Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.02.2021 15:55:25

Nečekaně slabá data - americký trh práce se zatím moc nezvedá (komentář analytika)

Představy o tom, že se americký trh práce po dopadu podzimní vlny koronaviru začal rychle odrážet vzhůru, je třeba po lednových vládních údajích poopravit. Náprava je podle nich pomalejší a minulé měsíce byly horší, než se uvádělo. V reakci jsme viděli oslabení dolaru a pokles amerických výnosů, které si ovšem pohyb následně rozmyslely a obrátily nahoru.

USA nezaměstnanost

Klíčový údaj, počet nových pracovních míst, dosáhl za leden pouze 49 tisíc. Pořád lepší než -227 tis. v prosinci, ale čekalo se o poznání víc (konsensus 105 tis.). Navíc je tu řada přitěžujících okolností: Ke kladnému výsledku hodně pomohla vláda náborem 43 tis. zaměstnanců, takže zaměstnanost v soukromém sektoru se ve skutečnosti nezvedla skoro vůbec (+ 6 tis.). Se začátkem roku také proběhla větší revize historických dat a ta ukazují, že závěrem minulého roku na tom byl trh práce hůř, než se původně vykazovalo. Nově to vypadá, že v listopadu a prosinci dohromady vzniklo o 159 tisíc míst méně, takže zaměstnanost vlastně vzrostla také naprosto minimálně.

Co se týče jednotlivých segmentů trhu, leden znamenal slušnou tvorbu pracovních míst prakticky jen ve specializovaných službách. V pohostinství pokračovalo propouštění, ačkoli už výrazně menším tempem. Obchod a doprava, které se zatím držely, začaly v lednu propouštět také. Zbylé části ekonomiky vykazují malé změny. Zatímco tedy prosinec naznačoval, že podzimní protivirové restrikce odnese pouze pohostinství, za leden vidíme dozvuky i v dalších sektorech.

A do třetice jsou čísla nepříjemným překvapením také kvůli tomu, že lednové náznaky z jiných průzkumů a statistik byly naopak velmi dobré. Zmínit můžeme report ADP o zaměstnanosti v soukromém sektoru, průzkumy ISM z průmyslu i služeb, ale také průběžné týdenní zprávy o žádostech o dávky v nezaměstnanosti.

Naproti tomu stojí údaj o míře nezaměstnanosti, jež v lednu vykazuje pokles na 6,3 z 6,7 pct. To je dobrá zpráva. BLS sice mezi prosincem a lednem změnilo odhady populace, pracovní síly, počtu zaměstnaných i nezaměstnaných, takže srovnávat data v čase ve všech případech nejde, míra nezaměstnanosti by však klesla o stejný díl, i kdyby se počítalo podle starých dat.

Mezi příznivé části lednového reportu pak řadíme i statistiku mezd, jež ukázala udržení jejich meziročního tempa na 5,4 pct. Zvýšil se také průměrný hodinový úvazek a díky tomu celkový objem mezd začal stoupat o něco rychleji. Oproti prosinci je vyšší o 1,1 pct, meziročně o 0,7 pct.

A z tržního pohledu je tu ještě jedna příznivá implikace: Pomalejší trh práce vyvine větší tlak na kongresmany, aby co nejdříve schválili velký fiskální stimul. Obrat a nárůst dluhopisových výnosů je zřejmě odrazem právě takových úvah.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Pá   0:03  25. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o čtvrtečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 22:27  US100 posiluje o 1,5 % 📈 X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688