Lukáš Baloga (ProfitLevel)
Okénko investora  |  18.01.2021 13:06:12

Co může způsobit další finanční krizi?

I přes rychlý vynález léku na koronavirus svět stále čelí "rekordní" míře nakažených a čím déle bude trvat vakcinace, tím větší budou ztráty pracovních míst, uzavírání podniků, problémy se splácením odložených dluhů domácností a firem jako i rekordní růst zadlužování zemí. Následně to bude znamenat delší cestu k dosažení předpandemického stavu jakož i výrazné snižování předpokládaného ekonomického růstu na rok 2021.


Vynořující se hrozba

Hlavní ekonomka Světové banky Carmen Reinhartová se otevřeně vyjádřila na současný ekonomický vývoj: „Nezaměňujte oživení se se zotavením. Zotavení v tomto roce stále ponechává příjem na obyvatele pod úrovní před krizí – označování za oživení je zavádějící." 

Vlády se během virové pandemie dohodly s finančními institucemi na celém světě na odkladu lhůt splácení dluhů pro podniky a domácnosti. Reinhartové upozornila na odložené úvěry, které se zatím neřeší, ale mohly by v budoucnu vyvolat finanční krizi zatím, co bude pandemie nadále devastovat globální ekonomiku.


Co se stane, když tato ochranná období skončí a instituce začnou vymáhat splácení dluhů? 


Několik významných osobností varovalo před touto neřešenou hrozbou. Generální ředitel SoftBank Masa Son varoval před hrozící "katastrofou" nesplácení dluhů, která by mohla zasáhnout globální trhy.

Výzkumný spoluzakladatel GMO Jeremy Grantham naznačil, že "tato bublina praskne v pravý čas, bez ohledu na to, jak moc se ji Fed bude snažit podporovat, s následnými škodlivými dopady na ekonomiku a na portfolia (investorů)."


Varovné makroekonomické varování

V prvním týdnu roku 2021, 965 000 Američanů podalo prvotní žádosti o dávky v nezaměstnanosti. Tento údaj byl masivním skokem z minulé hodnoty 784 000 a vysoko nad očekáváným nárůstem 789 000. Při pohledu na historické údaje je tento nárůst nejvyšší od srpna minulého roku.

Podíl "zombie" společností (průměrný provozní zisk za poslední tři roky je nižší než úrokové náklady finančního dluhu) v zemích OECD vzrostl v minulém roce na nové historické maximum přibližně 16 %. Společnost negeneruje dostatečný peněžní tok ani při splácení úroků a musí si nadále půjčovat na splácení úroků z finančního dluhu. Takové společnosti musí z dlouhodobého hlediska zaniknout.

Na přiloženém obrázku můžeme pozorovat procentuální vývoj "zombie" společností zemí OECD


Nejsignifikantnějším indikátorem jsou však nominální výnosy 10letých amerických státních dluhopisů, které v posledních dnech rostly, což může naznačovat, že prasknutí bubliny je na dohled.


Záchrana centrálních bank


Peněžní zásoba ve skutečnosti rostla v roce 2020 na rekordní úrovně. Z historického hlediska nebyl růst peněžní zásoby nikdy vyšší, neboť 70. léta byla jediným obdobím, kterým se objem blížil.

Goldman vyvolal nákupní šílenství na americkém trhu, když banka uvedla, že očekává, že Biden zavede fiskální stimulační balíček ve výši "jen" 750 miliard dolarů, z toho asi 300 miliard dolarů v "stimulujících" šecích pro Američany. Následně tyto fámy dementoval a ubezpečil trh přímými platbami Američanům v hodnotě 2 000 dolarů, zvýšení podpory v nezaměstnanosti na 400 dolarů týdně, spolu v objemu 1,9 bilionu dolarů. Stejně ECB postupuje prodlužováním nákupu dluhopisů do roku 2022 v celkové hodnotě 1,85 bilionu eur.


Otřesy na americkém trhu způsobené závanem menšího fiskálního balíku jak se očekávalo jen ukazují stav na trhu, který na tom není dobře. Při pohledu na nejstarší kontinent můžeme pozorovat první varovný signál vyjádřený Christine Lagardeovou: „Existovaly by však důvody k obavám, pokud by členské státy i po skončení března potřebovaly zavření a například kdyby se zpomalily očkovací programy."


Každý dluh je jednou nutné splatit. Opatření odložení hypoték v USA skončí v září a banky budou vymáhat své úvěry. Pokud to nastane a inflace nevzroste, oddlužování bude bolestivé pro společnosti jako i domácnosti a v nejhorším případě spustí finanční krizi.


Lukáš Baloga

Finančním trhem se začal aktivně zabývat už na vysoké škole. Při studiu na Ekonomické univerzitě v Bratislavě pracoval více než rok na pozici junior analytik a následně na pozici člena investičního výboru. Aktivní sledování finančních trhů aplikuje na investování do různých finančních nástrojů. Na finančních trzích se věnuje zejména makroekonomickému dění a jeho aplikování na trhy.




Profit Level

ProfitLevel poskytuje klientům komplexní investiční služby po celém světě. Prostřednictvím profesionální platformy mají možnost obchodovat Forex, komodity, akcie a indexy. Nejčastěji využívají obchodování CFD kontraktů, které téměř dokonale kopírují cenu podkladového aktiva. Jednoduché a zároveň propracované rozhraní je vhodné pro každého, od začínajících obchodníků, až po ty pokročilé.

Více na https://profitlevel.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688