Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  20.12.2020 19:34:07

Burzovní kalendář: Co musíme vědět do nového týdne! (20.12.2020)

Chystáte-li se na poklidný vánoční týden, zapomeňte na to. Zkrácený týden přinese na akciové trhy spoustu zásadních událostí, které budou bezpochyby potřebovat vaší pozornost. Investoři by si neměli nechat ujít finální fázi hlasování o americkém stimulačním balíčku ve výši  900 mld. dolarů na pomoc v boji proti následkům koronaviru. Společně upřeme zraky na úsilí o zavedení a distribuci vakcíny společnosti Moderna, která jako druhá v pořadí dostala požehnání od vládní agentury FDA (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv). V pondělí bychom mohli být svědky zvýšené volatility na akciích společnosti Tesla, která vstupuje do nejširšího zámořského indexu S&P 500.  Indexové fondy poupraví podíly akcií v portfoliích tak, aby odpovídaly poměru hlavního benchmarku. Pomyslnou třešničku přidají tradiční jednání o brexitové dohodě, která se fotbalovým přirovnáním pomalu blíží do druhé části prodloužení. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Fiskální balíček v USA
Američtí zákonodárci v neděli vyjádřili optimismus, že dojde ke shodě a přijmutí balíčku fiskální pomoci ve výši 900 miliard dolarů. Senátoři podle zpráv z Washingtonu uzavřeli kompromis v otázce sporu o kompetence Federálního rezervního systému a plánují připojit balíček, který zahrnuje přímé platby jednotlivcům ve výši 600 dolarů a doplňkovou podporu v nezaměstnanosti ve výši 300 dolarů týdně, k výdajům vládní pomoci ve výši 1,4 bilionu dolarů běžící do září roku 2021. Dohoda by měla poskytnout americkým leteckým společnostem 15 mld. dolarů na další etapu mzdové pomoci, která leteckým přepravcům umožní do 31. března 2021 vrátit na výplatní pásky více než 32 000 zaměstnanců. Dále se jedná o poskytnutí 1 mld. dolarů pro osobní železniční společnost Amtrak, 14 mld. dolarů na systémy veřejné dopravy a 10 mld. dolarů na státní síť silnic a dálnic. Za jedenáct měsíců od zdokumentování prvních případů nakažených ve Spojených státech, zemřelo s covidem-19 více než 316 000 Američanů. Jedná se o zdaleka nejvyšší počet úmrtí v jedné zemi mezi všemi postiženými státy. Ekonomové stále očekávají slabé tempo růstu hospodářství minimálně do poloviny roku 2021, kdy už by se měla naplno projevit účinnost vakcinace. Začátkem letošního roku Kongres schválil pomoc ve výši 4 bilionů dolarů, nicméně během dalších fází řádění pandemie v USA se značná část fondu vyčerpala.

Vakcinace
Téměř 4 000 nových center má od pondělí začít s podáváním vakcíny společnosti Moderna (MRNA). Ta má se společností Pfizer (PFE) značně urychlit rychlost distribuce. Americký vláda plánuje v následujícím týdnu pořídit 5,9 milionu dávek vakcín od společnosti Moderna a 2 miliony od společnosti Pfizer. První vakcíny směřovaly k doktorům a zdravotnickým pracovníkům. Zatímco počty infekcí, hospitalizací a úmrtí prudce stoupají na rekordní úrovně, odborníci očekávají, že naočkování významné části Američanů potrvá nejméně do půlky roku 2021.

Teslaindexu SPX
V pondělí u akcií Tesla (TSLA) dávejme pozor na zvýšenou volatilitu, jelikož indexové fondy upraví svá portfolia tak, aby odpovídala hlavnímu benchmarku. Akcie vzrostly meziročně téměř o 700 %, čímž se tržní kapitalizace společnosti na akciovém trhu vyšplhala přes 621 mld. dolarů. Tesla stále drží titul nejcennější automobilové společnosti na světě, přestože její produkce představuje jen zlomek objemu konkurenční Toyoty (TM), Volkswagenu (VOWG_p) a General Motors (GM). Média zaplavují komentáře, jak je současná cena akcií napřed před fundamenty a existuje spousta debat o tom, jak si akcie budou od nového týdne počínat. Analytický průměrný cenový cíl se pohybuje u 396 USD za akcii, což je více než třetina pod současnou tržní cenou.

Makrokalendář
Před vánočním útlumem ekonomického kalendáře se ještě dočkáme nemalé porce dat poukazující na stav zdraví amerického sektoru s bydlením se statistikou o stávajícím prodeji současných a nových domů. Trh s bydlením vzdoruje zpomalení hospodářského růstu zejména díky rekordně nízkým sazbám u hypotečních úvěrů. V centru dění budou i statistiky z trhu práce, které v minulém týdnu zklamaly růstem na nejvyšší úrovně za poslední tři měsíce.

Dohoda o brexitu
Zbývají necelé dva týdny než vyprší přechodné období a Británie opustí Evropskou unii. Jednání jsou stále na mrtvém bodě zejména kvůli dvěma otázkám v oblasti - rybolovných práv EU v britských vodách a vytvoření takzvaných rovných podmínek hospodářské soutěže. Obě strany potřebují, aby parlamenty schválily jakoukoli dohodu a vzhledem k tomu, že jednání se blíží do závěrečné fáze, očekává se, že by se strany mohly domluvit tzv. za pět dvanáct. Žádná dohoda by znamenala tlak na Bank of England, která by musela pro své nastavení monetární politiky kalkulovat se zvýšeným rizikem a případně otevřít dveře pro další stimuly a podpůrné intervence.

Ropa
Ceny ropy rostly sedmý týden v řadě, což je nejdelší růstová série za posledních dvacet měsíců. Naděje a sázky na hospodářské oživení v roce 2021 ženou cenu černého zlata zpět k 50 USD za barel. Obchodníci spekulují na úspěšné odhlasování nové fiskální úlevy s bojem proti covid-19 v hodnotě téměř 1 bilionu dolarů.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
15.08.2021Burzovní kalendář 33/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
02.08.2021Burzovní kalendář 31/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
25.07.2021Burzovní kalendář 30/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688