Jonáš Mlýnek (LYNX)
Okénko investora  |  29.10.2020 12:05:18

Přijde 3.11. propad trhů? Vše o prezidentských volbách v USA

Americké prezidentské volby se blíží. V úterý 3. listopadu budeme vědět, zda Donald Trump obhájí svůj mandát, nebo zda jej převezme Joe Biden.

Pro investory se samozřejmě jedná o vzrušující období. V následujícím článku objevíte vše, co potřebujete vědět o amerických prezidentských volbách a jejich dopadu na akciové trhy.

Kontroverzní prezident

Donald Trump je jedním z nejdiskutovanějších prezidentů v historii USA. Jeho vítězství v roce 2016 přišlo jako blesk z čistého nebe, protože téměř žádný z průzkumů veřejného mínění tento scénář nepredikoval. I přes řadu jeho kontroverzních názorů, bylo jeho působení v úřadě pro americkou ekonomiku přínosné. Pod Trumpovým vedením klesla nezaměstnanost na nejnižší úroveň za posledních 50 let a bylo zahájeno diplomatické jednání s mnoha státy, kde téměř ve všech případech získaly USA lepší výchozí pozici.

Čína je však zemí, která nadále maří Trumpovy plány. Agresivní politika z obou stran vedla k obchodní válce, která dlouhou dobu tvrdě zasahovala akciové trhy. Ačkoli se zdálo, že na některých frontách bylo dosaženo dohody, úplný konsenzus přijatelný pro obě strany je zatím v nedohlednu. V minulém roce bylo na čínské společnosti uvaleno mnoho sankcí kvůli nebezpečí špionáže.

Trump považuje Čínu za hlavního nepřítele svobodného světa. A právě z této země na začátku tohoto roku přišel koronavirus. Pandemie COVID-19 způsobila, že americká nezaměstnanost vzrostla na dosud nejvyšší úroveň. Kritici se domnívají, že prezident nejednal správně a obviňují ho ze smrti více než 215 000 Američanů.

Silná polarizace společnosti a Black Lives Matter

Od smrti George Floyda, který byl zabit při policejním zásahu, došlo v USA k velkým nepokojům. Iniciativy jako Black Lives Matter získaly celosvětovou pozornost. Protesty však vyústily v rabování a několik velkých amerických měst bylo těžce poškozeno. Demonstrace byly často namířeny také proti systému – zejména proti republikánům a Trumpovi.

Trump demonstrace tvrdě odsoudil a prosazoval tvrdý přístup proti demonstrujícím, což způsobilo silnou polarizaci americké společnosti. Vztahy mezi 2 nejdůležitějšími politickými stranami v USA – demokraty a republikány snad nikdy nebyli tak chladné. Lze tedy očekávat, že volební průběh a následné výsledky budou mít obrovský přímý dopad na finanční trhy.

Americké volby a akciový trh

Obecně během čtyřletého prezidentského mandátu v USA, mají na Wall Street největší dopad první 2 roky, kdy se přijímají obtížná a mnohdy nepopulární rozhodnutí – zpravidla z oblasti daňové politiky. Další 2 roky byly historicky většinou lepší pro cenový vývoj akcií. Důvodem může být to, že politici chtějí v roce před dalšími volbami posílit ekonomiku a zlepšit tak svůj obraz, aby zvýšili své šance na znovuzvolení.

I u mandátu Donalda Trumpa vidíme částečnou podobnost s touto teorií, ale je třeba uvést několik poznámek. Rok 2017 byl pro burzu obecně dobrým rokem, částečně proto, že republikáni snížili daně. Rok před volbami (2019) byl pro burzu také v souladu s touto teorií velmi dobrým rokem se ziskem 31, 5 %.

Za rok 2020 S&P 500 posílil zatím o více než 3 %. Koronavirová pandemie samozřejmě bude mít nezměrný dopad nejen na americké trhy, ale na celosvětovou ekonomiku. Ze svého minima se již index zotavil a posílil o působivých 50 %. Mimochodem – Nasdaq dosáhl letos zisku 27 %.

2020-2024

Co můžeme podle této teorie očekávat v příštích letech? Roky 2021 a 2022 budou v duchu této teorie slabšími roky pro akciový trh – zejména pokud Biden vyhraje prezidentské volby. Demokraté naznačili, že chtějí zvýšit daně pro společnosti. V letech 2023 a 2024 můžeme očekávat stabilizaci. Vzhledem k Bidenovu věku (78 let) pravděpodobně nelze očekávat jeho druhou kandidaturu v roce 2024 v případě, že letos volby vyhraje.

