Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  06.11.2020 09:34:57

Zahraniční obchod za září překonal i ty nejoptimističtější odhady (Komentář)

Zářijová čísla zahraničního obchodu jsou opravdu impozantní. Zveřejněný přebytek ve výši 34,4 mld. výrazně překonal nejenom průměrné tržní očekávání (17,5 mld. ), ale i náš nejoptimističtější odhad na trhu (27,5 mld. ). Oproti loňskému září je celkový přebytek vyšší o 14,4 mld. .

Silný výsledek tuzemského zahraničního obchodu za září jenom podtrhuje rychlé oživení ekonomiky ve třetím čtvrtletí. To již naznačil předběžný odhad HDP za třetí kvartál zveřejněný před týdnem. Ten ukázal na mezičtvrtletní růst ve výši 6,2 %, čímž opět výrazně překonal tržní konsensus. Vývoj jednoznačně odpovídal růstovému profilu ostrého V, kdy po výrazném propadu během druhého čtvrtletí v souvislostí s jarní pandemií koronaviru přišel ve třetím čtvrtletí rychlý obrat k lepšímu.

Povzbudivé je, že se v září dařilo našemu nejdůležitějšímu odvětví – automobilovému sektoru. Zejména poptávka v zahraniční, kde se registrace nových aut v podstatě dostaly zhruba zpět na předkoronavirovou úroveň, se podepsala na tom, že zářijový přebytek v bilanci motorových vozidel byl o 6,10 mld. vyšší než před rokem. A hlavní zásluhu na tom mají o 4,69 mld. vyšší vývozy osobních automobilů.

Tradičně největší podíl na úspěchu má obchod se státy Evropské unie. Zářijový přebytek zde činil 72,2 mld. a oproti loňskému září byl o 11,5 mld. vyšší.

Po srpnu, který byl do určité míry ovlivněn celozávodními dovolenými, znamenalo září plný návrat do pracovního procesu. Meziměsíční tempo vývozů tak dosáhlo 5,1 %, dovozy pak byly vyšší o 2,9 %. Bez ohledu na pandemii byly zářijové vývozy vyšší i než před rokem, a to o 2,2 %. Dovozy byly naopak o 2,3 % níže.

Závěr roku bude i v mezinárodním obchodě poznamenán současnou vlnou pandemie a návazných restriktivních opatření. Dopad by ale zdaleka neměl být tak silný jako na jaře. Jednak se dosavadní restrikce přímo nedotýkají průmyslu a pak také nejsou do takové míry ochromeny výrobní řetězce v souvislosti s uzavřením hranic, jako jsme viděli na jaře.

Letošní celoroční výsledky pandemií koronaviru samozřejmě poznamenány budou. Po loňském přebytku ve výši 143 mld. pro letošek předpokládáme 76 mld. . Exporty podle naší prognózy klesnou o 7,9 % a importy o 8,3 %.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688