Auto Moto  |  21.01.2021 14:52:50

Mototechna loni prodala 12 000 aut, zájem o zánovní auta vzrostl i přes pandemii

Přestože celý automobilový trh zaznamenal pokles, podíl zánovních automobilů na celkových prodejích ve skupině AURES Holdings vzrostl

Skupina AURES Holdings v loňském roce v České republice a na Slovensku prodala 12 000 zánovní automobilů pod značkou Mototechna, tedy téměř stejně jako o rok dříve. Poměr zánovních automobilů na celkovém prodeji v rámci skupiny AURES Holdings, provozovatele značek AAA AUTO a Mototechna, tak vzrostl na více než 17%. Stále rostoucí podíl zánovních aut lze přisuzovat zhoršující se ekonomické situaci, kdy lidé preferují cenově výhodnější zánovní vozy před novými. Největší zájem byl o vůz Škoda Fabia Combi.

„Prodej zánovních automobilů i přes nepříznivou situaci na celém automotive trhu nadále rostl. V roce 2020 jsme prodali téměř stejně zánovních aut jako o rok předtím, a to i přes celkový pokles v počtu prodaných automobilů. Pod značkou Mototechna jsme tak prodali téměř pětinu aut. Důvod tohoto nárůstu je zcela logický a navazuje na přestávky ve výrobě a ještě delší čekací doby u nových automobilů. Vekou roli hraje také zhoršující se ekonomická situace kvůli pandemii. Zánovní vozy jsou totiž stále oproti novým levnější až o 40%. Zákazníci si je navíc mohou rovnou odvézt, aniž by na jejich výrobu museli čekat. I v dnešní době, kdy jsou naše provozovny zavřené, si zákazník díky on-line prodeji může zánovní automobil pořídit ještě ten samý den, kdy si ho na internetu vybere,“ uvedla Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva AURES Holdings, která značku Mototechna provozuje.

Nejprodávanějším automobilem v české nabídce Mototechny byla v roce 2020 Škoda Fabia (13 %), které se prodalo o 12 % více než v předchozím roce. Dalšími oblíbenými modely byly Škoda Rapid (5 %), která se již nevyrábí, a Škoda Octavia (4 %). Značka Škoda celkově tvoří více než třetinu poptávky v Mototechně. Na Slovensku vede shodně Škoda Fabia, v Polsku tradičně Opel Astra.

Nejprodávanější zánovní vozy ve skupině AURES Holdings v roce 2020

 

Česká republika

Slovensko

Polsko

1

Škoda Fabia

Škoda Fabia

Opel Astra

2

Škoda Rapid

Kia Sportage

Dacia Duster

3

Škoda Octavia

Kia Ceed

Renault Clio

4

Hyundai i30

Škoda Rapid

Renault Captur

5

Škoda Karoq

Dacia Duster

Kia Sportage

6

Škoda Kodiaq

Suzuki Vitara

Toyota Yaris

7

Dacia Duster

Renault Captur

Fiat Tipo

8

Hyundai Tucson

Hyundai Tucson

Kia Ceed

9

Kia Sportage

Hyundai i30

Ford Focus

10

Kia Ceed

Renault Clio

Suzuki Baleno

V loňském roce úplně poprvé vozy SUV zazářily v kategorii zánovních aut a z první příčky sesadily hatchbacky, které ztratili na popularitě napříč celým segmentem ojetých automobilů. Zánovních SUV se prodalo 37 % a svého prvenství dosáhly nejen na domácím trhu, ale také v sousedním Slovensku. Zánovní automobil s benzínovým pohonem upřednostnilo 82 % zákazníků. Naopak zájem o zánovní vozy s dieselovým motorem se za poslední rok snížil o třetinu. Roste poptávka po elektromobilech a hybridech, kterých se v loni v Mototechně prodalo trojnásobně víc než v roce 2019.


 

 

Pod obnovenou značku Mototechna skupina AURES Holdings (dříve AAA AUTO) soustředila prodej zánovních vozů. Značka se během krátké doby s nabídkou 1 200 vozů dvaceti značek stala největším prodejcem zánovních aut v České republice. Vozy z Mototechny jsou v nabídce všech poboček skupiny v České republice a na Slovensku. Za dobu své obnovené existence prodala Mototechna přes 70 000 vozů. Celá skupina AURES Holdings v roce 2020 prodala 70 000 vozů v Česku, na Slovensku, v Polsku a v Maďarsku a je tak největším prodejcem zánovních a ojetých aut ve střední a východní Evropě. Společnost se pravidelně umisťuje v žebříčku Czech TOP 100. Skupinu AURES Holdings majoritně vlastní britsko-polský investiční fond Abris Capital Partners.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688