Maya Bersheva (Binance)
Okénko kryptoměny  |  14.01.2021 16:24:23

Jsou kryptoměnové burzy bezpečné? Jak si vybrat burzu, které můžete důvěřovat?


Jaká je vaše první vzpomínka na kryptoměny? Pokud je to uživatelské rozhraní kryptoměnové burzy, pravděpodobně víte, jak důležité je řídit se mottem „Udělej si vlastní výzkum!“ (anglicky „Do Your Own Research“ neboli DYOR), než se někde zaregistrujete. 

Trh s kryptoměnami neustále roste, což má za následek významnou poptávku po vysoce kvalitních a důvěryhodných burzách. Cena bitcoinu dosáhla na historické maximum 42 000 $. O bitcoinu nyní hovoří naprosto všichni a chtějí si nějaký koupit. Jak ovšem najdete mezi více 200 burzami tu, které můžete důvěřovat? Jaká kritéria musí splňovat důvěryhodná burza?

Hledání burzy, které můžete důvěřovat

Najít správnou burzu není snadné, ale se správnými nástroji a prostředky to může být skvělá vzdělávací lekce. V tomto článku se dozvíte o nejdůležitějších kategoriích a faktorech, které musíte zvážit, než se na kryptoměnové burze zaregistrujete. 

Každá z níže uvedených kategorií by vám měla pomoct identifikovat burzy, kterým je lepší se vyhnout, a burzy, které stojí za úvahu. Existující sice stovky kryptoměnových burz, ale pouze některé z nich splňují níže uvedená kritéria. 

1. Bezpečnost

Vaše kryptoměny jsou bezpečné pouze stejně jako metoda, pomocí které je uchováváte. Je tedy velmi důležité, abyste si zvolili důvěryhodného a spolehlivého partnera, který bude vaše soukromé údaje a prostředky chránit pomocí nejnovějších bezpečnostních standardů a profesionálního bezpečnostního týmu. Ideálně by k tomu ještě měl mít záchranný fond. 

1.1 Bezpečnostní standardy

Bezpečnost musí být pro každou burzu nejvyšší prioritou. Hacknout kryptoměnu je velmi obtížné, a proto je mnohem snazší zaměřit se na burzy a pokusit se ukrást prostředky nebo údaje uživatelů. Nejlepší světové burzy používají nejnovější bezpečnostní standardy, školí své zaměstnance ohledně narušení a neoprávněných vniknutí, podstupují pravidelné penetrační testy a vzdělávají své uživatele ohledně správných kybernetických návyků. 

1.2 Bezpečnost prostředků 

Trhy s kryptoměnami jsou vyspělé a různí svévolní uživatelé hledají příležitosti k útokům na burzy a krádeži vašich prostředků. Burzy ukládají velké množství peněz, a proto patří k oblíbeným cílům nepodstivců. Úspěšné krádeže prostředků jsou sice vzácné, ale je lepší používat burzu, která má program záchranného fondu nebo pojištění. 

1.3 Bezpečnostní tým

Nejdůležitější tým každé kryptoměnové burzy je bezpečnostní tým. Mnohé burzy z tohoto důvodu pečlivě chrání identitu svých specialistů na kybernetické zabezpečení, aby je nebylo možné snadno zkontrolovat. V ideálním případě byste se měli zaregistrovat na burze s nejmenším počtem incidentů a aktivním bezpečnostním týmem, který pravidelně vydává zprávy a výzkumy a spolupracuje s ostatními projekty na zlepšování bezpečnosti celého odvětví kryptoměn.

1.4 Transparentnost

Hrozby nečíhají pouze venku, ale i uvnitř. Ideální burza je ke svým uživatelům transparentní ve všech ohledech – má srozumitelné podmínky a ujednání, ceník s poplatky, transparentní provoz a plán. Burza by měla fungovat tak, aby uživatelé a zúčastněné strany mohli snadno sledovat její provoz a fungování či zkontrolovat, jak burza uchovává a chrání prostředky. Transparentnost je mimořádně důležitá pro všechny burzy, ale dvojnásobně to platí pro burzy, které vydávají své vlastní stablecoiny. 

1.5 Ochrana uživatelských údajů

Zvolte si burzu, která vaše údaje zpracovává v souladu se zákony na ochranu osobních údajů a nesdílí je s třetími stranami, ani jim je neprodává

2. Produkty a služby

 

Ideální burza by měla nabízet širokou řadu párů pro obchodování a platebních metod. Dále by měla nabízet výběr finančních produktů doplňujících vaše zkušenosti s kryptoměnami a nové příležitosti k výdělkům.

2.1 Metody vkladů a výběrů

Než začnete obchodovat a používat různé produkty, musíte nejprve získat nějaké kryptoměny. Nejrychlejší a nejsnazší způsob, jak je můžete získat, je prostě si nějaké koupit. Některé burzy nabízí pouze jednu nebo dvě platební metody, ale lepší je zvolit si burzu, která nabízí více možností (např. debetní/kreditní karty, bankovní převod, P2P a poskytovatele plateb). Každá metoda má své výhody a nevýhody. Zvažujte tedy vždy své individuální okolnosti a oblast, a podle toho si vyberte metodu.

