Okénko BIG EXPERT  |  25.01.2021 12:13:28

Tři trhy, které stojí za to v tomto týdnu sledovat (včetně MONETY)

Joe Biden byl v minulém týdnu zvolen 46. prezidentem Spojených států. Předání moci proběhlo v poklidu, i když byl tradiční ceremoniál poznamenán zvýšenými bezpečnostními opatřeními v souvislosti s nedávnými nepokoji v Kapitolu i pandemií koronaviru. Na trhu se začaly projevovat určité snahy o korekci vysokého růstu z posledních týdnů, ale ani inaugurace amerického prezidenta ZATÍM nevedla k výraznějšímu výběru zisků.

Americký Fed bude v tomto týdnu rozhodovat o nastavení měnové politiky. Žádný pohyb sazeb nemůžeme čekat ještě dlouho. S růstem inflačních očekávání však investory čím dál více zajímá, jestli se v komunikaci Fedu neobjeví náznaky budoucího přiškrcení měnové politiky. Mimo to bude zajímavé číslo prvního odhadu vývoje amerického HDP za Q4/2020. V USA pokračuje výsledková sezóna a v tomto týdnu se dočkáme řádné nálože výsledků TOP technologických společností. Zprávy o zájmu společnosti PPF o MONETU Money Bank vzrušila v pátek večer investorskou veřejnost. Pokud se obě strany dohodnout, tak může vzniknout silný konkurent největším českým bankám.

EURUSD

Americká centrální banka Fed bude ve středu ve 20. hodin rozhodovat o dalším nastavení měnové politiky. Zasedání bude tradičně následovat tisková konference (ve 20:30). Změna sazeb není na pořadu dne, ale investoři budou bedlivě sledovat jakékoli zmínky o potenciálním budoucím utahování měnové politiky. Někteří centrální bankéři ve svých nedávných projevech naznačili, že diskuze na toto téma by mohla začít v průběhu roku. Fed by se dle předpokladů měl striktně držet své rozvolňovací doktríny, takže jakýkoliv náznak utahování by mohl mít výrazný dopad na USD. Americká měna dostane příležitost k pohybu také v reakci na první odhad amerického HDP, které bude zveřejněno ve čtvrtek ve 14:30. První odhad obvykle vyvolá nejvýraznější reakci, ale od té doby, co v tom COVID-19 „udělal zmatek“, tak reakce na tato data není příliš čitelná.

NASDAQ (US100)

Technologické akcie v dosavadním průběhu výsledkové sezóny ukázaly solidní výsledky za poslední kvartál 2020. Netflix předvedl vyšší růst počtu předplatitelů a Intel pozitivně překvapil na poli zisku i tržeb. Index US100 dosáhl v minulém týdnu na historická maxima a futures zatím ukazují také na pozitivní otevření v tomto týdnu. Navíc se v následujících seancích dočkáme dalšího přiložení do kotle. Své hospodářské výsledky zveřejní TOP americké technologické společnosti. V úterý přijde na řadu Microsoft a ve středu své reporty zveřejní Tesla a Apple. Ocenění technologických akcií zůstává vysoké, ale překonání odhadů a další růst akcií by v případě mnoha technologických společností nepřekvapil.

MONETA Money Bank (MONET.CZ)

MONETA je bankou, která bude v průběhu tohoto týdne pod drobnohledem investorů. V pátek po uzavření trhu se objevily zprávy o námluvách mezi PPF a bankou MONETA, která by se měla spojit s Airbank, Home Creditem a značkou Zonky. Moneta reagovala v pondělí krátce po otevření růstem až o 18 % k úrovni 79 Kč za akcii, i když později část zisků ztratila. Není ale náhodou, že se cena přiblížila 80 korunám. Právě tolik dobrovolně nabídla společnost PPF jako možnou cenu odkupu od stávajících akcionářů. Banka MONETA má čas na vyjádření k návrhu do pátku 29. ledna. Je těžké spekulovat, zda banka a její hlavní akcionáři nabídku přijmou, respektive zda se začne řešit termín svatby. PPF má o banku asi fakt zájem, když to v relativně krátké době zkouší už podruhé. Pokud se ale obě strany v průběhu týdne nedohodnou, tak by akcie mohly rychle mašírovat tam, odkud přišly.

Jiří Tyleček

Stal se fanouškem finančních trhů během studií na vysoké škole, kdy realizoval první obchody na burze. Po několika pracovních zkušenostech začal pracovat jako analytik finančních trhů ve společnosti XTB se zaměřením na obchodování komodit v čele s ropou a zlatem. Během několika let své zájmy rozšířil o centrální bankovnictví, které hrálo po hypoteční finanční krizi stěžejní roli. K jeho současné práci patří fundamentální i technická analýza měnových párů, komodit, akcií a akciových indexů. Myšlenkově se transformoval ze zarytého zastánce volného trhu do pozice umíněného liberála.


XTB

XTB jako přední evropský broker byl založen v roce 2004 a je jedním z největších brokerů na světě s kancelářemi ve 13 zemích, včetně České republiky, Slovenska, Velké Británie, Španělska, Německa, Francie a Chile. Pražská kancelář je zde od roku 2008. Je regulován světovými dohledovými orgány jako je britské FCA, polské KNF nebo kyperský CySEC. Od roku 2016 je společnost kotována na varšavské burze.

Více na https://www.xtb.com/cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

18.04.2024  Puma, Nike a Adidas svedou na olympijských hrách vlastní bitvu David Matulay (InvestingFox)
11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688