Libor Vaníček (Lidya)
Okénko pro podnikatele  |  04.01.2021 16:59:10

S každým dalším lockdownem se oživení v sektoru SME snižuje

Jarní nouzový stav v České republice velmi citelně zasáhl ekonomiku a řada malých a středních podniků se dostala do problémů. Firmy spotřebovaly významnou, někdy i celou část rezerv a na další omezení už jim nezbyly prostředky. Z výsledků průzkumu společnosti Lidya se již před dalším omezením ekonomiky o svou budoucnost obávalo 12 % SME. Každá osmá firma se už v září navíc obávala, že další restrikce nepřežije.

 

Říjnové uzavření obchodů i zastavení sektoru služeb pak znamenalo likvidační výpadek příjmů pro tisíce firem i živnostníků. Podle dat společnosti Bisnode k měsíci listopadu už přes 90 tisíc OSVČ svou činnost dokonce pozastavilo. „Pandemii COVID-19 se nedaří zkrotit, ekonomika strádá, vyhlídky do budoucna jsou nejisté. Zasažena jsou celá odvětví, stav podnikatelské základny se zhoršuje – významně roste počet společností, které se dostaly do potíží. Tento stav se odráží také mezi OSVČ, kteří ve velkém pozastavují své podnikatelské aktivity. Situace vygradovala na podzim,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.

 

S každým dalším vypnutím ekonomiky se ještě více snižuje možnost na její rychlé oživení a firem a podniků, které se už nerozjedou, bude přibývat. Malé a střední podniky ztratily důvěru v určitou předvídatelnost a udržitelnost zavedených opatření. Obavy z dalších vln a nedostatek dostupných zdrojů brzdí jejich návrat do „normálu“. Mají strach investovat s vysokým rizikem, že za pár dní jim bude provoz omezen nebo dokonce zcela uzavřen. Dosavadní státní kompenzace se ukazují jako naprosto nedostatečné, neúčinné, administrativně složité, a pro mnoho firem navíc nedosažitelné. Jejich výplata pak často trvá i velmi dlouho.

 

Nadějí na zlepšení je plošná vakcinace, ale než se podaří realizovat, čeká nás turbulentní první polovina roku 2021 a je potřeba se na ni připravit. Firmám, které mají příležitost, a jejich obor podnikání to umožňuje, proto doporučujeme pokračovat v digitalizaci služeb nebo alespoň komunikace se svými zákazníky. Klíčová pro zvládnutí krize je rovněž finanční likvidita. Ta je potřeba pečlivě hlídat například udržováním skladových zásob v přiměřené výši, aktivní prací s pohledávkami, jejich vymáháním nebo prodejem. Je také důležité řešit s předstihem možnosti externího financování u bank nebo u alternativních poskytovatelů financí, jako je například Lidya. Řešit financování na poslední chvíli nebývá výhodné.

Tony ChristoforouLibor Vaníček

Je zkušený manažer s více než 20letou praxí v oblasti financí. Velkou část kariéry strávil ve skupině ING, v jejíž české pobočce banky řadu let vedl divizi osobních financí. Vystudoval Nottingham Trent University a Brno International Business School. Od srpna 2019 stojí v čele české pobočky finančně technologického startupu Lidya.

 

 

 Lidya

Lidya je holdingová společnost registrovaná v USA. Založena byla v roce 2016 jako digitální platforma pro poskytování nezajištěných provozních úvěrů v segmentu živnostníků a malých a středních firem. U jejího zrodu stáli úspěšní internetoví podnikatelé Tunde Kehinde a Ercin Eksin. Lidya aktuálně působí v Nigérii, Portugalsku, Polsku a České republice. Kapitál na rozvoj společnost získává od renomovaných investorů jako Accion Venture Lab, Omidyar Network, Bamboo Capital Partners, Alitheia Capital, Goodwell Investments nebo Newid Capital.

Více na www.lidya.co/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

26.03.2024  5 důvodů, proč by měl e-shop outsourcovat logistiku Michal Petrák (Comgate)
17.03.2024  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688