2.2 Kryptoměny a páry pro obchodování

Mnoho burz poskytuje služby, pomocí kterých si můžete koupit různé typy kryptoměn. Pro mnohé nováčky v oblasti kryptoměn bývá nepochybně první volbou koupě bitcoinu. Později se ovšem může stát, že budete chtít koupit další populární kryptoměny, jako jsou například ethereum, BNB, XRP nebo USDT. V tomto případě budete potřebovat burzu, která vám poskytne všechny požadované možnosti pro kryptoměny i páry pro obchodování. Široká řada párů pro obchodování vám poskytne větší výběr obchodních příležitostí.

2.3 Produkty 

Co od koupě bitcoinu nebo jiných kryptoměn očekáváte? Máte v úmyslu je pouze koupit a držet, nebo chcete za své peníze více? Globální burzy mají často rozsáhlý systém doplňkových produktů, jako jsou např. kryptoměnové debetní karty, úschova a ochrana aktiv, služby obchodování a další finanční služby navržené tak, abyste získali lepší zážitek z kryptoměn a další příležitosti k výdělkům. Po koupi první kryptoměny se můžete rozhodnout, že ji budete držet a stakovat, nebo s ní můžete obchodovat a zvýšit své výdělky. Ať máte jakýkoliv plán, ověřte si, že burza nabízí řešení, které potřebujete.

3. Poplatky a ziskovost

Příběhy uživatelů, kteří se registrují na burze, bývají různé, ale cíl mají obvykle stejný – investovat a vydělat. Chcete-li maximalizovat svůj investiční potenciál, musíte hledat burzu se spravedlivými a transparentními poplatky, ziskovými produkty a štědrými systémy návratnosti.

3.1 Poplatky a provize za doporučení 

Hlavním zdrojem příjmů pro kryptoměnové burzy bývají poplatky. Pokaždé, když realizujete obchod nebo provedete transakci, budete nejspíš muset zaplatit poplatek podle ceníku dané burzy. Obecně přijatelná výše poplatku Maker/Taker (nebo nákupního/prodejního příkazu) je 0,1 až 0,2 %. Burzy obvykle neúčtují žádné poplatky za vklady. Za výběry obvykle účtují pouze malý poplatek, ale to se může u různých platforem lišit. Některé burzy vrací část poplatků jako provizi uživateli, který doporučil registraci kamarádovi. Než se zaregistrujete, zvažte objem svého obchodování a spočítejte si průměrné poplatky. Pokud budete obchodovat velké objemy, zvažte VIP programy, které mají menší poplatky a jedinečné výhody v rámci dané burzy.

3.2 Ziskovost

Trhy s kryptoměnami rostou a dochází k rozvoji služeb. Investování do kryptoměn není tedy pouze o obchodování nebo držení. Své pozice můžete využít pomocí různých služeb, a zvýšit si tak své zisky prostřednictvím řady produktů s různými úrovněmi rizika a odměny. Vaše vybraná burza by měla nabízet ziskové produkty s atraktivními potenciálními výdělky, jako jsou např. úspory, staking, půjčky, futures a maržové obchodování. Rozvinutější globální burzy nabízí také nový typ finančních služeb nazývaný DeFi neboli decentralizované finance. Bonusem navíc bývají soutěže a reklamní dary. 

4. Reputace a dosavadní výsledky

Jakmile si ověříte, že vaše vybraná burza je bezpečná, splňuje vaše potřeby a nabízí férové podmínky, měli byste posoudit její značku a systém. Registrace na burze a vložení těžce vydělaných peněz vyžaduje důvěru. Než na burzu pošlete své peníze, vždy si ověřte její reputaci, minulé incidenty a skandály, právní nebo regulatorní problémy a výkon systému. 

4.1 Reputace

Reputace je jedním z faktorů, které nejvíce rozhodují o úspěchu kryptoměnové burzy. Burzy si to velmi dobře uvědomují, a proto spolehlivá společnost dělá pro ochranu svých uživatelů a svého jména maximum. Jedním s nejsnazších způsobů ověření burzy je podívat se, co o ní říká komunita a sledující na sociálních sítích. Název burzy můžete zadat také do Zpráv Google a podívat se, co se o ní píše v médiích. Kdo je výkonný ředitel a tým burzy?Tým burzy by měl neustále naslouchat zpětné vazbě od komunity.

4.2 Dosavadní výsledky

Podstatné jsou činy, ne slova. Prohledejte Google a sociální sítě (například Twitter, Facebook nebo Reddit), abyste našli informace o nedávných hacknutích, soudních sporech a regulatorních problémech, které mohou být pro vaši vybranou burzu problémem. Využívejte správně bitcoinové motto „Nedůvěřuj, prověřuj“ a přesnost všech informací zkontrolujte z více zdrojů.

