Export (export.cz)
Ze světa  |  18.02.2021 13:53:51

Liberalizace afrického trhu je šancí i pro Česko

Africká kontinentální zóna volného obchodu (AfCFTA) začala letos obchodovat podle nových pravidel. Byť se do mechanismu zóny zapojilo zatím jen 36 z 54 signatářů dohody a ratifikace nadále probíhá, je liberalizace obchodu šancí i pro české firmy

Ilustrační foto: Shutterstock

AfCFTA je z hlediska zúčastněných zemí největší na světě od založení Světové obchodní organizace. Pakt spojuje 1,3 miliardy lidí v 55 zemích s celkovým hrubým domácím produktem (HDP) v hodnotě 3,4 bilionu amerických dolarů. Má potenciál pozvednout 30 milionů lidí z extrémní chudoby. Vytvoření rozsáhlého regionálního trhu AfCFTA je významnou příležitostí, jak pomoci africkým zemím diverzifikovat vývoz, urychlit růst a přilákat přímé zahraniční investice.

Snížení cel až na nulu

Dohoda sníží cla mezi členskými zeměmi: 97 % celních položek se do patnácti let sníží na nulu. AfCFTA také usnadní obchod a služby a zahrne i regulační opatření, jako jsou hygienické normy a technické překážky obchodu. Doplní stávající subregionální hospodářská společenství a obchodní dohody v Africe tím, že nabídne celokontinentální regulační rámec a bude upravovat oblasti politiky jako jsou investice a ochrana práv duševního vlastnictví, které dosud nebyly zahrnuty do většiny dohod v Africe.

Ne všechny země však mají infrastrukturu připravenou k zajištění řádného provádění a sekretariát AfCFTA, který sídlí v ghanském hlavním městě Akře, pracuje na poskytnutí pomoci. Aby však bylo umožněno okamžité zahájení obchodu, hlavy států souhlasily s vrácením částky obchodníkům nebo s poskytnutím úvěru, pokud v dané zemi, kam vyvážejí, není zavedena potřebná celní infrastruktura, která by umožnila bezcelní dovoz zboží. Práce na pravidlech původu navíc ještě nejsou dokončeny (protokol se zatím vztahuje pouze na 81 % celních položek), do konce letošního června by ale vše mělo být dořešeno. Liberalizace služeb rovněž zaostává kvůli složitosti této oblasti jednání.

Tři fáze dohody o volném obchodě

Nadále také probíhá ratifikace. Dohodu prozatím schválilo 35 z 55 členských států Africké unie (AU). Dohoda má tři různé fáze. První, která již platí, se týká obchodu se zbožím a oborů obchodních služeb, jakož i urovnávání sporů. O celních koncesích se mezi členskými státy teprve bude jednat, členské státy musí dokončit jednání o pravidlech původu a v případě obchodu se službami je třeba ještě dojednat konkrétní závazky. Druhá fáze bude zahájena v červnu 2021 a bude se zabývat hospodářskou soutěží, právy duševního vlastnictví, ochranou investic a elektronickým obchodem. Jeho smluvní zajištění je součástí třetí vlny. 

Přes složitý vývoj mohou zahraniční firmy, včetně českých, na této dohodě profitovat. Zahraniční společnosti usazené v Africe budou těžit ze všech výhod AfCFTA, a to jak pro obchod se zbožím, tak pro obchod se službami, včetně finančních služeb, a zakládání společností. Neméně důležité jsou i investice do infrastruktury, neboť zahraniční firmy jsou klíčové pro podporu obchodu a investic. Cílem sekretariátu AfCFTA je mimo jiné zveřejňovat investiční příležitosti pro podniky v EU zejména v oblasti IT, energetiky a technické pomoci.

Robert Hrubý, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Akkře


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688