Export (export.cz)
Ze světa  |  21.12.2020 11:07:40

Myanmar se stal členem RCEP, láká evropské exportéry I investory

Myanmar se stal jednou z 15 členských zemí nové a největší obchodní dohody na světě – Regionálního ekonomického partnerství (RCEP). Aby země dostála závazkům, které z dohody vyplývají, a mohla těžit z jejích výhod, bude muset v nadcházejícím pětiletém přechodném období provést řadu reforem a značně posílit vlastní infrastrukturu. To přináší řadu významných exportních příležitostí pro české firmy z oblasti dopravních technologií, digitalizace či energetiky.

Ilustrační foto: Shutterstock

?Po uplynutí přechodných období bude země díky své poloze, množství přírodních zdrojů a pracovní síly velmi lákavou lokalitou pro české investory se zájmem o působení v širším asijsko-pacifickém regionu. Dohoda, která zakládá největší zónu volného obchodu na světě, vytváří především podmínky pro odstranění celních a obchodních bariér mezi signatáři, mezi které patří deset zemí ASEAN (včetně Myanmaru) a dále Austrálie, Čína, Japonsko, Jižní Korea a Nový Zéland.

PRAVIDLA PRO URČENÍ ZEMĚ PŮVODU

Výraznou částí dohody jsou ustanovení o sjednocení pravidel pro určení země původu zboží. Zejména tato část dohody vyvolává u zemí, které nejsou jejími členy, obavy, zda nedojde ke znevýhodnění dovozců ze třetích zemí. Tato obava má reálný základ, avšak pravidla určení země původu také pevně a pro všechny signatáře jednotně stanovují, jak velká část výrobku musí být vyrobena v dané zemi, aby byl považován za místní. U většiny tříd zboží je to 40 %. To vytváří značný prostor i pro zahraniční výrobce, kteří v zemích RCEP produkují výrobky s podílem dovezených komponent.

Lze proto očekávat, že firmy ze třetích zemí, jako je Česká republika, budou do budoucna chtít více investovat v zemích RCEP, aby své výrobky snáze uplatnily například na japonském, australském či čínském trhu. Myanmar patří v rámci celé zóny k zemím s nejnižšími náklady na pracovní sílu, ale i na další vstupy (energie, cena realit apod.) a může být proto velmi příhodnou destinací pro investice českých firem. Země navíc nabízí řadu investičních pobídek, zejména pro firmy investující ve zvláštních ekonomických zónách. Myanmarská vláda navíc v příštích letech bude hledat investory pro privatizaci celé řady státních podniků, a i zde může pro české firmy spočívat celá řada příležitostí, zejména v oblasti zpracování zemědělských produktů či v těžbě a další úpravě stavebních materiálů (cement, vápno, kámen apod.)

PŘÍLEŽITOSTI V PŘECHODNÉM OBDOBÍ

Zdaleka největší příležitosti pro export však skýtá období prvních pěti let platnosti dohody RCEP, kdy Myanmar bude muset značně reformovat svou legislativu, státní správu i celou ekonomiku, aby se mohl do dohody reálně zapojit a nabízet výrobky a služby kompatibilní i s trhy nejnáročnějších členských zemí RCEP, jako jsou Singapur, Japonsko nebo Jižní Korea.

Na semináři, který v polovině prosince uspořádala Delegace EU v Rangúnu, myanmarský ministr pro investice výslovně specifikoval, ve kterých oblastech chce země na upgradu ekonomiky spolupracovat s evropskými firmami: rozvoj infrastruktury, elektrifikace, obnovitelné zdroje energie, vodohospodářství, oblast digitalizace, IT a e-commerce. V těchto oblastech Myanmar dosud nemá dostatečně silné vlastní kapacity, které jinak při vyhlašování veřejných zakázek preferuje, a představitelé vlády proto vidí velký potenciál pro uplatnění evropských firem.

Čeští exportéři, kteří by se ucházeli o takové příležitosti, mohou využít různé formy podpory české vlády, včetně programu Záruka, pro který se Myanmar jako cílová země kvalifikuje.

Firmy, které mají zájem o detailnější informace ohledně uplatnění konkrétních výrobků či služeb, se mohou přímo obrátit na obchodně-ekonomický úsek Velvyslanectví ČR v Rangúnu.

Kamil Pikal, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Rangúnu


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688