Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  21.12.2020 22:38:15

Closing Bell (21. 12. 2020) – Schizofrenie zaplavila trhy, volatilita roste!

Globální akciové trhy během úvodní seance nového svátečního týdne rozhodně nevyzařovaly pohodou a optimismem. Akcie ztrácely pod tíhou zpráv z Velké Británie, kde se kvůli rychle šířící mutaci koronaviru omezila dopravní spojení a země se uzavřela do karantény. Krvácení zámořských trhů a komodit zastavily až pozitivní komentáře z amerického Washingtonu, kde se zákonodárci konečně shodli fiskálním balíku v objemu 900 mld. USD. Průmyslový index Dow Jones nakonec uzavřel poblíž zelené nuly, index S&P 500 poklesl o 0,56 % a technologický Nasdaq odevzdal o 0,32 %. Nejvíce ztrácely sektory energií a utilit.  Ropa WTI odepsala přes 3 % a propadla pod hranici úroveň 48 USD za barel. Pod návratem volatility dnes posílil zejména index strachu VIX, který připsal 10 %.

Velká Británie v úvodní seanci nového týdne vyplašila celosvětové publikum zprávami o mutaci koronaviru covid-19 a nekontrolovaném šíření po jižní Anglii. Z obav o šíření nové mutace viru evropská letiště pozastavila lety z této ostrovní země, přičemž přílety z Británie pozastavilo několik desítek zemí včetně České republiky. Přestože odborníci zatím nespojují novou mutaci s rychlým růstem případů nákaz v zemi, kvůli rozhodnutí Francie uzavřít na dva dny hranici s Británií kolabuje pozemní nákladní doprava. Podle komentářů zatím ani nic nenasvědčuje tomu, že by mutace ovlivnila účinnost očkování. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) dnes doporučila registraci vakcíny proti covidu-19 společností Pfizer a BioNTech. Šíření nové mutace viru by byl poslední pomyslný hřebíček do rakve nadějím o znovuožití světového hospodářství. Zprávy z Británie přichází ve stejný čas, kdy Evropský parlament oznámil, že už letos nestihne schválit očekávanou dohodu mezi EU a Británií. Poslanci oznámili, že na prostudování a schválení případného dokumentu nebudou mít dostatek času, i kdyby obě země v nejbližších dnech společnou úmluvu nakonec ratifikovaly. Mezinárodní vyjednávací týmy pokračují ve společných rozhovorech, nabízené ústupky ve zbývajících sporných otázkách však zatím společné slovo nepřiblížily.

Podle zpráv z Washingtonu se zákonodárci na Capitol Hill dohodli pro schválení stimulačního balíčku ve výši 900 miliard dolarů, který zahrnuje přímé financování občanů a měl by zamezit katastrofě na americkém trhu práce. Ministr financí Steven Mnuchin se nechal slyšet, že schválení fiskálního stimulu je jediným adekvátním způsobem, jak dostat finanční prostředky do ekonomiky velmi, velmi rychle.

Společnost Pfizer se posunula zase o krok blíže k získání souhlasu EU s vakcínou Covid-19 vyvinutou ve spolupráci s BioNTech. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) udělila vakcíně Pfizer-BioNTech podmíněné rozhodnutí o registraci, což připravilo půdu pro zahájení distribuce léku už koncem tohoto týdne.

Bankovní tituly dnes zažily úspěšný obchodní den. Americká centrální banka vedla, že na základě svých nejnovějších zátěžových testů by bankám umožnila zpětný odkup akcií a vyplácení dividend. Zátěžové testy FEDu naznačují, že banky jsou ve velmi dobré kondici. JPMorgan Chase & Co (JPM), Bank of America (BAC) a Citigroup Inc (C) dnes posílily o 4 %. Omezení globálního cestování podrývají očekávání oživení poptávky po cestovním ruchu a dopravě, což se dnes podepsalo na energetických titulech, včetně ropy samotné. Průmyslový sektor ztrácel pod poklesem akcií
 leteckých společností United Airlines (UAL), Delta Air Lines (DAL) a American Airlines (AAL). Dopravci ztrácely přes 2 %.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 14:40  Reálné osobní výdaje na 0,5 % ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688