Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  04.01.2021 12:13:43

(Nakonec) příjemná lekce pro dlouhodobé investory: Kdo se drží strategie a plánu, nemusí panikařit ani v hluboké krizi

Loňský rok byl (nejen) z pohledu investic unikátní a v mnoha ohledech rekordní. Každý asi tuší proč. Lidé na celém světě zakusili či alespoň zaznamenali pandemii, kterou lidstvo nepamatuje od konce první světové války. Pandemie hrála loni první housle i ve světě investic. Podívejme se, jakou "písničku" si investoři vyslechli a co si z ní mohou odnést do dalších období.

Rekordní propady i oživení

Akciové trhy v březnu prodělaly rekordní propady, které byly spojené s pandemií a zavíráním ekonomik. Nebylo výjimkou, že se akcie některých firem propadly během jednoho až dvou březnových týdnů až o 90 %. Jakmile vás vláda "vypne", jako se to stalo mnoha firmám, je zásadně ohrožená šance vašeho podnikání na přežití. Investoři si byli tohoto rizika vědomi a začali hromadně vyprodávat portfolia. Naštěstí vlády ve většině případů zareagovaly na pandemii rychlou odezvou hospodářské politiky.
 
Centrální banky začaly tisknout peníze jako o život. Například americká centrální banka byla schopná natisknout tolik nových peněz jako za posledních sto let. Jinými slovy, co Fed zvládl za sto let, dokázal loni za několik měsíců.

Jenže při zavření ekonomik tištění peněz nestačí, jelikož se tyto nové peníze nedostanou přímo k potřebným lidem v co nejkratší době. Vlády proto podporovaly a stále podporují firmy a domácnosti přímo ze státních rozpočtů. Proto jsme také svědky největších deficitů státních rozpočtů. Opět si uveďme příklad USA, kde jsou k dispozici historická data, která říkají, že loňský deficit státního rozpočtu bude jako v průběhu druhé světové války.

Tato nebývalá opatření vedla po rekordním propadu také k mimořádnému zotavení akciových trhů. Ty jsou tak v USA i globálně na vyšší úrovni než před nástupem koronaviru. Přijde vám to uprostřed pokračující trvající pandemie jako paradox? Nedivím se. První pohled nabízí skutečně těžce pochopitelný obrázek – ekonomiky vytvářejí méně bohatství než před pandemií, mluví se o těžkých dopadech na hospodářství, ale akciové trhy jsou na maximech.

Naděje na lepší zítřky

Důvodů pro tento stav je více. Mimo jiné na trzích skončila velká část nově uvolněných peněz. A potvrzuje se také to, že akciové trhy hledí vpřed. Podstatnou část investorů nezajímá, co se děje nyní, ale jaký bude dlouhodobý vývoj. A v tomto ohledu již díky účinným vakcínám vidí investoři světlo na konci tunelu (a doufali v něj dávno před schválením prvních preparátů). Ano, ekonomiky budou celosvětově s dopady koronaviru minimálně v příštím roce zápasit, ale očkování dává reálnou naději, že se svět vrátí do normálnějších kolejí.

Výhled na rok 2021 je proto pozitivní. Lidé začnou opět utrácet peníze. I kdyby nyní chtěli, tak kvůli více či méně zavřeným ekonomikám nemohou. V případě utlumení pandemie očekávají investoři v první polovině roku 2021 zvýšení spotřeby domácností, což by mohlo vést firmy k vyšší investiční činnosti, čímž by se světová ekonomika mohla dostat z recese.

Se zvýšenou spotřebou přichází i riziko vyšší inflace, která by se mohla projevit právě v letech 2021 a 2022. V této oblasti bude záležet na odezvě centrálních bank, které si budou muset vybrat buď mezi vyšší mírou nezaměstnanosti, nebo vyšší inflací. Zatím se zdá, že hlavní centrální banky chtějí v horizontu od jednoho do tří let přimhouřit oči nad vyšší inflací, protože jejich cílem je vymanit ekonomiky z recese, nastartovat růst, a tím následně také snížit míru nezaměstnanosti.

Na trzích se jistě budeme i v roce 2021 potýkat s většími či menšími poklesy, to je přirozené. Dlouhodobým investorům, obzvlášť těm, kteří investují pravidelně, nesnaží se trefovat aktuální tržní dna a vrcholy a drží se svého investičního horizontu, nemusejí tyto výkyvy dělat vrásky na čele. Trhy se dosud prakticky vždy z propadů zotavily. Loni navíc s nebývalou rychlostí a intenzitou.

Další články a videa najdete na www.investicniweb.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   8:44  Moneta: Obchodování bez práva na dividendu - Komentář k firmě Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá   8:18  Česká koruna zvolna posiluje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   8:17  Deflátor amerického HDP vzbuzuje rozruch ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688