Romana Hubáčková (RekvalifikačníKurzy.cz)
Finanční rady  |  22.02.2021 14:31:02

Zkrácená a kratší pracovní doba: Znáte rozdíl?


 

Zkrácená a kratší pracovní doba jsou pojmy, které ač zní téměř stejně, významově shodné rozhodně nejsou. Přečtěte si, jaký je mezi nimi rozdíl.


Zkrácená pracovní doba

Dle zákoníku práce můžete a v některých případech i musíte pracovat méně než 40 hodin týdně, avšak za stejnou mzdu. Zkrácení je ujednáno v kolektivních smlouvách nebo vnitřním předpisu vydaném zaměstnavatelem. Týká se všech zaměstnanců dané firmy nebo odvětví.

Zkrácená pracovní doba je ze zákona nařízena:

  • zaměstnancům pracujícím v podzemí při těžbě uhlí, rud a nerudných surovin, v důlní výstavbě a na báňských pracovištích geologického průzkumu nebo ve vícesměnném či nepřetržitém pracovním režimu, tito musí ze zákona pracovat 37,5 hodin týdně,

  • zaměstnancům s dvousměnným pracovním režimem na 38,75 hodin týdně.

Zkrácenou pracovní dobu můžete také získat jako zaměstnanecký benefit. Některé firmy již k tomuto kroku přistoupily před několika lety. Omezily ji na 35 hodin týdně nebo zavedly čtyřdenní pracovní týden. Chtěly tak svým pracovníkům zajistit více volného času, po který se mohou věnovat rodině a zlepšit jim tak work-life balance. 

Zkrácené pracovní doby však nemohou uplatňovat zaměstnavatelé státní a veřejné správy a zaměstnavatelé dle § 109 odst. 3 zákoníku práce, resp. ti, kteří vyplácejí svým zaměstnancům plat, nikoliv mzdu (tzn. stát, územní samosprávný celek, státní fond, některé příspěvkové organizace, školská právnická osoba zřízená MŠMT). 

Na tento pracovní režim jsou však rozporuplné názory. I přestože si ho někteří zaměstnanci chválí, jiným nevyhovuje, protože musí více a lépe organizovat své pracovní povinnosti. Ani ekonomům a několika politickým stranám se v minulosti nezamlouval. A to z důvodu nižšího růstu ekonomiky.

Vzhledem k současné krizi způsobené koronavirovou epidemií pravděpodobně nebude zkrácená pracovní doba podporována. 


Kratší pracovní doba

Kratší pracovní doba se liší od zkrácené tím, že je sjednána pouze s některými zaměstnanci. Jedná se tedy o individuální dohodu mezi zaměstnavatelem a pracovníky, kteří jsou zároveň:

  • starobními důchodci,

  • rodiči starajícími se o malé děti.


Ne vždy se však kratší pracovní doba zaměstnavatelům zamlouvá. Dle zákoníku práce by měl vyhovět vaší žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody, jste-li:

  • rodičem dítěte (či dětí) do 15 let,

  • v jiném stavu,

  • zaměstnancem dlouhodobě pečující o osobu závislou dle zvláštního právního předpisu na péči jiné fyzické osoby ve stupni II, III nebo IV. 


Druhý rozdíl mezi zkrácenou a kratší pracovní dobou spočívá ve výši mzdy. Jak jsme již uvedli výše, v prvním případě byste měli za nižší počet odpracovaných hodin získat stejnou mzdu, ve druhém případě by však měla být snížena.


Zdroj: kurzy.cz, mesec.cz

Ing. Romana Hubáčková

Vystudovala vysokou školu UTB ve Zlíně na fakultě ekonomiky. Již během posledního ročníku nastoupila do zaměstnání jako mzdová účetní a personalistka. Od roku 2013 pracovala jako lektorka kurzu Mzdové účetnictví, později se stala garantkou rekvalifikačního kurzu Personalistika, o pár let později i vzdělávacího kurzu pro asistentky (sekretářky). V současné době se pohybuje v HR při náboru nových lektorů pro rekvalifikační kurzy a zajišťuje plynulý chod výuky po celé ČR. Přitom nezapomíná sledovat aktuality v oblasti účetnictví.



RekvalifikacniKurzy.cz

Nezaměstnanost či horší uplatnění na trhu práce? Lidé se přiklánějí k absolvování rekvalifikace a změně oboru. Na stránkách RekvalifikacniKurzy.cz naleznete přehledný vyhledávač rekvalifikačních kurzů po celé České republice. Najdete zde aktuální nabídku kurzů s akreditací seřazenou podle termínu konání, města, kraje a oboru – např. účetnictví a daňová evidence, mzdové účetnictví, daně, personalistika, online marketing a kurz asistentky/sekretářky. Nechybí ani užitečné tipy a rady z této oblasti.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)
Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688