Rozdíly ve výkonnosti akciového trhu – Republikáni vs. demokraté

Existuje představa, že republikáni jsou pro podnikání lepší než demokraté. Investoři si proto myslí, že akciový trh si s republikánským prezidentem vede lépe. Kupodivu čísla ukazují něco jiného. Podle průzkumu InvesTech Research měl široký index S&P 500 od roku 1928 u republikánů průměrný anualizovaný výnos 7,7 %, zatímco u demokratů průměrný anualizovaný výnos činil 13,3 %.

Níže uvedený graf ukazuje něco, co každý zkušený investor ví. Ceny na akciovém trhu z dlouhodobého hlediska vždy rostou, ale u demokratů rostou o trochu rychleji než u republikánů.

 

Volatilita během voleb

Historická data ukazují, že volatilita se v průběhu voleb vždy zvyšuje. Například v roce 2016 jsme viděli obrovské pohyby na futures trzích – zejména v den, kdy byly vyhlášeny výsledky. V očekávání výsledků vzrostl index S&P pouze o 0,38 %, ale den předtím index posílil o 2,2 %. Den po volbách uzavřel S&P o 1,11 % výše a poté jsme byli svědky prudkého nárůstu, který trval několik měsíců.

Během voleb v roce 2008 byly akciové trhy ještě mnohem volatilnější. Den před volbami akciový trh posílil o více než 4 %, ale následující den klesl o celých 5 %. Podle historických údajů roste akciový trh v den voleb zhruba 80 % času. Den poté jsou trhy velmi volatilní a často můžeme očekávat obdobně silný pokles.

Index VIX je měřítkem očekávané volatility indexu S&P 500 a cena indexu VIX je odvozena z opcí tohoto největšího amerického akciového indexu. Pro tento účel se používají opce s dobou expirace mezi 24-37 dny. Poté se vypočítá průměr implikované volatility pro 30denní opce v indexu S&P 500.

Pokud vezmeme futures na VIX pro nadcházející období, můžeme skutečně vidět, že očekávaná volatilita směrem k volbám roste a od tohoto data jsou futures oceněny opět v zásadě „standardně“, což znamená, že ceny futures kontraktů s dřívější expirací jsou dražší, než ceny futures s pozdější expirací.

 

Zvýšené požadavky na marži u LYNX během voleb

Vyšší implikovaná volatilita opcí již naznačuje, že volatilita se v daném období zvýší. V důsledku toho se požadavky na marže mohou s blížícími se volbami zvyšovat. Zvýšení požadavků na marži je ochranný mechanismus, který chrání investora i brokera před velkými ztrátami, které mohou přesáhnout počáteční vklad.

V zájmu ochrany investorů před vysokou volatilitou se požadavky na marži zvýší o 35 % nad rámec současných standardních požadavků. To platí jak pro požadavky na počáteční marži, tak na udržovací marži. Pro ilustraci bereme maržový účet XYZ se standardními požadavky na marži 50 % u počáteční marže a 25 % u udržovací marže. Jakmile byly tyto požadavky zvýšeny o 35 %, je počáteční marže 67,5 % a udržovací marže 33,75 %.

Biden versus Trump – hlavní rozdíly

Biden si ve většině hlavních anket vede velmi dobře a zdá se, že i sázkové kanceláře spíše předpokládají Bidenovo vítězství. K tomuto druhu průzkumů veřejného mínění je však třeba přistupovat s rezervou.

I sázkové kanceláře se mohou mýlit. Například v roce 2016 sázkové kanceláře spekulovali, že brexit dopadne negativně. Institut pro demokracii stále předpovídá vítězství Trumpa.

Níže stručně probereme některé důležité rozdíly v plánech obou kandidátů.

1) Daně pro společnosti

Daně jsou během voleb vždy hlavním a hodně diskutovaným tématem. V roce 2017 prezident Trump snížil daně z příjmů právnických osob z 35 % na 21 %. Biden již oznámil, že chce znovu zvýšit tuto daňovou sazbu na 28 %.

2) Daně pro fyzické osoby

Nejvyšší sazba daně ve Spojených státech je v současné době 37 %. Biden by ji rád zvýšil na 39,6 %. Pokud jde o daň z kapitálových výnosů, Biden by se rád zbavil všech výhodných odpočtů, které v současné době existují. To by však platilo pouze pro jednotlivce s příjmem vyšším než 1 milion USD. Kromě toho Biden propaguje řadu opatření, která by zvýšila daňové zatížení vyšší finanční třídy a naopak snížila u nižší a střední finanční třídy.

Trump sám naznačil, že chce snížit daně pro střední třídu. Když se zvýší rozdíl příjmu mezi pracujícími lidmi a nezaměstnanými lidmi, mělo by to přirozeně stimulovat zaměstnanost. Skutečnost, že tento přístup může fungovat, byla také prokázána během pandemie koronaviru, kdy i přes kritickou situaci dokázal Trump nezaměstnanost snížit podobným způsobem.

