Zuzana Klímová (OrangeAcademy)
Finanční rady  |  21.12.2020 20:35:48

OSVČ: Paušální daň a nemocenská 2021

Paušální daň s sebou nese stále spoustu otázek. Jednou z nich je, zda si při zvolení této daně budete moci hradit dobrovolné nemocenské pojištění. Odpověď je ano. Od roku 2021 si však za ně připlatíte.


Dražší nemocenské pojištění v příštím roce

Od ledna 2021 zaplatí za nemocenské pojištění více peněz všechny osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Nová minimální výše platby pojistného činní 147 Kč měsíčně. Zdraží tedy o 21 Kč. Letos se jednalo o sumu 126 Kč.

V případě, že si nezvednete trvalý příkaz na zvýšenou minimální platbu nemocenské, pojištění automaticky zanikne. Nemocenské pojištění je splatné od prvního do posledního dne daného měsíce. Jestliže se k pojištění nově přihlásíte, první platba pro vás platí až během následujícího měsíce.   

A jak je to s úhradou paušální daně? Kdy a komu ji máte posílat?

Paušální daň je splatná vždy do 20. dne daného kalendářního měsíce. Pro rok 2021 budete posílat částku ve výši 5469 Kč na společný osobní daňový účet. Předčíslí společného osobního daňového účtu bude 2866. V částce je zahrnuto zdravotní i sociální pojištění a daň vyjma dobrovolného nemocenského pojištění.

Jak na výpočet nemocenské?

Chcete vědět jak na výpočet nemocenské? Nehledejte v tom nic složitého. U OSVČ se pojistné vypočítává z měsíčního vyměřovacího základu procentní sazbou 2,1 %. Poté je na každém živnostníkovi jakou částkou si chce na nemocenskou přispívat. Rozmezí minimální a maximální výše je určeno na základě vyměřovacího základu. Pro rok 2021 se jedná o minimální základ 7000 Kč (v letošním roce je to 6000 Kč).

Výpočet nemocenské 2021 vzorec:

7000 Kč × 2,1 % = 147 Kč

Vyměřovací základ se liší podle vaší výše příjmů a výdajů. Jestliže vám vyjde nižší výsledek, počítejte s tím minimálním pro daný rok.

Chcete vědět, kolik peněz dostanete vyplaceno v době pracovní neschopnosti z nemocenského pojištění? Vyzkoušejte kalkulačku nemocenské. 

Nemocenská při přechodu na paušální daň

Jestliže se od roku 2021 dobrovolně stanete plátcem paušální daně, myslete na to, že je třeba hradit nemocenské pojištění zvlášť. Stačí to finančnímu úřadu jednoduše oznámit společně s formulářem, kterým se k paušální dani hlásíte. Učiňte tak nejpozději do 11. ledna 2021 na finančním úřadu ve vašem bydlišti, případně datovou schránkou či poštou. 

Jestliže si platíte nemocenské pojištění už nyní, nic se pro vás nemění, jen si ve svém bankovnictví navyšte částku platnou v příštím roce. Pozor pro daňový paušál je minimální vyměřovací základ jiný! Pro rok 2021 je navýšen o 15 % a jedná se o částku 10 191 Kč. Maximální částka, kterou můžete platit je při paušální dani 215 Kč (10 191 × 0,021).

Tento vyměřovací základ pro vás platí i v případě, že nesplníte některou z podmínek pro vstup do paušálního režimu a budete muset podat dodatečně přehled na daný kalendářní rok. Proto je dobré si vést přehled příjmů a výdajů i po přihlášení k paušální dani, mít jej pro svou vlastní potřebu či pokud překročíte příjmy 1 milion korun. 

Zálohy na paušální daň platíte i v době pracovní neschopnosti

Rovněž je nutné si uvědomit, že jako plátce paušální daně musíte hradit paušální zálohy také v době čerpání nemocenského pojištění. Platí to i pokud jste na nemocenské po celý kalendářní měsíc. Nezáleží pak na tom, zda se jedná o nemocenskou, peněžitou pomoc v mateřství nebo ošetřovné.

OSVČ, kteří si neplatí dobrovolné nemocenské pojištění nemají nárok na:

· nemocenskou;

· peněžitou pomoc v mateřství;

· otcovskou poporodní péči;

· dlouhodobé ošetřovné.

V takových situacích se pak musí spolehnout pouze na vlastní úspory či jiná soukromá pojištění. Před čerpáním nemocenského pojištění je třeba ho platit minimálně tři měsíce předem.

Vznik dočasné pracovní neschopnosti potvrzuje ošetřující lékař vystavením tzv. e-neschopenky.

Jaké jsou podmínky vyplácení dobrovolného nemocenského pojištění?

V nemoci máte jako OSVČ nárok na peníze od státu od 15. dne nemoci. Tyto dávky je možné čerpat maximálně po dobu 380 dní. 

Zuzana Klímová

Od roku 2011 se věnuje editaci a korektuře textů, vlastní tvorbě, píše texty na webové prezentace, do vlastních i externích e-magazínů. Mnoho let se zabývá redaktorskou činností, tvorbou webových stránek a správou sociálních sítí. Od roku 2019 spolupracuje se společností Orange Academy s.r.o., kde píše články na firemním blogu, natáčí videa na Youtube a podílí se na marketingové strategii. Je garantkou kurzu Online marketing a v tomto rychle se rozvíjejícím se oboru se neustále vzdělává.


Orange Academy

Orange Academy s.r.o. poskytuje jazykové a rekvalifikační kurzy pro jednotlivce i firmy. Školí přední české společnosti, jako jsou ČEZ, RegioJet, RWE a má tisíce spokojených individuálních klientů. Akreditované formy vzdělání pořádá po celé České Republice. Od roku 1990 má více než 20 000 absolventů ve 34 městech. Zaměřuje se na kurzy účetnictví, mzdové účetnictví, personalistiku, daně a online marketing. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)
Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688