Martin Krištoff (CFD World)
Okénko investora  |  18.01.2021 09:51:15

Lagardová se drží výhledů na oživení

Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardová se ve středu postavila proti ekonomickému pesimismu a potvrdila, že k oživení hospodářství dojde, když poklesne pandemická nejistota. Zároveň se vyjádřila, že Evropa má všechny nástroje potřebné k překonání této krize.

I když je velká část 19členné eurozóny v „lockdownu“, Lagardová nadále předpovídá oživení za předpokladu, že od druhého čtvrtletí bude možné zrušit současná ekonomická omezení.

Pouze minulý měsíc ECB snížila na tento rok prognózu růstu z 5 % na 3,9 %. Rozšířenější omezení pohybu a aktivity v zemích, včetně Německa a Francie, spolu s pomalým zaváděním vakcín, tento výhled zpochybňuje jen pouhé dva týdny po zahájení nového kalendářního roku.

„Myslím si, že naše poslední prosincové projekce jsou stále velmi věrohodné,“ uvedla Lagardová v rozhovoru na konferenci Reuters Next. „Naše prognóza se zakládá na předpokladu, že se opatřeni souvisící s lockdownem ukončí do konce prvního čtvrtletí.“ 

ECB 10.prosince uvedla, že její prognózy předpokládají, že „dostatečná“ úroveň imunity bude dosažena do konce roku 2021.

Trvalý růst eura vůči dolaru také představuje riziko tlumení růstu a inflace, avšak Lagardová navzdory opatrným pohybům na přelomu let zachovala klid ze strany ECB.

Ekonomové ze soukromého sektoru již snižují své prognózy růstu, přičemž Bank of America nyní předpovídá expanzi o 2,9 %, což představuje o celý procentní bod méně než předcházející prognóza.

Na podporu eurozóny už ECB rozšířila „ultra uvolněnou“ politiku do roku 2022, ale při rekordních minimálních nákladech na půjčky, které spadají až do záporných hodnot. V některých zemích eurozóny je jejich zbývající stimulační palební síla omezena.

Lagardová uvedla, že ECB by mohla v případě potřeby znovu rozšířit svůj stimulační program nákupem dluhopisů, ale může také upustit od použití celého balíku ve výši 1,850 bilionů eur (2,25 bilionu dolarů), který vyčlenila na nákup, pokud krize pomine.


Martin Krištoff

hlavní analytik CFD World

Martin Krištoff je hlavní analytik v CFD World. Před tím působil více než dva roky jako finanční analytik u obchodníka s cennými papíry CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s. Věnoval se zejména portfolio managementu a analýzám akciových titulů z hlediska fundamentálních i technických ukazatelů. Nadále se zabývá fundamentálními a technickými analýzami především akciových titulů."


CFD WORLD

CFD WORLD poskytuje komplexní globální a investiční služby. Kromě možnosti obchodovat forex a CFD na akciích, komoditách a indexech mohou také klienti obchodovat s fyzickými akciemi. Začínající investoři uvítají příjemné a uživatelsky přívětivé rozhraní platformy MT5. Zkušenější investoři najdou všechny pokročilé nástroje a kompletní servis, na který jsou zvyklí. CFD WORLD disponuje nejnovějšími technologiemi a inovacemi při zajištění absolutní bezpečnosti pro své klienty. CFD WORLD přijala závazek dodržovat nejvyšší stupeň ochrany prostředků svých klientů ve smyslu směrnice o trzích a finančních nástrojích (MiFID II) a s dohledem a regulací Kyperské komise pro burzy a cenné papíry (CySEC) s CIF licencí číslo 242/14.

Více na https://cfdworld.com/cs/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688