mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  05.11.2020 16:00:00

Nové berlínské letiště je po 14 letech výstavby konečně v provozu

Nové berlínské letiště je po 14 letech výstavby konečně v provozu

05.11.2020 / 15:55 | Aktualizováno: 05.11.2020 / 16:00

Dne 31. 10. 2020 zahájilo provoz dlouho očekávané „nové“ berlínské letiště Brandenburg. Veškerý letový provoz Berlína tak bude soustředěn na jednom místě. Stávající letiště Berlin Tegel na severozápadě Berlína postupně ukončí provoz, zatímco letiště Schönefeld se stane jedním ze tří terminálů nového letiště.

Letiště s oficiálním názvem Letiště Willyho Brandta Berlín Braniborsko (Flughafen Berlin Brandenburg Willy Brandt) ležící na jihovýchodě na území spolkové země Braniborsko mělo být přitom otevřeno již v roce 2011. K jeho otevření došlo ale až v době, která je vzhledem k probíhající koronavirové pandemii označována jako největší krize letecké dopravy od konce 2. světové války. Jeho výstavba, která byla poznamenána chybami při plánování, řízení a dozoru, si nakonec vyžádala plných 14 let. Termín otevření byl kvůli technickým problémům několikrát odložen. Celková odhadovaná cena nového letiště se navýšila z původních 2 mld. EUR na dnešních zhruba 6,6 mld. EUR.

Hlavní terminál letiště má rozlohu 360 tis. m2 a jeho dominantou je 72 m vysoká řídicí věž. Letiště by při plném provozu mělo přepravit až 40 mil. cestujících ročně a stát se třetím nejvytíženějším letištěm po Frankfurtu nad Mohanem se 40,5 mil. a Mnichově s 27,4 mil. cestujících v roce 2019.


Nové letiště nahradí dvojici stávajících berlínských letišť, Tegel a Schönefeld. Zatímco letiště Tegel provoz ukončí, Schönefeld se bude rozvíjet dále, nyní pod označením Terminál 5. Nové letiště má k dispozici dva nové terminály T1 a T2, skládá se z pěti úrovní, včetně vyhlídkové plošiny pro návštěvníky, odbavovacích a odletových a příletových bran. Nové letiště je napojeno na berlínskou dopravní infrastrukturu prostřednictvím vlastní železniční stanice a zastávek S-Bahn.

I přes současnou krizi zdůraznil během slavnostního zahájení úřadující starosta Berlína M. Müller hospodářskou dimenzi nového letiště a označil jej za „důležitý projekt budoucnosti“ pro region, východní Německo a evropské sousední země. Spolkový ministr dopravy a digitální infrastruktury A. Scheuer označil nové letiště jako nástroj hospodářského oživení po ukončení pandemie, přičemž by se mělo stát mezinárodním leteckým uzlem.

Autor: P. Jaroš, obchodně-ekonomický úsek, Velvyslanectví České republiky v Německu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688