Ing. Petr Golka (Ronda Invest)
Okénko investora  |  10.01.2021 12:17:19

Jaké trendy lze očekávat na realitním trhu v roce 2021 a jak na nich vydělat?

I letošní rok bude významně ovlivněn pandemií COVID-19. Jaké změny nastanou na trhu nemovitostí v letošním roce, dočkáme se konečně zlevnění domů a bytů?


Zhoršení dostupnosti vlastního bydlení


Dle statistik České národní banky z konce minulého roku musí Čech s průměrným příjmem vydělávat na průměrný byt bezmála jedenáct let, což je nejhorší číslo od finanční krize v roce 2008. Ještě horší je situace pro obyvatele hlavního města, kdy Pražan s průměrným příjmem musí vydělávat na nový byt o rozloze 70 metrů čtverečních téměř 14 let. Příčinou je klesající tempo růstu příjmů domácností během současné krize, zatímco ceny realit stoupají dál a vyšším tempem než příjmy. Zvrácení tohoto trendu zároveň nelze v nejbližší době očekávat.

Poměr průměrné ceny bytu k průměrnému ročnímu příjmu Čechů (ke konci daného roku, pokud není uvedeno jinak)

Zdroj: Česká národní banka

Česká národní banka snížila v průběhu loňského roku základní sazbu, od níž se odvíjí úročení úvěrů (tzv. repo sazbu), z původních 2,25 % až na současných 0,25 %. To se posléze projevilo v nižším úročení hypoték a v kombinaci se zrušením daně z nabytí nemovitosti výrazně vzrostla poptávka po nemovitostech a byl tak vyvíjen tlak na růst jejich cen. Nemovitosti jakožto reálné aktivum zároveň slouží v době stávající ekonomické nejistoty, vysoké inflace a téměř nulového úročení bankovních vkladů jako bezpečný přístav chránící úspory před znehodnocením

Lze přitom předpokládat, že výše uvedené faktory budou v ekonomice přetrvávat ještě minimálně po celé první pololetí letošního roku.

Nárůst podílu domácností bydlících v pronájmu 


Většina Čechů dlouhodobě preferuje vlastní bydlení před pronájmem. V situaci, kdy však klesá dostupnost vlastního bydlení, je velmi pravděpodobným trendem dalšího vývoje rezidenčního bydlení rozvoj trhu s nájemním bydlením. Pokud se podíváme na záměry developerů, zjistíme, že řada z nich plánuje vyčlenit podstatnou část nově postavených bytů právě pro nájemní bydlení. Nájemní byty se stávají tedy žádaným zbožím nejen pro movité individuální investory, kteří chtějí ochránit své prostředky před inflací, ale také pro větší hráče typu realitních fondů.

V Praze klesly ve třetím čtvrtletí loňského roku nájmy bytů meziročně téměř o šest procent. Situace je způsobena zejména tím, že se na trh dostal velký počet bytů o větší výměře především v centru metropole, které byly využívány ke krátkodobým pronájmům. Tento pokles se následně promítl i do snížení průměru za celou Prahu. Nájemné ve standardních bytech o velikosti do 2+1 se v metropoli nesnižuje. Rovněž ve většině krajských měst nájemné i nadále roste, jak je to vidět na grafu.

 

Průměrné nájemné za byty (měsíčně v korunách za metr čtvereční, data za 3. čtvrtletí) 

Zdroj: Deloitte, cenovamapa.org  

Rostoucí zájem o rodinné domy, rekreační nemovitosti a alternativní bydlení

Pandemie koronaviru s sebou přinesla významné omezení možností cestování a také ubytování v hotelech a penzionech. Z tohoto pohledu je možné očekávat, že se v letošním roce ještě více umocní zájem o rodinné domy, chaty, chalupy a horské apartmány. Dlouhodobě rostoucí ceny bytů a pozemků ve větších městech vedou stále více Čechů také k alternativnímu bydlení v mobilních domech. I u této formy bydlení již poptávka převyšuje nabídku, mobilheimů k okamžitému odběru je na trhu nedostatek a objednací lhůty se prodlužují.

Zásadní propady cen domů a bytů se konat nebudou

Jak vyplývá z výše uvedených trendů a faktorů působících na realitním trhu, poklesu cen domů a bytů se ani v letošním roce zřejmě nedočkáme. Lze však předpokládat, že ceny již neporostu s takovou razancí jako v předchozích letech. Ve druhé polovině roku může dojít ke zvýšení základní sazby vyhlašované ČNB, které se může promítnout do mírného zdražení hypoték, ochlazení poptávky po nemovitostech a snížení tlaku na růst jejich cen. V lokalitách s menší likviditou může dojít k drobnému snížení cen zejména u starších bytů horší kvality.

Investice do nemovitosti určené k pronájmu v dobré lokalitě je tak i nadále velmi dobrou možností pro uložení volných prostředků. Ne každý si ale může investici do nemovitosti dovolit. Pro menší investory existují na trhu jiné možnosti, jak těžit z výhod, které nemovitosti přináší. Není přitom potřeba disponovat milionovými částkami a zároveň je možné vyřešit vše bezpečně online. Příkladem takové investice jsou investice do úvěrů zajištěných nemovitostmi

Ing. Petr Golka

Petr Golka je analytikem a odborným poradcem společnosti RONDA INVEST. Vystudoval obor bankovnictví na Obchodně podnikatelské fakultě Slezské univerzity v Karviné, během studia absolvoval výměnný pobyt v rámci programu Erasmus na Karelia University of Applied Sciences ve Finsku. Petr má 14 letou praxi v bankovnictví a financích se zaměřením na risk management a produktový management.



RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů nepřesahuje 70 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Investoři mají možnost investovat online s výnosem až 6 % ročně na stránkách: https://www.rondainvest.cz/investovani

Více na https://www.rondainvest.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688