olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  28.01.2021 00:00:00

V Olomouci začala deratizace

V Olomouci začala deratizace

27. ledna 2021 (st)

Přemnožení hlodavci trápí některé olomoucké části. Město proto ve vybraných lokalitách přikročilo k jejich likvidaci. Do terénu v okolí ulice Rožňavská na Nových Sadech nasadilo deratizátory. Magistrát totiž od začátku roku kvůli nežádoucím hlodavcům eviduje nejen tady, ale i v několika dalších městských částech narůstající počty stížností.

Situace se zhoršila hlavně po vánočních svátcích, kdy se lidé zbavovali nespotřebovaných potravin. Místo toho aby jídlo skončilo v nádobách na bioodpad, začalo se povalovat na veřejné zeleni. „Bylo jim líto potraviny vyhodit, a mysleli si, že udělají dobře, když jídlo ve městě zkonzumuje nějaké zvíře nebo pták,“ vysvětluje počátek problému Petr Loyka, vedoucí odboru životního prostředí magistrátu.

Velké množství potravin na mnoha místech ve městě ovšem tolik nelákalo volně žijící živočichy a ptactvo, ale hlavně potkany. Ty teď musí deratizátoři likvidovat pomocí návnad kladených do nor, které si hlodavci vyhloubili na sídlišti v ulici Rožňavská přímo pod okny bytových domů. „Je neúnosné, aby takhle lidé postupovali a komplikovali si život tam, kde bydlí. Tady si v plášti dešťové kanalizace potkani udělali noru a přes ni už se dostávají na městské plochy,“ popsal situaci na konkrétním místě Radomír Šindelář, zástupce deratizační firmy, která má likvidaci přemnožených hlodavců na městských pozemcích olomouckého sídliště na starost.

„Nešvar se šíří napříč celým městem a zasahuje i lokality, ve kterých jsme zásadní problémy dosud neměli. S tímto ale souvisí nejen samotné kladení návnad a hubení nežádoucích hlodavců, ale taky osvěta a vysvětlování občanům, proč k tomu dochází,“ apeluje primátor Mirek Žbánek. „Deratizace pouze v režii města dokáže potíže vyřešit jen z části. Musí se do toho zapojit i vlastníci soukromých bytových domů i sami občané,“ dodává primátor.

Problémy s odkládáním nespotřebovaných potravin řeší město od začátku pandemie a vyhlášení nouzového stavu. Po novém roce se situace ještě výrazně zhoršila. Pokud by se situace nezměnila k lepšímu, mohou se náklady města na likvidaci přemnožených hlodavců přiblížit k milionu korun. „Lze očekávat, že částka na jejich likvidaci bude letos výrazně vyšší než v minulých letech, kdy jsme za deratizaci potkanů a holubů na městských pozemcích zaplatili přes půl milionu korun,“ potvrzuje vedoucí odboru životního prostředí Loyka.

Fotografie:

| Poslední úprava: 27. ledna 2021 (st)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688