Lukáš Baloga (ProfitLevel)
Okénko investora  |  14.12.2020 13:51:00

Vítězové a poražení 2020 na českém kapitálovém trhu

Rok 2020 se nesl ve znamení největší recese od druhé světové války, ale také nejrychlejšího ekonomického oživení. Mnoho zemí Evropské unie není z nejhoršího venku a zažívá druhou vlnu šíření nákazy koronaviru, která je často horší než první vlna. Jak si vedly v tomto turbulentním roce české akcie?

Český kapitálový trh obsažený v pražském indexu se dodnes nedokázal vzpamatovat z pandemie, protože stále ztrácí přibližně 8,35 % (se započítáním reinvestice dividend) na hodnotu, kterou dosahoval na konci roku 2019. Důvodem je složení indexu a sektory, které tvoří největší váhu v tomto indexu. 

Mezi společnosti, které dodnes ztrácejí více než 20 %, jsou banky: Komerční Banka, Erste Group Bank a Moneta Money Bank. Důvodem je současná měnová politika a také česká koruna, která je méně defenzivní měnou než například euro nebo americký dolar. Investoři se během krize zbavovali koruny a nakupovali zmíněné defenzivnější měny, aby ochránili své portfolio. 

Na straně vítězů stojí akcie Stock Spirits Group, které vzrostly o více než 26 % a O2 Czech Republic s přibližně 16% růstem hodnoty oproti předchozímu roku. Spirit Group díky zvýšené poptávce po alkoholu ve východní Evropě dokázalo překonat očekávání analytiků a investiční domy zvyšovaly své očekávání cílové částky. Druhou byla telekomunikační firma O2, která díky dobrému managementu vyhrála aukci o 5G frekvence na Slovensku a také oznámila zajištění prodloužení užívání značky O2 z původního ledna 2022 až do roku 2036. Pochopitelně roli ve vývoji hodnoty odvětví sehrávají i lockdowny, které podporují domácí užívání internetu a placené TV.

Nejzajímavější společností na české menší burze Start byla společnost Pilulka, která jen od počátku veřejného obchodování do 10. prosince 2020 dokázala narůst o 13 %. Společnost čerpá ze zajímavého byznys modelu na pomezí technologické a farmaceutické firmy. Přestože všechnu hotovost investuje do růstu na nové trhy a rozšiřování sortimentu poskytovaných produktů, investoři věří managementu, což se odrazilo v ceně akcií.

Zda bude pro dané akciové tituly příští rok jiný, anebo naopak stejný, ukáže především, jak moc dokáže pomoci v potlačení nákazy, a tudíž v uvolnění ekonomiky, vakcína proti covid-19. Ta má být v EU schválena do konce roku a od ledna distribuována v členských státech.

Lukáš Baloga

Finančním trhem se začal aktivně zabývat už na vysoké škole. Při studiu na Ekonomické univerzitě v Bratislavě pracoval více než rok na pozici junior analytik a následně na pozici člena investičního výboru. Aktivní sledování finančních trhů aplikuje na investování do různých finančních nástrojů. Na finančních trzích se věnuje zejména makroekonomickému dění a jeho aplikování na trhy.




Profit Level

ProfitLevel poskytuje klientům komplexní investiční služby po celém světě. Prostřednictvím profesionální platformy mají možnost obchodovat Forex, komodity, akcie a indexy. Nejčastěji využívají obchodování CFD kontraktů, které téměř dokonale kopírují cenu podkladového aktiva. Jednoduché a zároveň propracované rozhraní je vhodné pro každého, od začínajících obchodníků, až po ty pokročilé.

Více na https://profitlevel.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688