Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  06.12.2020 10:06:12

Pražská burza má novou letos nejrůstovější emisi. O2 u konce programu odkupu vlastních akcií.


Již pátý týden v řadě si pražská burza připsala zisky. Index PX se v pátek dokonce poprvé od března podíval nad hranici 980 bodů. Závěr seance však přinesl jižní směrování, index PX tak nakonec týden zakončil na necelých 973 bodech. V porovnání s posledními týdny tak intenzita růstu výrazně zeslábla, resp. index PX si oproti minulému pátku tentokrát polepšil jen o 0,44 %.

Hlavní brzdou růstu se nakonec staly akcie Avast. Zatímco v úvodu týdne se v domovském Londýně pokoušely navázat na předchozí zisky a obchodovaly se tak nad hranici 5 GBP, následně zamířily za pokračující i intradenní volatility na jih. Přestože technologiím se v zámoří dále dařilo, softwarový titul zkrátka pokračuje v nervózním vlastně negativním obchodování. Letošní i více než 25 % kurzové zisky jsou zkrátka vymazány. Likvidita v Praze každopádně narostla, v týdnu majitele vyměnily akcie Avast za nadprůměrných 262,5 mil. .

Největší objem obchodů však v týdnu v souhrnu zaznamenaly akcie ČEZ (876,8 mil. ), které díky své váze v indexu PX byly druhým hlavním negativním článkem trhu. Energetický titul zamířil na měsíční minima navzdory naopak pokračujícímu růstu cen kontraktů dlouhodobé elektřiny. Investorům jakoby se nelíbilo potvrzení šéfa Beneše v křesle na dalších několik let. Jak se také ukázalo, na politické scéně se opět hrají hry ohledně dostavby JE Dukovany.

 

Ztráty si nakonec v týdnu zapsaly také akcie PHILIP MORRIS. Po divokém vývoji z minulého pátku se pokoušely rychle vzpamatovávat a vůbec poprvé od květnové dividendy v pondělí za výrazné likvidity dokonce atakovaly hranici 15 tis. . Nákupní apetit však následně rychle vyprchal.

Po předchozích nezvyklých pěti týdnech růstu oslabily akcie MONETA. V pondělí je totiž stáhla zřejmě jedna výrazná prodejní objednávka a v následujících dnech dokázaly umazat jen část ztrát. Zbylé dva bankovní tituly naopak dále rozšířily zisky. Akcie ERSTE tak posílily dokonce již šestý týden v řadě. V domovské Vídni se nicméně dostaly již k hladině 25 EUR, která se v létě ukázala stopkou. Akcie KB jsou nejvýše od března. Zmínit lze, především díky pondělnímu posunu, solidní zisky akcií VIG. Investoři pozitivně reagovali na oznámené akvizice, které výrazně rozšíří klientskou základnu pojišťovny.

Nápojová KOFOLA ve středu začala vyplácet dříve schválenou letošní dividendu 13,50 , čímž vlastně zároveň oslavila 5 let na pražské burze. Titul se ocitl na 5 měsíčních maximech.

Mnohem vzdálenější 1,5letá maxima však především rozšiřují akcie O2. A to přestože se vlastně za celou dobu schválené třetí tranše odkupu vlastních akcií nedočkaly „podpory“ od samotné společnosti. Telekomunikační firma nikdy neoznámila ukončení či jen pozastavení odkupu před rokem představenstvem schválené poslední tranše odkupu. Celý program schválený v roce 2015 valnou hromadou každopádně končí již v úterý 8. prosince. Že by v posledních 2 dnech platnosti společnost nějaké nákupy ještě uskutečnila, se zdá být nereálné. Investoři každopádně pozitivně jistě reagují na již listopadové snížení základního jmění o dříve v předchozích letech nakoupené vlastní akcie.

Letošním lídrem pražské burzy se každopádně v týdnu rázem staly akcie STOCK, když dvouciferným skokem reagovaly na zveřejněné hospodářské výsledky. Díky i absenci akvizic se likérka v rámci své strategie navíc s akcionáři více podělí, resp. kromě finální dividendy, dojde i na speciální. Pokud valná hromada v únoru schválí návrhy představenstva, dočkají se akcionáři následně v souhrnu požitku necelých 0,08 EUR, resp. v přepočtu více než 2 na akcii. V reakci na firemní zprávy titul zakončil týden na více než 2,5 letých maximech. Letos si kurzově připisuje téměř 29 %, zatímco celá pražská burza dle indexu PX aktuálně ztrácí necelých 13 %.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688