4) Zahraniční politika vůči Číně

Oba prezidentští kandidáti se zavázali k ochraně duševního vlastnictví USA. Trump mimo jiné zastává tvrdý přístup i vůči zbytku světa ze strany USA. Pokud vyhraje volby Biden, pravděpodobně se bude snažit zlepšit vzájemné vztahy mezi USA, Evropou a Japonskem, aby vznikla politická bariéra proti Číně.

5) Ekologie

Není žádným tajemstvím, že se Trump nerad zavazuje ke klimatickým dohodám. Pod jeho vedením USA odstoupily od Pařížské dohody. Amerika má hodně ropy a dalších surovin a Trump je chce využívat bez omezení.

Trump obecně podporuje další využívání fosilních paliv na úkor alternativních zdrojů energie. Z jeho znovuzvolení by tedy profitovali ropné a další tradiční energetické společnosti.  Naopak – akcie společností, které podnikají v oblasti obnovitelných zdrojů energie, budou profitovat z Bidenova vítězství, protože se ve svém programu zaměřuje na snížení emisních norem. Část z rozpočtu 2 bilionů USD určených na infrastrukturu by bylo využito právě na ekologické výdaje. Záměrem je investovat do klimatických technologií. Společnosti, které dosahují dobrých výsledků v oblasti ESG, se mohou spolehnout na podporu ze strany Bidena.

6) Zdravotní péče

Zdravotnictví je jedním z nejnovějších témat nadcházejících amerických prezidentských voleb. Postoj Donalda Trumpa je jasný. Chce ukončit program Obamacare. Jeho alternativu však zatím neuvedl. Chce však udělat vše pro to, aby snížil ceny léků. Podle Trumpa má farmaceutický sektor příliš dlouho volnou ruku.

Biden naopak program Obamacare podporuje a uvolnil by více peněz pro lidi, kteří si nemohou dovolit financovat soukromou zdravotní péči, přičemž by příliš nezasahoval do legislativy v oblasti farmaceutického průmyslu. Z jeho vítězství by tedy mohly profitovat akcie farmaceutických společností.

Je pozoruhodné, že Trump není velkým zastáncem úplné legalizace marihuany. Zdá se, že Biden zaujímá poněkud liberálnější postoj v této otázce. Konopné společnosti, jako jsou například Cronos Group a Aurora Cannabis, by pravděpodobně také profitovaly z Bidenova vítězství.

Tituly, které se nyní vyplatí sledovat, akcie zralé na proražení nebo odraz. Každé úterý Vám zašleme aktuální analýzu 4 světových akcií a jednoho ETF. To vše včetně konkrétních úrovních vstupů a výstupů pro Váš obchod. Přihlaste se k investičnímu newsletteru Breakout trader a získejte ihned analýzu akcií a ETF na tento týden.

Hledáte aktuální analýzy světových akcií a ETF od profesionálů?

Tituly, které se nyní vyplatí sledovat, akcie zralé na proražení nebo odraz. Každé úterý Vám zašleme aktuální analýzu 4 světových akcií a jednoho ETF. To vše včetně konkrétních úrovních vstupů a výstupů pro Váš obchod. Přihlaste se k investičnímu newsletteru Breakout trader a získejte ihned analýzu akcií a ETF na tento týden.

 

Upozornění: Všechny úrovně vstupů i výstupů z obchodů vychází z osobních strategií autorů newsletteru a mají pouze informativní charakter. Neměly by být chápány jako specifická nákupní a prodejní doporučení, ale jako podklad pro další analýzu se zohledněním Vašich investičních možností a zkušeností. Ujistěte se, že znáte podmínky investičního newsletteru.

---------

Investování na finančních trzích zahrnuje rizika. Vaše celková ztráta může převýšit Váš celkový vklad. 

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek působí jako ředitel české a slovenské pobočky LYNX. Akciovými trhy se zabývá již od roku 2007. Specializuje se zejména na americké trhy a na vlivy politických a makroekonomických událostí na zahraniční trhy. V současnosti studuje program CFA.


LYNX

Logo LYNX

LYNX broker je specialista na online investování. Českým a slovenským investorům poskytuje nejširší nabídku trhů a instrumentů v kombinaci s extrémně nízkými poplatky. Umožňuje obchodovat akcie, opce, futures, forex, ETF, dluhopisy, certifikáty a další instrumenty na jediném účtu. Akcie a ETF je možné obchodovat od $5 v USA nebo od €6 v EU.


Získejte tipy na akcie a ETF zdarma

Chce získat aktuální tipy na akcie a ETF na tento týden? Investiční newsletter Breakout Trader přináší pravidelně každé úterý podrobnou analýzu čtyř akcií a jednoho ETF včetně konkrétních úrovní vstupu a výstupu. Zaregistrujte se k odběru zdarma a bez závazků na www.lynxbroker.cz/breakout-trader.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688