Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.12.2020 14:09:47

Smith: Nejde jen o Bezose či Zuckerberga...

Zdá se, že ve Spojených státech jsme konečně pochopili, že ekonomická nerovnost představuje reálný problém. Po několika recesích, které zanechaly řadu lidí v chudobě, již nezní moc důvěryhodně rčení, že „příliv zvedá všechny lodě“. A ekonomové chápou, že pokud vládne velká nerovnost, poškozuje to i ekonomický růst. Na stránkách Bloombergu to tvrdí ekonom Noah Smith, podle kterého v USA začínají o problému hovořit i doposud odmítaví republikáni a trhliny získává rovněž „morální pohled na nerovnost, podle kterého jsou bohatí lidé prostě odměňováni za vytváření obrovské hospodářské hodnoty“.

Podle Smithe míří pozornost zejména k obrovskému majetku lidí jako Jeff Bezos, Mark Zuckerberg či Elon Musk a k tomu, že pár Američanů má pod kontrolou nemalou část bohatství celé země. „Ti nejznámější křižáci táhnoucí proti nerovnosti pak volají po mnohem vyšším zdanění, které by stáhlo megaboháče zpět k zemi,“ píše ekonom. Podle jeho názoru si ale pozornost zaslouží možná hlavně to, k jakému rozdělení došlo na úrovni střední třídy.

Smith tvrdí, že od osmdesátých let se začala oddělovat bohatší část střední vrstvy od té chudší. Tento proces pak skončil někdy v devadesátých letech a to může být podle Smithe důvod, proč se o něm dnes moc nehovoří. Jde ovšem o to, že nikdy nedošlo k jeho obratu a vytvořená mezera v bohatství jdoucí napříč střední třídou se nikdy neuzavřela.

Smith následně poukazuje na práci Richarda Reevese, který se domnívá, že vyšší střední třída si od té nižší přetahuje příležitosti k vyššímu vzdělání a příjmům, a tím vzniká u druhé skupiny frustrace. Například z toho, že „lidé, kteří vydělávají 50 000 dolarů ročně, nemají šanci na to, aby mohli poslat své děti do stejné školy jako ti, kteří vydělávají 100 000 dolarů ročně“. Toto rozdělení střední třídy by pak podle Smithe mohlo vést k tomu, že společnost přestane vnímat Spojené státy jako zemi, která na střední třídě stojí.

Proč ale vlastně k onomu posunu v osmdesátých letech došlo? Brookings Institution tvrdí, že v té době nastal výrazný růst mzdové prémie související s vyšším vzděláním. To v roce 1979 neslo v průměru o 40 % vyšší mzdy, v roce 1994 o 200 % vyšší mzdy. Pak se tato prémie stabilizovala. K tomu se Smith domnívá, že roli mohl hrát i úpadek tradičních pracovních míst ve výrobě a nástup digitální ekonomiky.

Svůj význam pak může podle ekonoma hrát i úpadek odborů, protože nově vytvořená pracovní místa, která vznikají namísto dřívějších pozic ve výrobě, nemusí být tak kvalitní jako ta stará a lidé nemají takovou vyjednávací sílu, aby došlo ke změně. Ať již je ale příčinou cokoliv, podle ekonoma si americká ekonomika nese zmíněné dědictví z osmdesátých let a místo neustálé pozornosti věnované lidem, jako je Jeff Bezos, by mohlo být lepší věnovat se jemu.

Zdroj: Bloomberg

 
 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688