Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  02.01.2021 21:55:02

Tesla s prodeji vozů v roce 2020 nakonec zaostala za původní firemní predikcí

Loni na konci ledna Tesla společně s reportovanými hospodářskými výsledky predikovala, že prodeje jejich vozů v roce 2020pohodlně překročí 500 tisíc“. Ještě v říjnu pak finanční ředitel Zachary Kirkhorn zmiňoval, že cílem je dosáhnout původního výhledu. Tesla však dle prvotních údajů v prodejích půl milionovou hranici nakonec loni ani nepřekonala. Poslední tržní analytický konsensus s tím však vlastně ani nepočítal (dle přehledu Refinitiv se odhadovalo cca 481 tis. vozů).

V sobotu společnost informovala, že v posledním čtvrtletí roku vyrobila rekordních téměř 180 tisíc vozů a téměř obdobný počet vozů i prodala. Za celý rok 2020 tak z hlediska produkce překonala půl milionovou hranici, resp. z výrobních linek sjelo celkem téměř 510 tisíc elektromobilů Tesla. Zhruba 90 % produkce tvořil Model 3 společně s loňskou výrobní novinkou Modelem Y. V prodejích k překonání půl milionové mety však dle dosavadních údajů chybělo dodat 450 vozů.

 

Zdroj: Tesla

Tesla do svých výkazů prodaných vozů tradičně zahrnuje jen vozy s kompletně vyřízenými prodejními dokumenty. Zveřejněný údaj je tak tradičně konzervativní, resp. po dodání konečných údajů z autosalónů se finální údaj tradičně ještě o něco zvýší. Sama Tesla hovoří o obvyklém až 0,5 % nárůstu. Pro zajímavost za rok 2019 Tesla původně reportovala prodeje 367 500 vozů, o měsíc později již ve výsledcích udávala o 156 vozů více. Milníku půl milionu prodaných vozů za rok tak nakonec Tesla mohla již v roce 2020 dosáhnout. Jasno  bude na konci ledna při reportu hospodářských výsledků.

Z hlediska absolutních čísel prodaných elektromobilů Tesla jak známo každoročně dosahuje nových rekordů. Dvouciferné procentuální nárůsty se nicméně snižují. Zatímco například v roce 2019 prodeje vzrostly o 50 %, za loňský rok lze hovořit o snížení výrazného tempa růstu na 36 %.

Výrobní expanze v Číně pokračuje

Po loni v USA zahájené výrobě Modelu Y, Tesla aktuálně uvedla, že dané SUV začalo již sjíždět z výrobních linek také v čínské Gigafactory u Šanghaje. A dodávky k zákazníkům mají brzy následovat. A konkurence nebude potěšena, když Tesla nasadila v Číně dle webu vlastně velmi konkurenční cenu. Začíná na necelých 340 tis. CNY, tedy v přepočtu zhruba 52 tis. USD. Například SUV „ONE“ od LI Auto se prodává od zhruba 328 tis. CNY, na podzim zahájený prodej crossoveru EC6 od NIO pak začíná dokonce na 368 tis. CNY.

Výrobní kapacita Modelu 3 v čínské Gigafactory je vyprojektována na 150 tis. vozů. Jak dříve Tesla plánovala u Modelu Y by tomu mělo být minimálně stejně.

Tesla se však vůbec nezmínila ohledně svého dalšího výrazně očekávaného a dosud vlastně bezkonkurenčního produktu Tesla Semi. Dle dřívějších predikcí firmy přitom mělo již ke konci loňského roku dojít k zahájení omezené produkce...

Akciím elektro automobilek se loni dařilo

Ke kurzovému excelentnímu růstu akcií Tesla (TSLA) v roce 2020 možno zmínit, že nakonec dosáhl přes 743 %. Po zařazení do indexu S&P 500 (k 21. prosinci) titul sice doznal nejprve korekce, když se z 695 USD obchodoval i za méně než 615 USD. Po oddychu však přišel mezi svátky nový nádech a na Silvestra se titul obchodoval již i za rekordních téměř 719 USD. Nakonec rok 2020 zakončil na 705,67 USD, což je každopádně jejich historicky nejvyšší závěr. Trh tím kalifornskou automobilku a energetickou společnost aktuálně ocenil na téměř 669 mld. USD.


Mezi výrobci elektromobilů nicméně akcie Tesla loni z hlediska kurzového nárůstu nezvítězily. Překonala je „čínská Tesla“, jak je často přezdíváno společnosti NIO. Její akcie na Wall Street si loni polepšily dokonce o 1 112 %. Jak jsme dříve informovali, společnost přitom v prvních měsících roku stála „nad propastí“ a dojít muselo na restrukturalizaci. Ať už například na další úvěry, sekundární nabídky akcií či dokonce majetkové zbavení se části výroby. V březnu se tak akcie NIO (NIO) obchodovaly i v blízkosti 2 USD, rok 2020 však již zakončily na 48,74 USD…

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688