Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  17.11.2020 17:43:11

Pět podhodnocených akcií s rostoucí dividendou

V posledních dvou týdnech jsem se tu intenzivněji věnoval dividendovým akciím. Viděli jsme, že (i) letos si zatím nevedly nejlépe (ve srovnání s akciemi dividendu nevyplácejícími), ale (ii) podle některých názorů a tezí může přicházet obrat (viz i „Nejlepší čas pro nákup dividendových akcií?“). Dnes bych se rád zaměřil na relativně čerstvou související tezi od Morningstar, v níž hovoří o, v nadpise zmíněných, pěti podhodnocených akciích s rostoucí dividendou.

Susan Dziubinski z Morningstar před necelými dvěma týdny tvrdila, že minimálně o 20 % jsou podhodnocené společnosti Citi, Chevron, Intel, Cisco a Merck. A zároveň jde o firmy s rostoucími dividendami. S poměrem cena/odhadovaná hodnota na tom je z hlediska atraktivity nejlépe Citi a Chevron (0,63 a 0,64), nejhůře Merck a Cisco (0,8 a 0,78). Chevron přitom má dividendový výnos nad 7 %, naopak Merck kolem 3 %. Pro detailnější pohled jsem vybral Intel.

Abhinav Davuluri z Morningstar se věnuje přímo této firmě, poslední výsledky podle něj působí smíšeným dojmem: Silná je poptávka po cloudových službách a počítačích, firemní a vládní datacentra ale jdou dolů a to samé platí o maržích v tomto segmentu. Dlouhodobý výhled je podle analytika celkově stále povzbuzující. Pokud se podíváme na čísla, zjistíme, že tržby firmy, její provozní tok hotovosti i volný tok hotovosti FCF (to, co zbude po investicích) rostou. Za posledních 12 měsíců dosáhlo FCF Intelu 20,3 miliardy dolarů (dvojnásobek FCF z roku 2017). Co to říká o valuaci?

Požadovaná návratnost by se s betou kolem 0,72 (za poslední roky dost klesla) měla pohybovat pod 5 %. Pokud by pak firma neustále vydělávala oněch 20 miliard dolarů ročně, současná hodnota tohoto FCF by dosahovala asi 420 miliard dolarů. Kapitalizace je na 189 miliardách dolarů, tedy asi o 65 % níže. Pokud namísto s 20 miliardami dolarů použijeme FCF z roku 2019 (16,93 miliard dolarů), současná hodnota tohoto FCF (stabilního) dosáhne asi 350 miliard dolarů. Pokud použijeme oněch 10 miliard dolarů z roku 2017 jsme na 209 miliardách současné hodnoty a na kapitalizaci se dostaneme teprve ve chvíli, kdy ještě tuto částku necháme ročně mírně klesat o 0,5 %.

Výše uvedené samo o sobě naznačuje, že na tezi od Morningstar něco může být. Dobré je tu zmínit, že mé kalkulace implicitně předpokládají, že FCF tu celé patří akcionářům (FCF = FCFE). Pokud by to čtenářovi připadlo jako příliš silný předpoklad, můžeme se podívat na věc z druhého extrému, čistě z pohledu dividendy. Podle mých kalkulací by současnou kapitalizaci ospravedlnilo, pokud by dividenda z posledních 12 měsíců (5,6 miliardy dolarů) rostla ročně asi o 1,8 %. Tedy ani ne o inflaci (respektive inflační cíl). A navíc firma po investicích vydělá mnohem více (oněch cca 20 miliard dolarů). Prostor pro zvýšení dividendy je tedy z tohoto pohledu značný*.

Na popsaný hrubý a první pohled výše uvedená čísla vypadají zajímavě. Ale nabízela by se samozřejmě otázka, jak by velká, známá firma jako Intel mohla být nějak výrazněji podhodnocená. Pokud se podívám na projekce S&P Global Market Intelligence, tak ty počítají se slušným dlouhodobým růstem, ovšem pro příští rok s poklesem tržeb i ziskovosti na úrovni EBITDA. A skeptici ohledně dlouhodobějšího vývoje poukazují mimo jiné na podcenění konkurenční hrozby ze strany AMD a NVIDIA. Nebo na (podle nich) příliš malé investice, problémy ve výrobě a naopak zbytečně vysoké odkupy (viz i níže).


* Intel rozdíl mezi FCF a dividendami (a ještě o něco více) směřuje na odkupy. Ty tak za posledních 12 měsíců dosáhly 17,7 miliardy dolarů. Můžeme tedy namítnout, že pokud by firma zvyšovala dividendy, musela by osekat odkupy a šlo by o přendávání peněz z jedné kapsy do druhé (změna jednoho toku peněz k akcionářům na druhý). Není tomu ale tak a plánuji to někdy příště rozvést.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688