Z domova  |  28.01.2021 20:49:45

Vláda od pátku zpřísnila opatření a umožnila testy zdarma již po třech dnech

Vláda dnes na svém jednání rozhodla o zpřísnění protiepidemických opatření, která v nové podobě začnou platit od páteční půlnoci. Jedná se především o omezení ubytovacích služeb opravdu pouze pro účely služební cesty (a bez rodinných příslušníků), které musí být potvrzeno písemně zaměstnavatelem nebo objednatelem služby.

Dále ve vlastním rekreačním objektu smí pobývat pouze členové jedné domácnosti

Lanovky a vleky nesmějí přepravovat nejen lyžaře, ale nově ani pěší. Využít je smějí jen záchranáři. 

Znovu byl také zaveden zákaz návštěv v lůžkových zařízeních akutní péče. Jsou opět určeny výjimky, jako je návštěva u dětského pacienta, osob s omezenou svéprávností nebo další osoby u porodu.

Zásadní a pozitivní změnou je možnost nechat se zdarma testovat každé tři dny (dosud to bylo 5 dní), což může pomoci pendlerům, kteří se musejí prokazovat negativním testem ne starším 72 hodin, tedy dvakrát týdně. To bude možné od pondělí. 

Pro cizince také platí, že do ČR smějí přicestovat a pobývat zde jen v nezbytně nutných případech a za dodržení karanténních opatření, případně registrace. 

Hlavním důvodem pro zpřísnění platných opatření (přestože ukazatel PES je již dva týdny ve stupni 4 a opatření jsou stále ve stupni 5) je současná naplněnost kapacity nemocnic a nedostatek personálu - proto je nyní nutné zabránit zhoršení situace. Navíc byla v Česku již detekována tzv. britská mutace viru, která je výrazně virulentnější.


Na tiskovou konferenci po jednání vlády se už tradičně čekalo. Že výsledkem jednání bude zpřísnění opatření, to bylo už dopředu avizováno jednotlivými ministry: do úvahy připadalo omezení pohybu na určený rádius od bydliště, větší rozsah home office, omezení kontaktů mimo rodinu, dokonce zastavení činnosti výrobních podniků. Přijatá opatření nejsou nejsou zdaleka tak razantní, jaká byla očekávání. 

Všechna uvažovaná opatření by sebou přinášela výrazná omezení, která se výhledově promítnou nejen do ekonomiky rodin, firemstátu, podepíší se i na ochotě lidí opatření akceptovat. Jaký smysl by mělo omezení pohybu v určené vzdálenosti od bydliště, jak by se kontrolovalo a jak vyřešíme ty lidi, kteří jsou někde hlášeni k trvalému bydlišti a jinde v reálu žijí? Jak lze kontrolovat kontakty mimo rodinu?
Nebylo by lepší ve výrobních podnicích nařídit a zajistit častá a pravidelná testování zaměstnanců některou z levnějších (třeba i méně spolehlivých) metod, než uvažovat o jejich uzavření - i když jen jako o mezním opatření, jak řekl ministr Blatný? Opravdu důsledně vymáhat dodržování rozestupů ve velkých obchodech pod pohrůžkou pokut pro tyto prodejny, a naopak otevřít malé provozovny (malí obchodníci jsou zvyklí, že si na ně stát došlápne velmi snadno a tedy pravděpodobnost, že by svévolně vítali ve svých obchůdcích nahuštěné tlupy zákazníků, u nich zřejmě nehrozí).

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688