Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Průmysl  |  02.12.2002 12:41:22

Textilana zůstává bez majitele


LIBEREC (ČIA) – Liberecká Textilana zůstává bez majitele. Odboráři ani pražská společnost Prolift, kterým věřitelský výbor 15. listopadu schválil prodej funkční části Textilany za 80 milionů korun, totiž ještě nezaplatili. ČIA to dnes potvrdil Vlastislav Vlček ze společnosti Koppa, která vykonává funkci správce konkurzní podstaty. "Termín vypršel 30. listopadu. O podmínkách prodeje bude proto znovu jednat věřitelský výbor 9. prosince," řekl Vlček.

Do funkční části Textilany patří liberecká přádelna, kterou chtějí koupit odbory, a tkalcovna v Novém Městě pod Smrkem, o kterou má zájem Prolift. Zatímco Prolift má peníze připravené, odboráři měli se získáním potřebné částky potíže. Aby mohli získat přádelnu, založili společnost Textilana Garn, která požádala banku o úvěr. Ručit bude libereckým domem kultury, jehož cena je odhadována na 260 milionů korun. Předsedkyně dozorčí rady Textilana Garn Jaroslava Pekařová rovněž potvrdila, že se dosud nepodařilo uzavřít kupní smlouvu. "Dnes však už bude vše připraveno," ujistila Pekařová.

Podle Vítězslava Hoffmanna ze společnosti Koppa přitom již sešlo z dohodnutých podmínek prodeje. "Věřitelé se nyní musí rozhodnout, zda akceptují žádost o odklad platby, nebo zda od prodeje odstoupí," řekl Hoffmann. Dodal zároveň, že správci již provádějí inventuru a další přípravné práce k předání podniku. "Rádi bychom podnik do konce roku předali podle původní dohody," prohlásil Hoffman. Oba subjekty mají podle něj zájem na zachování výroby. Jednou z podmínek prodeje je zachování po dobu dvou let zaměstnání pro nejméně 400 lidí.

Akciová společnost Textilana je od listopadu loňského roku v konkurzu kvůli neschopnosti zaplatit dluhy ve výši zhruba 570 milionů korun. Společnosti přitom patří i přes výraznou redukci výroby k nejvýznamnějším výrobcům vlněných látek v České republice. Životaschopnou část podniku nabízel od května správce konkurzní podstaty dvakrát k prodeji ve veřejné soutěži. Nabídky kolem 50 milionů korun ale věřitelský výbor odmítl a rozhodl o přímém prodeji.

Největším vlastníkem Textilany byla až do září společnost Pyrr v konkurzu s 49,91 procenta akcií. Konkurznímu správci se tyto akcie podařilo prodat, ale nového majoritního vlastníka nezveřejnil. Své pohledávky do konkurzu přihlásilo 617 věřitelů. Největším věřitelem Textilany je dceřiná společnost České konsolidační agentury (ČKA) Konpo s pohledávkou 360 milionů korun.

Podnik výrobu nepřerušil a za tři čtvrtletí letošního roku realizoval zakázky za 200 milionů korun Na konci října vykazoval zisk a podle zástupce společnosti Prolift Svatopluka Kadlece má dostatek zakázek i na příští rok

-sla-
-ak-




K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Průmysl:

02.04.2024  Březen ve znamení optimismu v průmyslu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
20.03.2024  Dosáhl český trh industriálních nemovitostí již svého vrcholu? Cushman & Wakefield (Cushman & Wakefield)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688