic


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688