Robert Chmelař (bezDodavatele.cz)
Finanční rady  |  11.01.2021 13:05:23

5 mýtů o zelené elektřině: je drahá a funguje jen za hezkého počasí

Obnovitelná energie je drahá a platíme ji z našich kapes, větrné elektrárny ničí naše zdraví a v zimě bychom si na ní neohřáli ani čaj. O zelené energii stále koluje celá řada mýtů. Vybrali jsme pět z nich, se kterými se setkáváme nejčastěji. Kterým věříte vy?

Mýtus 1: Když bude zataženo, nezapnu ani lampičku

Vedle fotovoltaiky a větrných elektráren existuje celá řada zdrojů, které fungují velmi stabilně bez ohledu na roční období nebo denní dobu. Jedná se například o zařízení na spalování biomasy, bioplynové stanice nebo vodní přečerpávací elektrárny. Současně se dynamicky rozvíjí obor akumulace energie, který například pomocí baterií pomáhá uložit nadvýrobu ze solárních a větrných elektráren právě na dobu, kdy méně fouká nebo svítí.

Mýtus 2: Zelená energie musí být drahá

Dodavatelé vyšší částku na faktuře odůvodňují náklady na administrativu a získání potřebných certifikátů záruky původu elektřiny. Ani tyto certifikáty ale nemusí znamenat, že elektřina, za kterou domácnosti platí, pochází z obnovitelných zdrojů. S certifikáty se totiž volně obchoduje a někteří dodavatelé tak mohou jako zelenou prokazovat elektřinu vyrobenou třeba z uhlí.

Proto jsme se rozhodli založit startup bezDodavatele. U nás zaplatíte přímo tuzemskému výrobci elektřiny z obnovitelných zdrojů. Částka přesně kopíruje aktuální cenu na trhu bez jakýchkoliv spekulací třetích stran. Za zprostředkování čisté energie od českých výrobců si účtujeme malý poplatek, srovnatelný s cenou za Netflix nebo Spotify.

Mýtus 3: Výroba a recyklace solárních panelů je neekologická

Fotovoltaické panely tvoří ze 70 % sklo a z 20 % hliník. Je tak možné je téměř kompletně recyklovat. Výrobci nebo dovozci navíc povinný recyklační poplatek. Solární panely jsou schopny vykompenzovat emisní náklady na jejich výrobu již za rok a půl. Navíc se pyšní i velkou životností. I po 25 letech dál vyrábí elektřinu s poklesem produkce jen několika procent.

Mýtus 4: Solární panely potřebují moc místa a zabírají nevyužitou půdu

Dnes již existují panely, které mají mnohem menší nároky na prostor. Obrovský potenciál pro rozvoj fotovoltaiky mají miliony nevyužitých střech obytných domů nebo nevyužívané pozemky – tzv. brownfieldy. Není třeba tedy mít panely na polích, pokud ale chceme, můžeme jít cestou agrivoltaiky, tedy propojení udržitelné elektrárny a zemědělství. Panely mají prostor a zároveň slouží jako zastínění, což vede ke zvýšení výnosů potravinářských plodin.

Mýtus 5: Pokud naše domácnost přejde na zelenou energii, je to jako kapka v moři

Průměrná menší domácnost spotřebuje ročně asi 2,5 MWh. Přechodem na zelenou elektřinu může ušetřit 1 282 kg CO2. To je, jako bychom zasadili 58 plně vzrostlých stromů. V případě rodiny s velkou spotřebou nad 12 MWh může ušetřit více než 6 tun CO2, to je dokonce 280 stromů.

Žádný dodavatel nedovede zaručit, že k vám kabely poputuje pouze udržitelná energie, protože centrální síť je pouze jedna. Nyní ale máte alternativu, komu za elektřinu budete platit. Můžou to být firmy, které mají ve svém energetickém mixu z více než poloviny zastoupena fosilní paliva, nebo to můžou být čeští výrobci čisté energie. Čím víc odběratelů bude čistou energii vyžadovat, tím víc bude růst její podíl na úkor té neekologické.

Robert Chmelář

Robert Chmelář

zakladatel bezDodavatele

Robert má mnohaleté zkušenosti z marketingu v bankovnictví, pojišťovnictví i energetice. Právě revoluce v bankovnictví ho přivedla na myšlenku založit start-up bezDodavatele a osvobodit lidi od molochů i v energetice.




bezDodavatele

Energetický start-up, který si klade za cíl obejít tradiční model dodavatelů energií a umožnit domácnostem nakupovat silovou elektřinu z obnovitelných zdrojů přímo od českých výrobců a zemní plyn bez zátěže emisí CO2. Vše transparentně, srozumitelně a za aktuální tržní cenu.

Více na www.bezdodavatele.cz.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688