Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  15.02.2021 21:03:29

Closing Bell (15. 2. 2021) – Ceny ropy nad 60 USD za barel, zlato vyčkává!

Globální akciové trhy otevřely nový týden na vlně optimismu a rostly jedenáctý den v řadě.  Obnovený optimismus ohledně distribuce vakcín proti covid-19 a nízké sváteční objemy dnes udržely zámořské indexové futures v zeleném. Zatímco bitcoin přešlapuje pod psychologickou úrovní 50 tis. dolarů, ropa WTI se dostala na třinácti měsíční maxima.

Na amerických a kanadských trzích se dnes kvůli svátku Dne prezidentů neobchodovalo. Tento svátek původně vznikl na oslavu narození prvního amerického prezidenta George Washingtona, který se narodil 22. února 1732. Ačkoliv záměrem bylo oslavit Washingtonovo narození, mnozí Američané dnes oslavují také narozeniny Abrahama Lincolna (12. únor 1809), protože tento svátek připadá na den mezi daty narození obou prezidentů. Formálně se však nazývá „Washington’s Birthday“, tedy Den Washingtonova narození.

Indikátor volatility VIX, známý jako index strachu, propadl na nejnižší úroveň za poslední rok. Věhlasný záchranný fiskální balíček ve výši 1,9 bilionu dolarů prezidenta Joe Biden se má v tomto týdnu přesunout do další fáze, kdy Výbor pro rozpočet sněmovny spojí všechny náležitosti do jednoho právního předpisu. Očekávání předsedkyně Sněmovny reprezentantů Spojených států Nancy Pelosi, že finální legislativa by mohla projít Kongresem už před 15. březnem, kdy vyprší platnost dávek v nezaměstnanosti, které byly přidány během pandemie koronaviru, mají stále naději. V pátek ministryně financí Janet Yellenová vyzvala vůdce skupiny G7, aby poskytli silnější fiskální intervence na podporu trvalého oživení ekonomik.

Bilance zahraničního obchodu eurozóny skončila v prosinci bez očištění s přebytkem 29,2 mld. EUU, při odhadu trhu 25,3 mld. EUR, proti 22,6 mld. EUR před rokem. Vývoz meziročně vzrostl o 2,3 %, dovoz klesl o 1,3 %. Průmyslová výroba v prosinci meziměsíčně klesla o 1,6 %, odhad trhu byl -0,8 %, proti předchozímu revidovanému poklesu o 2,6 %. Meziročně klesla o 0,8 %, odhad -0,2 %, proti předchozím -0,6 %.

Cena ropa ropy WTI se dnes poprvé za více než rok obchodovala nad úrovní 60 USD. Optimismus ohledně budoucího oživení poptávky a současné pevné opratě světových producentů ropy v čele s kartelem OPEC vyhnaly světové ceny černého zlata na více než roční maxima. Trojská unce zlata drží dno poblíž hranice 1800 USD a to navzdory masivní plánované fiskální injekci, která by měla pomoci se znovu oživením americké ekonomiky. Pokud by dolarový index udržel dosavadní minima a nepropadl pod 90 bodů, mohl by pomalu vyvíjet tlak na oslabení ceny zlata.

Bitcoin přes víkend dosáhl nových maxim a dostal se těsně pod 50 tisíc dolarů. Kryptoměny mají za sebou doslova fantastické dva týdny, kdy se řada velkých jmen a institucí postavily za smysl této alternativní formy investování. Prolomení úrovně 50 tisíc dolarů se už nyní zdá nevyhnutelné.  

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

17.02.2021Cena ropy WTI je vyšší než 60 USD/barel ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
29.10.2019Cena ropy Brent se vyšvihla nad hranici 60 USD/barel ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688