ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  04.12.2020 00:00:00

Průměrná mzda a počet zaměstnanců v Ústeckém kraji ve 3. čtvrtletí 2020 dosáhla částky 33 091 Kč

 

Proti stejnému období předchozího roku vzrostla ve 3. čtvrtletí 2020Ústeckém kraji průměrná hrubá mzda na přepočtené počty zaměstnanců o 6,2 %. Reálně se mzda v kraji zvýšila o 2,8 %. V důsledku jarních karanténních opatření poklesl meziročně počet zaměstnanců o 3,5 %.

Ve 3. čtvrtletí roku 2020 dosáhla průměrná hrubá měsíční nominální mzda v Ústeckém kraji v přepočtu na plně zaměstnané osoby částky 33 091 , v porovnání se stejným obdobím roku 2019 se zvýšila o 6,2 % (o 1 918 ). K růstu nominální mzdy došlo ve všech krajích republiky, nejvyšší nárůst byl v OlomouckémJihomoravském kraji (+6,4 resp. 6,3 %). Naproti tomu nejpomaleji rostla mzda v Praze (+3,5 %), přesto jsou platy v hlavním městě dlouhodobě nejvyšší. Průměrná mzda zaměstnanců Ústeckého kraje zaostávala za pražskými zaměstnanci téměř o čtvrtinu (o 9 944 , tj. o 23,1 %). Tempo růstu nominální mzdyÚsteckém kraji bylo proti průměru republiky vyšší o 1,1 p. b. Republiková průměrná mzda byla proti mzdě Ústeckého kraje vyšší o 2 311 (o 6,5 %).

Růst spotřebitelských cen[1] ve 3. čtvrtletí letošního roku o 3,3 % vedl k výraznějšímu rozdílu mezi nominální a reálnou mzdou. Meziročně se reálné mzdy za celou Českou republiku zvýšily o 1,7 %, nárůst zaznamenali ve všech krajích. Reálná kupní síla obyvatel Ústeckého kraje se za uplynulé 3. čtvrtletí zvýšila o 2,8 %. Nárůst reálné mzdy v relativním vyjádření byl v Ústeckém kraji mezi kraji třetí nejvyšší. Nejméně se zvýšila reálná mzda v Praze. 

Průměrná měsíční mzda podle krajů ve 3. čtvrtletí 2020 (osoby přepočtené na plně zaměstnané)

V oblasti zaměstnanosti se ve 3. čtvrtletí letošního roku projevily ve všech krajích dopady související s karanténními opatřeními jarní vlny pandemie COVID-19. K nejvýraznějšímu meziročnímu poklesu počtu zaměstnanců procentech došlo v Karlovarském, Moravskoslezském a Libereckém kraji, snížení v Ústeckém kraji bylo čtvrté nejvyšší. Nejnižší pokles zaznamenali v Praze. Subjekty s pracovištěm na území Ústeckého kraje zaměstnávaly v období července až září celkem 241,6 tis. osob (přepočteno na plně zaměstnané), proti stejnému období loňského roku to představovalo pokles o 8,9 tis. osob, tj. o 3,5 %. Absolutní pokles počtu zaměstnanců v kraji byl v mezikrajovém srovnání pátý nejvyšší po Moravskoslezském kraji, Praze, Jihomoravském a Středočeském kraji. Ústecký kraj se z hlediska počtu zaměstnanců dlouhodobě řadí na 5. nejvyšší příčku mezi kraji, ve 3. čtvrtletí 2020 se na celkovém počtu zaměstnanců České republiky podílel 6,1 %.

Meziroční pokles zaměstnanců podle krajů ve 3. čtvrtletí 2020  (osoby přepočtené na plně zaměstnané)

Za tři čtvrtletí roku 2020 došlo k růstu průměrné nominální mzdykraji o 4,8 %, reálně se kupní síla obyvatel kraje, vzhledem k  růstu spotřebitelských cen za uvedené období o 3,3 %, zvýšila o 1,5 %. V Ústeckém kraji, stejně jako ve všech ostatních krajích, poklesla v důsledku pandemické krize meziročně zaměstnanost.

Průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtený počet zaměstnanců dosáhla v 1. až 3. čtvrtletí letošního rokuÚsteckém kraji 32 188 , což představuje meziročně nárůst o 1 469 . Procentní růst průměrné mzdy za celou ČR byl o 1,2 p. b. nižší než v Ústeckém kraji. V přepočtu na plně zaměstnané byloÚsteckém kraji zaměstnáno celkem 243,1 tis. osob. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku to bylo o 7,9 tis. osob, tj. o 3,2 % méně.

 

Vývoj mezd a počtu zaměstnanců podle krajů v 1. až 3. čtvrtletí 2020 (osoby přepočtené na plně zaměstnané)

 
 

Vývoj průměrné hrubé měsíční mzdy v přepočtu na plně zaměstnané osoby v Ústeckém kraji od roku 2011 ukazuje následující graf.

 

Průměrná měsíční mzda v Ústeckém kraji v jednotlivých čtvrtletích v letech 2011 až 2020  (podle místa pracoviště přepočtené na plně zaměstnané osoby)

Poznámka:
Do roku 2011 byla průměrná mzda zjišťována podnikovou metodou, vykazující jednotka byla zařazena do kraje, v němž sídlí jeho ústředí. Nyní je územní třídění provedeno podle místa skutečného pracoviště zaměstnanců, tzv. pracovištní metodou, která poskytuje pravdivější regionální pohled na trh práce. Všechny údaje jsou zpětně přepočteny podle nové metody.

 

[1] Jedná se o index spotřebitelských cen za celou ČR.

 

Kontakt:

Růžena Funková

Krajská správa ČSÚ v Ústí nad Labem
e-mail:
ruzena.funkova@czso.cz
tel.: 605 452 027

 

Přílohy

 

4. 12. 2020


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688