Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  28.01.2021 07:53:36

Ekonomika v USA pravděpodobně pokračuje v růstu (Ranní zpráva z finančního trhu)

První odhad HDP USA za čtvrtý kvartál roku 2020 ukáže silný růst výroby a naopak slabší růst spotřeby domácností. Některé sektory jsou ve výrazném útlumu, ale očkování, které včera zmínil i šéf Fedu drží naději na oživení ekonomiky v letošním roce. Od německé inflace na začátku roku se čeká zvýšení v meziročním vyjádření do kladných hodnot.

Německá inflace na začátku roku pravděpodobně v plusu

První odhad HDP v USA za čtvrté čtvrtletí loňského roku ukáže pomalejší růst spotřeby domácností a naopak silný vzestup výrobního sektoru. Po raketovém růstu ekonomiky ve třetím čtvrtletí, kdy se zvedla z popela, počítáme s mezikvartálním nárůstem o 4,3 % (anualizovaně), což je prakticky v souladu s mediánem trhu. Silný by tentokrát mohl být růst investic a mohlo by docházet k obnově zásob. Ovšem v případě vývoje zásob panuje přirozeně velká nejistota. Na počátku roku americká ekonomika pravděpodobně ještě oslabí, nicméně už v prvním čtvrtletí by ji měl podpořit další fiskální stimul od nové administrativy. 

Předběžné výsledky HDP budou zítra zveřejněny také v zemích eurozóny. Dnes v Evropě zaujme vývoj důvěry v měnové zóně na začátku roku a předběžný výsledek vývoje inflace v Německu za leden. Ekonomická důvěra pravděpodobně na počátku roku pravděpodobně vlivem pandemie klesla. Od spotřebitelských cen za leden v Německu čekáme mírné zvýšení o 0,4 % a za pomoci nízké srovnávací základny z ledna minulého roku překlopení meziroční míry inflace do kladného teritoria. Nejistota cenového vývoje na začátku roku je značná.

Kromě makrodat finanční trh nadále sleduje sezónu zveřejňování firemních výsledků a pandemický vývoj. Akciové futures v USA i Evropě dnes po včerejším propadu ukazují další pokles.

Regionální kalendář toho moc nenabízí a koruna tak bude sledovat vnější vývoj a vyhlížet zasedání ČNB příští týden. Od té sice čekáme první zvýšení úrokových sazeb až na konci letošního roku, ale nová prognóza centrální banky by měla vlivem druhé vlny pandemie doznat významných změn. O tom, jaký vývoj v následujících kvartálech očekáváme, se můžete dočíst v naší nově vydané prognóze na https://bit.ly/3pBVZCJ.

Včera převládl na trzích pesimismus

Americká centrální banka na včerejším zasedání v souladu s očekáváním nezměnila nastavení měnové politiky a slovy svého šéfa Jeroma Powela zopakovala svůj dosavadní postoj. Powel na jednu stranu vyjádřil určitý optimismus ohledně výhledu na ekonomiku díky existenci vakcíny, přičemž sám oznámil, že byl již příjemcem první dávky. Termín očkování se tentokrát dostal i do písemného vyjádření po zasedání FOMC. Na druhou stranu dal Powel jasně najevo, že úvahy o exitu z  ultrauvolněné měnové politiky jsou zcela předčasné. S tím počítáme až na počátek roku 2022, přičemž půjde o pomalý proces táhnoucí se do konce roku 2023.

Akciové trhy včera v Evropě i v USA výrazně klesaly, když investory zneklidňovaly spory o dodávky vakcín mezi EU a Astra Zeneca. Dolar proti euru posílil o 0,5 %, k čemuž přispělo vyjádření z ECB. Podle zpráv agentury Bloomberg údajně představitelé ECB nejsou spokojeni s tím, že investoři vylučují možnost dalšího snižování sazeb, a dohodli se, že zdůrazní, že tento stimul je stále reálnou možností.

Česká koruna včera posílila pod hladinu 26,00 CZK/EUR, k čemuž přispěly spekulace na růst sazeb po předchozí úvaze guvernéra J. Rusnoka o tom, že sazby letos mohou být zvýšeny o 0 bb, 25 bb či o 50 bb. S horším globálním sentimentem koruna později tyto zisky umazala oslabením na 26,08 CZK/EUR.
Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 19:02  Marcolla (WOOD & Company): JPMorgan je jedním z lídrů v oblasti tokenizace aktiv a.. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 19:00  Abbvie po čtvrtletních výsledcích klesá o 4 % 📃 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688