Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  06.01.2021 10:40:56

Ropa je nejdražší za takřka jeden rok, od začátku pandemie. Čeští řidiči se musí připravit na zdražení benzínu i nafty


Cena ropy Brent vzrostla v těchto hodinách nejvýše za poslední takřka rok, a to až nad úroveň 54 dolarů za barel. Tuzemští řidiči se tak musí připravit na zdražování.  

Důvodem zdražování ropy jsou dodatečné škrty v těžbě, k nimž se v měsících únoru a březnu hodlá uchýlit Saúdská Arábie. Ta uvedla, že v daném období půjde dolů s těžbou až o milion barelů denně. Své prohlášení učinila až po skončení napjatého dvoudenního on-line jednání zástupců kartelu OPEC a jeho spojenců v čele s Ruskem. Právě Rusko a také Kazachstán naopak svoji produkci navýší, a to o 75 tisíc barelů denně.  

Oznámení Saúdské Arábie ve spojení s opětovně rostoucím napětím kolem Íránu, kvůli jeho programu obohacování uranu a vyostřené situaci v Hormuzské úžině, zdražuje ropu na takřka roční maxima. Tuzemští řidiči se tak musí připravit na to, že pohonné hmoty zdraží v příštích týdnech až o desetihaléře. Benzín se tak podívá nad úroveň 28 korun za litr, zatímco nafta se k této cenové úrovni přiblíží. Cenu nafty však bude postupně během dalších měsíců tlačit dolů snížení spotřební daně na ni, které je součástí loni schváleného daňového balíčku

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank


TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na : www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste