Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  17.02.2021 09:14:17

O nákupech dluhopisů a bobtnající rozvaze ECB

Hlavním cílem Evropské centrální banky (ECB) je udržovat cenovou stabilitu. Konkrétně je hlavní cíl vymezen jako inflace pod, ale v blízkosti 2 % ve střednědobém horizontu. O tom, zda je přesně takto vymezený inflační cíl vhodně definován lze polemizovat, ale to není tématem tohoto komentáře. Důležité je, že ECB se v tomto směru nijak zásadně neliší od drtivé většiny centrálních bank vyspělých zemí, kde hraje tzv. inflační cílování prim. Vedle toho má samozřejmě ECB na starost i řadu dalších úkolů od povolování tisku bankovek až po finanční stabilitu a dohled.

V posledních letech je však stále jasnější, že se ECB mimo jiné zaměřuje i na udržování velmi nízkých úrokových sazeb vládních dluhopisů členských zemí eurozóny. V současnosti je ECB klíčovou institucí, která zajišťuje to, aby některé země eurozóny nezbankrotovaly a nedošlo k rozpadu eurozóny. Udržování tohoto křehkého stavu ECB zabezpečuje nákupy vládních dluhopisů, přičemž se již aktuálně nacházíme v situaci, kdy jednu třetinu vládního dluhu eurozóny drží v rozvaze právě ECB. A tento poměr bude v nejbližší budoucnosti dále rychle narůstat.

Nákupy vládních dluhopisů ECB provádí primárně skrz programy APP (Asset Purchase Programme) a od loňského března i prostřednictvím programu PEPP (Pandemic emergency purchase programme), které lze zjednodušeně označit nálepkou kvantitativní uvolňování. ECB svými nákupy významně zvyšuje poptávku po vládních dluhopisech, což v kombinaci s nulovou hlavní úrokovou sazbou vede k tomu, že klesá jejich výnos. Jen tak si lze vysvětlit paradoxní situaci, že země jako Itálie, jejíž zadlužení vládního sektoru v relaci k HDP činilo ve 3. čtvrtletí loňského roku 154 %, má aktuálně na všech splatnostech svých dluhopisů (až do 30 let) nižší výnos než USA. Kam se asi tak poděla riziková prémie?

Inflace v eurozóně není nijak vysoká a loni činila jen 0,3 %. S nějakým závratným růstem inflace zároveň nelze počítat ani letos a velmi pravděpodobně ani v nejbližších letech. Budeme se nadále pohybovat pod 2 %. I očekávaný mírný růst inflace však budě bohatě stačit k tomu, aby výnosy dluhopisů v eurozóně byly reálně (nominální výnos mínus inflace) záporné. Výsledně tak ECB chtě nechtě směřuje k politice tzv. cílování výnosové křivky, kterou začala praktikovat japonská centrální banka (BoJ) v roce 2016 s cílem udržovat výnos 10letého japonského státního dluhopisu kolem 0 %. A pohled na graf ukazuje, že se to BoJ zatím daří velmi dobře.

Ideálním řešením by samozřejmě bylo, aby většina zemí eurozóny využila aktuální nastavení měnové politiky ECB ke stabilizaci a dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí tak, aby ECB mohla za pár let politiku nákupu dluhopisů opustit a používat ji jen v opravdu nezbytně nutných případech. Klíčové fiskální reformy je však ve většině zemí eurozóny velmi obtížné uskutečnit a tak lze očekávat, že bobtnající rozvaha ECB, kvantitativní uvolňování a záporné reálné úrokové sazby tady s námi budou opravdu hodně dlouho.

Miroslav Novák

Miroslav Novák

Vystudoval obor Finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a Finance a finanční služby na Vysoké škole finanční a správní. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kursů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 39 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz



Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688