Aaron Gong (Binance)
Okénko kryptoměny  |  03.02.2021 18:37:12

Vývoj trhu: bitcoin je bezpečným přístavem při zvyšující se inflaci

Spousta lidí v roce 2020 očekávala, že bude Bitcoin magickou hranici 20k několikrát testovat a překoná ji až v průběhu roku 2021. Ta však nejenom že byla brzy proražena, ale Bitcoin od té doby vzletěl  ​nahoru jako utržený ze řetězu. K dnešnímu dni je prakticky již na dvojnásobku zmiňovaného ATH z roku 2017 (37 000 dolarů 03.02.21).

Můžeme vycházet z několika faktorů, které částečně vysvětlují Bitcoinovou rally na konci roku 2020. Žádný z těchto faktorů však plně nevysvětlí minulý vývoj cen sám – natož, aby umožnil jakoukoli prognózu budoucí ceny Bitcoinu. Tak to zkrátka v kryptoměnách nefunguje.

A co je nejdůležitější, Bitcoin je širokou veřejností vnímán jako zajištění proti inflaci.
Je pravděpodobné předpokládat, že vlády budou následovat výzvy institucí, jako je MMF, a nadále poskytovat hospodářskou úlevu pro ekonomiku poškozenou díky COVID-19. Taková politická opatření však pravděpodobně přinesou další zvyšování inflace, a tím se ještě více opodstatní útěk investorů do bezpečných aktiv.

Tento útěk do aktiv nazývaných „bezpečné přístavy“ již byl započat, zlato aktuálně přináší svým investorům zhodnocení 23 % procent za rok. Jeho vnímaný digitální ekvivalent, Bitcoin, následuje podobný, ale ještě o dost výraznější trend s ročním zhodnocením 303 %! 

Kromě institucí, jako je MicroStrategy Michaela Saylora, několik dalších v tichosti přidává Bitcoin do svých portfolií. To, že jsou kryptoměny čím dál více žádány, ukazujou i rekordní objemy obchodů na platformě Binance, které na konci roku 2020 překonaly 15 miliard dolarů denně (spotové obchody) a 37 miliard USDT (obchody Futures).

Často přehlížený faktory převisu nabídky nad poptávkou však hraje neméně důležitou roli při vysvětlování nedávné Bitcoinové rally. Tento endogenní faktor popisuje reakci trhu na rychlost vývoje tržní infrastruktury a implementaci regulací, stejně jako na zvyšující se dostupnost finančních produktů a služeb. 

  • Za poslední tři roky umožnila rostoucí regulační jistota vstup licencovaných správců, které jsou nyní v centru hlavního makléřského průmyslu a jsou naprosto zásadní pro to, aby společnosti mohly držet Bitcoin. Například Grayscale Bitcoin Trust nyní drží přes 630 000 BTC (skoro 3% ze všech bitcoinů v oběhu) a tento počet rychle roste. 
  • Proces vstupu na trh je zjednodušen z důvodů nově vznikajících on-ramp s podporou široké škály měn a obecně vylepšeným UI/UX zefektivňuje celý onboarding proces. 
  • Podobně, stanovení ceny je nyní efektivnější díky využití futures a derivátových trhů, které mají velký význam pro různé účastníky trhu. Výše otevřených Bitcoinových obchodů (složená jak z futures, tak z perpetual kontraktů) dosáhla svého ATH a momentálně přesahuje 2,6 miliard dolarů.
  • Vysoce likvidní aktiva (stablecoiny), velké OTC trhy, několik licencovaných burzovních platforem, a dokonce i decentralizované burzy s garantovaným uzavřením obchodu (např. Uniswap s BTC tokeny na Ethereu) jsou zde, aby investorům poskytly přístup k bitcoinu a v případě potřeby také k likvidaci své pozice. 

Zjednodušeně řečeno, tržní ekosystém a jeho vnitřnosti v posledních třech letech dozrály. Nyní, se zvýšenou makroekonomickou nejistotou se nejspíš zvýšila motivace lidí a institucí, aby se na Bitcoin a vlastně celý kryptoměnový ekosystém podívali z jiného úhlu a začali o něm více přemýšlet. 

Je možné, aby společnosti byly současně v souladu s lokálními zákony a zároveň vlastnily bitcoiny. Je možné vytvářet komplexní pozice pomocí derivátů. Nyní je možné získat přístup k likviditě, a to jak on-chain, tak i prostřednictvím OTC trhů a mít tak vysoce kvalitní a aktuální on-chain data. Mnoho faktorů, které by investor mohl hledat na vznikajícím trhu, je tak nyní již přítomno a bude i nadále podporovat ekosystém v budoucím vývoji. 

Pokud máte na nás jakékoli dotazy týkající se vývoje trhu, napište nám na ahoj@binance.com.


Gleb Kostarev

Aaron Gong

Aaron Gong je ředitelem společnosti Binance Futures, jedné z největších světových burz bitcoinových futures podle objemu. Aaron, známý také jako AG, stojí v čele vývoje a růstu futures, které od svého uvedení v září 2019 dosáhly v průměru denního objemu miliardy dolarů. V říjnu 2020 platforma Binance Futures zprostředkovala obchody za více než 179 miliard USD.

Před příchodem do Binance, Aaron pracoval ve společnosti CME Group, kde uváděl na trh nové produkty v regionu APAC, včetně futures BTC, a dosáhl během svého působení významného růstu výnosů proprietárních obchodních klientů. Dříve také pracoval v hedgeovém fondu se sídlem v New Yorku a v nizozemském tvůrci trhu (market-maker). Aaron je vášnivým budovatelem nové generace obchodování s krypto-deriváty pomocí ekosystému Binance.



Binance

Binance je předním světovým poskytovatelem blockchainové a kryptoměnové infrastruktury s řadou finančních produktů, které zahrnují i největší burzu digitálních aktiv podle objemu obchodů. Platforma Binance, které důvěřují miliony lidí po celém světě, se zaměřuje na zvyšování svobody peněz a nabízí bezkonkurenční portfolio krypto produktů a služeb.

Více na https://www.binance.com/cs.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688