Robert Chmelař (bezDodavatele.cz)
Finanční rady  |  19.01.2021 10:15:33

Máte těžkou hlavu z faktur za energie? Tady je 5 tipů, jak na nich ušetřit

Máte pocit, že nezvládáte platit účty za elektřinu spotřebovanou vaší domácností? Je pro vás zároveň důležitá udržitelnost a ochrana našeho životního prostředí? Pokud chcete ušetřit a zároveň snížit svůj podíl na produkci vysokých emisí CO2 v našem ovzduší, můžete vedle dodržování jednoduchých úsporných pravidel odebírat také zelenou elektřinu z lokálních zdrojů. Snížit náklady za energie, a ještě ušetřit životní prostředí tak není nic složitého. Pojďte se s námi podívat na několik jednoduchých tipů.

1. Pozor! Třída A není nejúspornější!

Nekorunovanými králi spotřeby energie v domácnosti jsou pračka, lednička a myčka. Kdo ale delší dobu neřešil jejich nákup, může se po zhlédnutí nabídky v obchodech s elektronikou cítit ztracený. Ačkoliv by se dalo předpokládat, že energeticky nejúspornější třídou budou spotřebiče kategorie A, nenechte se zmást. Vzhledem k neustálému vývoji technologií už u spousty spotřebičů najdete kategorie A++ nebo dokonce A+++. Tyto třídy označené plusovými znamínky jsou pak nesrovnatelně úspornější. Zatímco provoz lednice A+++ vás bude stát asi 800 Kč za rok, třída B, která se tváří jako druhá nejúspornější, spotřebuje i dvojnásobek. O obměně byste určitě měli uvažovat tehdy, pokud vaším spotřebičům táhne na více než deset let.

2. Mantra jménem LED žárovky

Pořízení LED žárovek do celého bytu nebo domu možná nepřijde nejlevněji, investice se vám ale velmi brzy vrátí. LEDky totiž spotřebují až o 90 % méně elektřiny než klasické žárovky. Jedna vám tak ročně ušetří až 360 korun. Pro průměrnou domácnost o deseti žárovkách tak přechod na úspornější osvětlení může znamenat úsporu téměř 4 000 korun. LED žárovky se navíc pyšní dlouhou životností, což vám ušetří nejen další náklady, ale i starosti s vyměňováním.

3. Dejte spotřebičům dobrou noc

Podle pravidel Evropské unie smí všechny spotřebiče od roku 2013 odčerpat v pohotovostním režimu maximálně 1 watt elektřiny, těch starších se ale limit pochopitelně netýká. Za televizi, reproduktory nebo zapojený počítač tak utrácíte stovky korun ročně a elektřinu dokonce spotřebovává i zapojená nabíječka bez telefonu. Pokud tomu chcete předejít, jednou z variant je spotřebiče „natvrdo“ vypínat, nebo je rovnou odpojovat z elektřiny. Elegantním řešením jsou pak chytré zásuvky, rozdvojky nebo prodlužovačky. Ty lze vypínat a zapínat přes telefon, šetření elektřiny je tak otázkou několika kliknutí.

4. Využijte elektřiny v nízkém tarifu

Ušetřit lze v neposlední řadě také kontrolou smlouvy s dodavatelem energií. V případě, že odebíráte proud ve dvoufázové sazbě (používá se označení nízký a vysoký tarif), v některých částech dne zaplatíte za spotřebovanou elektřinu méně. Právě na tuto dobu můžete naplánovat spuštění spotřebičů, které jsou na spotřebu elektřiny nejnáročnější. Perte prádlo s odloženým startem, stejně tak můžete počkat se zapnutím myčky nádobí.

5. Odebírejte elektřinu za velkoobchodní ceny, a ještě k tomu zelenou

Nejen jednoduché rady a triky vám pomohou ušetřit finance za elektřinu. Na prvním místě by vždy měla být kontrola aktuální smlouvy s dodavatelem a srovnání finančních nabídek konkurence. Dnešním trendem v domácnostech je odebírání zelené energie. Zelená energie je ale u tradičních dodavatelů často dražší než ta běžná. Poohlédněte se proto po dodavateli, který nabízí elektřinu za velkoobchodní ceny, které jsou výhodnější zejména pro rodiny s vyšší spotřebou. Takovou službu nabízí startup bezDodavatele, který si za zprostředkování čisté energie od českých výrobců účtuje denní poplatek ve výši, jako dnes již běžné streamovací nebo hudební služby. Díky bezDodavatele tak nejen ušetříte přírodu, ale hlavně i svou peněženku.

Robert Chmelář

Robert Chmelář

zakladatel bezDodavatele

Robert má mnohaleté zkušenosti z marketingu v bankovnictví, pojišťovnictví i energetice. Právě revoluce v bankovnictví ho přivedla na myšlenku založit start-up bezDodavatele a osvobodit lidi od molochů i v energetice.




bezDodavatele

Energetický start-up, který si klade za cíl obejít tradiční model dodavatelů energií a umožnit domácnostem nakupovat silovou elektřinu z obnovitelných zdrojů přímo od českých výrobců a zemní plyn bez zátěže emisí CO2. Vše transparentně, srozumitelně a za aktuální tržní cenu.

Více na www.bezdodavatele.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688