4.3 Výkonnost systému 

Potřebujete spolehlivou burzu, která vydrží volatilní tržní pohyby i zvýšenou aktivitu uživatelů a poskytuje likvidní trh, abyste mohli rychle provádět obchody. 

Ne všechny burzy to poskytují, ale zkuste vyhledat výkon párovacího modulu, pokud je pro danou burzu dostupný. To vám řekne, kolik obchodů dokáže burza provést za sekundu. Poté navštivte sociální sítě nebo blog burzy a podívejte se na frekvenci údržby a minulé výpadky. 

5. Uživatelský zážitek, spokojenost a vzdělávání

Vaše vybraná burza musí být spolehlivá a musí se snadno a intuitivně používat. Dokáže burza zvládnout velký objem obchodů během volatilních trhů? Poskytuje rozhraní bezproblémový zážitek? Nikdo nechce ztrácet čas hledáním nabídek a tlačítek funkcí, zatímco by mohl vydělávat peníze. 

5.1 Uživatelský zážitek

Na uživatelské rozhraní vybrané burzy se budete dívat mnoho hodin. Měli byste se tedy ujistit, že se vám líbí vizuální stránka i ovládání dané burzy. Stáhněte si její aplikaci nebo si projděte její webové stránky. Seznamte se s jejím rozhraním. Je intuitivní a ovládá se dobře? Je barevný motiv příjemný pro oči? 

5.2 Zákaznická podpora a spokojenost

Bitcoin nikdy nespí. Kryptoměnové trhy jsou otevřeny nonstop – 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 365 dní v roce. Pravděpodobně budete občas potřebovat podporu. Podívejte se na recenze zákaznické podpory a spokojenost zákazníků s danou burzou. Zjistíte tak, zda se budete moct spolehnout na její tým, až narazíte na nějaký problém. Hledejte burzu, která poskytuje nonstop podporu, rychle reaguje a úspěšně řeší problémy. Globální burzy často nabízí podporu v různých jazycích. Ověřte si tedy, že je podporován váš preferovaný jazyk.

5.3 Vzdělávání

Pokud jste se dostali až k tomuto bodu a vybraná burza splňuje zatím všechna kritéria, je zde ještě jedna výhoda, kterou možná budete chtít – nezávislý a aktuální zdroj znalostí pro vaše vzdělávání v oboru kryptoměn. Je to sice na posledním místě tohoto seznamu, ale vzdělávání je velmi důležitou součástí bezpečného a ziskového zážitku z kryptoměn. Burza by měla poskytovat velké množství vzdělávacích materiálů, pomocí kterých se můžete dozvědět více o bezpečnosti, obchodování, financích, kryptoměnách a všech dalších souvisejících záležitostech.

Závěr

Najít burzu, která splňuje všechna tato kritéria, není vůbec snadné. Pouze několik z nich splňuje všechny nároky. Než ovšem někomu budete důvěřovat ohledně svých peněz, určitě stojí za to udělat si čas na vlastní výzkum. V následujících měsících se budou k trhům připojovat další a další nováčci. Neváhejte tedy sdílet tento článek se svými přáteli na sociálních sítích. 

Zaregistrujte se na platformě Binance

Rádi bychom vás pozvali, abyste se připojili k jedné z mála burz splňujících všechna kritéria – Binance.com. Je to největší kryptoměnová burza na světě podle objemu obchodů, podporuje 26 jazyků a nabízí bezkonkurenční systém produktů a služeb souvisejících s kryptoměnami. Dále poskytuje mnoho metod vkladů a výběrů, širokou řadu párů pro obchodování, nejnižší poplatky, bezkonkurenční párovací modul a nonstop podporu, která je připravena řešit vaše problémy v 11 jazycích. Obchodujte na cestách pomocí mobilní aplikace Binance v v češtině nebo si užijte skvělý výkon platformy Binance pro počítače. 

Pokud máte nějaké nápady, jak můžeme zlepšit podporu v České a Slovenské republice, nebo máte na nás jakékoli další dotazy týkající se spolupráce, napište nám na ahoj@binance.com. 

 

 

Gleb Kostarev

Maya Bersheva

Maya má více než 15 let zkušeností s prací v marketingu, z nichž 8 let se věnuje blockchainu a kryptoměnám. Je velkým fanouškem decentralizovaných financí, technologií P2P a využití blockchainu a krypta v každodenním životě.

Dnes zastupuje největší světovou krypto burzu Binance v Česku a na Slovensku. Maya je dlouhodobým členem české krypto-komunity Paralelní Polis a organizačního týmu Hackers Congress Paralelní Polis 2020.



Binance

Binance je předním světovým poskytovatelem blockchainové a kryptoměnové infrastruktury s řadou finančních produktů, které zahrnují i největší burzu digitálních aktiv podle objemu obchodů. Platforma Binance, které důvěřují miliony lidí po celém světě, se zaměřuje na zvyšování svobody peněz a nabízí bezkonkurenční portfolio krypto produktů a služeb.

Více na https://www.binance.com/en.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688