Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.01.2021 13:06:56, aktualizováno 17.01.2021 09:05:31

Bloomberg: Karanténní opatření se protahují, eurozóna míří do dvojité recese

Ekonomika eurozóny na počátku letošního roku znovu spěje ke kontrakci v době, kdy další vlna pandemie noří tento region do dvojité recese. Analytici bank, včetně JPMorgan a UBS Group, snižují prognózy tak, aby odpovídaly novým karanténním opatřením (na některých místech tvrdších než kdy dříve) a vyhlídce toho, že nová mutace koronaviru pustošící Velkou Británii se přesune i na kontinent.

Přidáme-li zpoždění v očkování a narušení obchodu kvůli brexitu, je scéna připravena pro druhý kvartál klesajícího hrubého domácího produktu za sebou. To odraží pokles na začátku roku 2020, i když méně závažný, a zvyšuje tlak na zadlužené vlády a Evropskou centrální banku, které se příští týden sejdou, aby určily směr politiky a poskytly větší finanční podporu.

Vysokofrekvenční ukazatele ukazují, že přestože se ekonomická aktivita v eurozóně v prvním týdnu tohoto roku zrychlila, jak se lidé vrátili do práce, je mnohem nižší než před rokem. Karanténní opatření a pomalé očkování „nepomáhají,“ dodala Katharina Utermoehl, hlavní ekonomka Allianzu. "Větším problémem jsou zdlouhavá omezení, která začala poměrně mírně."

Bloomberg Economics se domnívá, že ekonomika eurozóny se v prvních třech měsících roku 2021 sníží přibližně o 4 %, a to na základě „pesimistických“ předpokladů o tom, jak dlouho budou omezení trvat. Dříve předpovídal růst o 1,3 %.

JPMorgan, který odhaduje, že ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí roku 2020 utrpěla masivní pokles o 9 %, nyní v prvním čtvrtletí letošního roku předpokládá pokles o 1 % ve srovnání s dřívější prognózou růstu o 2 %.

UBS očekává v prvním čtvrtletí pokles o 0,4 % ve srovnání s dříve očekáváným růstem o 2,4 %. Společnost Goldman Sachs předpovídá mírnou kontrakci s velkou nejistotou a „rizika směřující více dolů“.

Svůj dopad má i brexit. ING míní, že kromě zmatků způsobených virem by vývoz mohl oslabit poté, co na konci roku šel nahoru. V době, kdy byl stále ještě možný brexitu bez dohody, spěchaly společnosti z eurozóně s dodávkami produktů do Velké Británie.

Tato nizozemská banka očekává „v nejlepším případě“ nulový růst v příštích třech měsících a uvedla, že ekonomika se vrátí na předpandemickou úroveň až v roce 2023. „Rok 2021 začíná špatnou nohou,“ komentoval hlavní ekonom Peter Vanden Houte. "Začátek očkovací kampaně byl pomalý a někdy chaotický."

Mezi členskými státy se vyskytly značné rozdíly. Německo těží ze své větší závislosti na výrobě. Továrny zůstávají otevřené a vládou nařízená karanténní opatření zavírají obchody, které nejsou nezbytné, a většinu pohostinství. Podle Bloomberg Economics se tomuto národu pravděpodobně podařilo ve čtvrtém čtvrtletí zaznamenat určitý růst.

Všechny vlády jsou pod zvýšeným tlakem na podporu společností a pracovníků skrze fiskální pomoc. Výdaje financované z dluhů, které umožňují masivní měnové stimuly ECB, udržují výpůjční náklady téměř na nule.

Centrální banka nyní vypracovala svůj program nákupu dluhopisů do března 2022. To znamená, že tento rok by nemuselo dojít k větším změnám její politiky. Citigroup tvrdí, že tento program bude v konečném důsledku muset ještě prodloužit.

Letní překvapení?

Většina ekonomů předpovídá, že k oživení dojde nakonec až ve druhém čtvrtletí (po více než ročním strádání). Odraz ode dna by mohl být ostrý, alespoň zpočátku, jakmile se uvolní omezení, ustoupí infekce a proočkuje se větší část populace. K návratu ke spotřebě by mohla přispět i značná část stovek miliard eur nedobrovolných úspor spotřebitelů, což by mohlo vést i k dočasnému růstu inflace.

Do druhé poloviny roku by měl podporovat růst bezprecedentní fond na obnovu Evropské unie v hodnotě 1,8 bilionu eur a víceletý rozpočet. Veřejné investice budou klíčové pro firmy, které budou chtít napravit své finance oslabené krizí.

"Očekáváme, že vlády budou poskytovat trvalou podporu na pomoc s oživením a přecházet od podpory příjmů ke stimulaci poptávky," uvedl ve své zprávě ekonom UBS Reinhard Cluse. "Další podpora měnové politiky v letech 2021 a 2022 se zdá být jistá."

Zdroj: Bloomberg

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688